Tip na výlet: Spoznajte tieto atraktívne slovenské múzeá

NETKY.SK • 13 Október 2024, 09:10 • 2 min
Tip na výlet: Spoznajte tieto atraktívne slovenské múzeá

Staré veterány, maľované mapy, optické ilúzie, či život našich tatranských zvierat - to všetko môžete obdivovať v netradičných múzeách na Slovensku.

slovakia

left justify in out

Chcete si skrášliť niektorý z príjemných jesenných víkendov rodinným výletom, no zdá sa vám, že už ste videli všetko? Možno ste nenavštívili tieto zaujímavé slovenské múzeá, ktoré môžu byť lákavou destináciou pre všetky vekové kategórie. Nechajte sa inšpirovať k netradične stráveným voľným dňom...

Múzeum vodného mlynárstva v Kolárove

Toto unikátne a čarovné miesto nájdete na juhozápadnom Slovensku - v Kolárove, v priestoroch tamojšieho vodného mlyna na mŕtvom ramene Dunaja.  Mlyn je dodnes teoreticky funkčný, no kvôli stojatej vode rieky nie je v prevádzke. Nájdete v ňom komponenty z pôvodného mlyna, akých u nás fungovali v histórii desiatky.

Do mlyna aj samotného múzea vedie 86 metrov dlhý most, ktorý je najdlhším mostom s drevenou konštrukciou v Európe. Unikátom múzea je stroj na pohon transmisie, s prevodom na pletacie stroje na výrobu sietí, ktorý sa podarilo takmer po 50-tich rokoch opäť sfunkčniť. Okrem technických detailov a exponátov oceníte nádherné prostredie v okolí mlyna.

 

 

 

Obrazok
Zdroj: danubeislands.sk

Múzeum dopravy v Bratislave

Toto miesto ocenia milovníci áut aj histórie. Duch starých čias na vás dýchne vďaka nádherným veteránom, vôbec prvým motorovým vozidlám či očarujúcim pretekárskym tátošom. Múzeum patrí pod Slovenské technické múzeum a nachádza sa za budovou Železničnej polície. 

Funguje od roku 1999 a môžete tu obdivovať kompletný historický prierez vývoja cestnej a železničnej dopravy na Slovensku. Okrem cca 50 automobilov a 30 motocyklov tu nájdete aj veľa bezmotorových dopravných prostriedkov a množstvo zaujímavých dobových doplnkov. Uvidíte tu historické bicykle a velocipédy, unikátny drevený bicykel z r. 1922, exkluzívne modely značiek Tatra, Praga, Mercedes, Buick, Böhmerland, Ogar, Indian, či Harley-Davidson...

Obrazok
Zdroj: visitbratislava.com

Múzeum TANAP-u v Tatranskej Lomnici

Toto výnimočné miesto je akýmsi nasledovníkom Karpatského múzea v Poprade, ktoré bolo založené ešte za Uhorska, v r. 1883. Jednotlivé zbierky múzea v budove Výskumnej stanice sa venujú botanike, zoológii, histórii, kartografii, geológii a etnografii.

Unikátne diorámy verne zachytávajú prostredie, v ktorom žijú ikonické živočíchy Tatier - kamzík vrchovský tatranský, svišť vrchovský tatranský, rys ostrovid, vlk dravý, medveď hnedý či hlucháň hôrny. Medzi vystavovanými exponátmi nechýba ani žiabronôžka severská, kôrovec, ktorý prežil od ľadovej doby až do dnešných čias len v jedinom tatranskom plese. Deti môžu hneď pred vstupom do samotnej expozície preskúmať medvedí brloh. Každý deň je tiež možnosť lektorovaného sprievodu v múzeu. 

Obrazok
Zdroj: tatry.sk

Tricklandia, Starý Smokovec

Keď už budete v Tatrách, môžete s celou rodinou navštíviť aj ďalšie zábavné miesto, ktoré určite nadchne vaše ratolesti. Nesúvisí s krásami našich hôr, no určite tu zažijete nezabudnuteľné chvíle. 

V najzábavnejšej slovenskej galérii môžete absolvovať jedinečné putovanie Slovenskom formou trick-artu a optických ilúzií. V jej priestoroch nájdete námety slovenských ľudových povestí, rozprávok, ako aj reálie obcí a zámkov Slovenska  - napríklad Vlkolinec, Dunajec, Bojnický zámok a ďalšie ikonické miesta Slovenska. Tricklandia je rozložená na ploche 1000 m2, na ktorých sa nachádza spolu 24 atrakcií.

Obrazok
Zdroj: tricklandia.sk

Slovenské múzeum máp v Banskej Bystrici

Hoci by to názov mohol evokovať, na tomto mieste rozhodne nezažijete žiadnu nudu a nie je určené iba pre kockaté hlavy. Slovenské múzeum máp v metropole Stredného Slovenska je unikátom v rámci celej strednej Európy. Okrem histórie a súčasnosti zaujímavého odboru kartografie tu môžete spoznať fascinujúce spôsoby ako sa mapy vytvárajú.

Unikátny pieskový model krajiny s rozšírenou realitou pritiahne pozornosť aj najmenších, vďaka možnosti môcť si vyskúšať vyformovať krajinu vlastnými rukami. Môžete porovnať ako sa vyrábali mapy kedysi - ručne a dnes - na počítači, či pokochať sa špeciálnymi umeleckými dielami - nádhernými maľovanými mapami.

Obrazok
Zdroj: sdetmi.com

Radenov dom, Čičmany

Ikonický čičmiansky vzor je jednou z najkrajších ukážok slovenského folklóru a tradičného ľudového umenia. Radenov dom v Čičmanoch, patriaci pod Považské múzeum v Žiline láka nielen nádherným zdobeným exteriérom. V jeho vnútri nájdete detailne a autenticky zmapovanú históriu života ľudí moinulých storočí v tomto regióne. 

Čičmanu sú od roku 1997 vyhlásené za rezerváciu ľudovej architektúry. V minulom storočí ich postihli dva ničivé požiare a zaujímavosťou je, že práve Radenov dom č. 42 je pôvodný - nedotknutý ani jedným z týchto živlov. Expozícia prezentuje každodenné zvyky a pracovné činnosti ľudí tej doby, unikátnu čičmiansku architektúru, odevy, textílie.

Obrazok
Zdroj: sdetmi.com


twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Alexandra Elia
Zdroj: slovakia.travel, tatry.sk, stm-ke.sk, sdetmi.com, tricklandia.sk, Foto: slovago.sk
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies