Tichý zabijak: 5 príznakov, ktoré vám pomôžu včas odhaliť rakovinu pankreasu

NETKY.SK • 13 September 2024, 12:53 • 2 min
Tichý zabijak: 5 príznakov, ktoré vám pomôžu včas odhaliť rakovinu pankreasu

Väčšina pacientov je diagnostikovaných až po vypuknutí metastáz, čo komplikuje následnú liečbu.

slovakia

left justify in out

Prvotné príznaky rakoviny pankreasu môžu byť ľahko prehliadnuté, preto sa táto rakovina často nazýva aj „tichým zabijakom. Špecializovaní lekári upozorňujú na 5 najčastejších príznakov, ktoré by ste mali mať na zreteli. 

"Včasné odhalenie rakoviny pankreasu môže zachrániť život," zdôrazňujú odborníci.

Podľa prieskumu organizácie Pancreatic Cancer Action Network z roku 2022, o ktorom informoval britský denník Daily Mail, 83 % ľudí nepozná príznaky tejto rakoviny. Väčšina pacientov je diagnostikovaných až po vypuknutí metastáz, čo komplikuje následnú liečbu.

Britský Národný onkologický inštitút (NCI) uvádza, že len 13 % z diagnostikovaných pacientov sa podarí podchytiť rakovinu v primárnom štádiu. Lekári preto kladú veľký dôraz na včasné odhalenie príznakov, ktoré môžu zachrániť život.

Ilustračné foto
Ilustračné foto
Zdroj: freepik.com

Hlavné príznaky rakoviny pankreasu

Žltačka

Môžete ju spozorovať žltnutím kože a očí. Ide o jeden z najčastejších príznakov, ktorý je spôsobený nahromadením bilirubínu, žltohnedej látky produkovanej v pečeni. Pri správnom fungovaní pečene žlč putuje do čriev a pomáha štiepiť tuky. Ak sa ale žlčovody upchajú, bilirubín sa začne hromadiť a preto koža a oči zožltnú. Žltačka tiež spôsobuje nevoľnosť až zvracanie, zažívacie ťažkosti a únavu.

Bolesť žalúdka

Bolesť v žalúdku je ďalším syndrómom rakoviny pankreasu. Nádory v dolnej časti pankreasu môžu rásť rýchlo, čo spôsobuje tlak na okolité orgány a tým vzniká bolesť v bruchu. Podľa organizácie Pancreatic Action Network, až 70% pacientov trpí týmto príznakom.

Bolesť chrbta

Najčastejšie sa vyskytuje pod lopatkami, zasahuje ale aj ramená a pri ležaní môžete pociťovať silnejšiu bolesť.

Náhly úbytok hmotnosti

Pacienti s touto diagnózou pociťujú zníženú chuť na jedlo, čo vedie k strate hmotnosti. Nedostatok funkčných enzýmov pankreasu, ktoré ktoré pomáhajú štiepiť tuky, sacharidy a bielkoviny, môže mať za následok práve stratu chuti do jedla.

Plávajúca stolica

Bežne tento jav spôsobuje len zmena stravy, napríklad brokolica, fazuľa či šošovica. Môže sa ale jednať o nedostatok žlče, ktorú tvorí pečeň, aby odfiltrovala odpadové látky, ako sú toxíny a nadmerné množstvo cholesterolu. V tomto prípade sa už môže jednať o príznak rakoviny pankreasu. Ak sa žlč nevstrebáva správne, dochádza ka narušeniu chemickej rovnováhy, môže dôjsť k nedostatočnému vstrebávaniu živín, čo môže spôsobiť aj hnačku. Keďže v týchto prípadoch prechádza potrava príliš rýchlo tráviacim traktom, obsahuje veľa tuku v stolici a to môže spôsobiť plávajúcu stolicu, vyzerajúcu mastne, alebo dokonca bledo.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: Daily Mail, Pancreatic Cancer Action Network, NCI, Foto: ohsu.edu
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies