Taliansko smúti! Zomrel cukrár Loli, otec slávneho tiramisu. Vznik dezertu je dlho opradený tajomstvom + VIDEO

NETKY.SK • 1 August 2024, 11:36 • 2 min
Taliansko smúti! Zomrel cukrár Loli, otec slávneho tiramisu. Vznik dezertu je dlho opradený tajomstvom + VIDEO

TALIANSKO - Renomovaná talianska reštaurácia Le Beccherie potvrdila, že v nedeľu zomrel po dlhej ťažkej chorobe taliansky cukrár Roberto „Loli“ Linguanotto. Jeho meno už navždy zostane spojené so slávnym dezertom zvaným tiramisu, na recepte ktorého sa veľkou mierou podieľal.

slovakia

left justify in out

Recept na pochúťku z tučného syra mascarpone, vajec, espressa, dlhých piškót a kakaa, ktorú dnes milujú milióny ľudí na celom svete, pritom podľa jeho tvorcu vznikol úplne náhodou. Linguanotto vtedy pracoval v reštaurácii Le Beccherie v talianskom Trevise, kde spolu s manželkou majiteľa podniku Albou Campeolovou vytvorili dokonalú zmes ingrediencií.

Údajne vtedy podľa Loliho všetko začalo tým, že cukrárovi spadlo mascarpone do misky s vajcami a cukrom. V roku 1972 bol dezert zaradený na jedálny lístok reštaurácie a neskôr sa preslávil na celom svete.

Podľa Alby Campeolovej, ktorá rovnako ako jej manžel Ado zomrela pred troma rokmi, však údajne bolo všetko trochu inak. Na vytvorenie dezertu ju vraj inšpirovali sladké raňajky, ktoré jej pripravila svokra v roku 1955, a ona potom požiadala cukrárov, aby s ňou recept vyladil.

Hoci Linguanotto spolu s manželmi Campeolovými sú považovaní za tvorcov tohto legendárneho receptu, mnohí ich autorstvo spochybňujú. Už preto, že podobné recepty vraj pochádzajú už z obdobia renesancie nielen z Trevisa, ale aj Sieny, Florencie či Benátok. Traduje sa tiež teória, že recept pochádza z talianskych nevestincov.

Nech už je to akokoľvek, mnohé modifikácie tohto veľmi výdatného dezertu dnes nájdeme na jedálnych lístkoch cukrární a reštaurácií doslova na celom svete.

Originál je však iba jeden.

Tiramisu sa pripravuje aj v domácich podmienkach a prešiel aj mnohými zmenami, vylepšeniami alebo úpravami do diétnej podoby. Napríklad niekedy býva tučný syr mascarpone nahrádzaný menej kaloricky hodnotnými ingredienciami, ako je tvaroh alebo cottage syr. Istú dobu sa pripravovalo aj tiramisu z nátierkového masla.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: Le Beccherie, ilgiornale.it, Foto: ilgiornale.it
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies