To myslíte vážne? Wimbledon po 147 rokoch ruší čiarových rozhodcov!

NETKY.SK • 13 Október 2024, 09:03 • 2 min
To myslíte vážne? Wimbledon po 147 rokoch ruší čiarových rozhodcov!

Wimbledon, legendárny tenisový turnaj so 147-ročnou tradíciou, prepisuje historické zvyky a od budúceho ročníka zavádza elektronické volanie ako náhradu za čiarových rozhodcov. All England Club oznámil, že systém Live Electronic Line Calling, ktorý sa osvedčil na iných grandslamoch, prinesie vyššiu presnosť a spravodlivejšie podmienky pre hráčov.

slovakia

left justify in out

Wimbledon poruší tradíciu a od budúceho ročníka nahradí čiarových rozhodcov elektronickým volaním, potvrdil v stredu All England Club. Pohľad na čiarových rozhodcov v tradičných uniformách, stojacich alebo krčiacich sa na bočných a zadných stranách trávnatých kurtov je na grandslamovom turnaji už 147 rokov.

Nastúpi technológia Live Electronic Line Calling, ktorá sa už v športe bežne používa, vrátane Australian Open a US Open. All England Club sa teraz rozhodol nasledovať tento príklad.
Elektronický systém, ktorý reaguje v priebehu jednej desatiny sekundy po dopade loptičky, sa považuje za presnejší ako ľudskí čiaroví rozhodcovia, ktorí sa často ukrývajú, aby ich nezasiahlo podanie s rýchlosťou často dosahujúcou aj 100 km/h.

Konečné slovo pri rozhodovaní na čiare bude mať jednoduché počítačové hlásenie „out“ alebo „chyba“. Od roku 2007 pomáha systém Hawk-Eye úradníkom vo Wimbledone na niektorých kurtoch, kde hráči môžu napadnúť rozhodnutia na čiare, ale teraz bude systém plne automatizovaný v celom areáli vrátane kvalifikácie v Roehamptone.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

Čiarový rozhodca v tenise
Čiarový rozhodca v tenise
Zdroj: Getty Images

Výkonná riaditeľka Wimbledonu Sally Boltonová povedala: „Rozhodnutie zaviesť na šampionáte elektronické volanie naživo bolo prijaté po dlhom období zvažovania a konzultácií. Po preskúmaní výsledkov testovania, ktoré sa uskutočnilo na tohtoročných majstrovstvách, sa domnievame, že technológia je dostatočne spoľahlivá, a že nastal správny čas urobiť tento dôležitý krok v snahe dosiahnuť čo najväčšiu presnosť v našom rozhodovaní."

Hráčom ponúkne rovnaké podmienky, za akých hrávali na mnohých iných podujatiach v rámci turné. Svoju zodpovednosť za vyváženie tradície a inovácie vo Wimbledone berieme veľmi vážne. Čarovní rozhodcovia zohrávajú ústrednú úlohu v našej rozhodcovskej štruktúre už mnoho desaťročí a my uznávame ich cenný prínos a ďakujeme im za ich odhodlanie a služby."

French Open, ktorý sa doteraz spoliehal výlučne na ľudských rozhodcov, je teraz výnimkou, hoci je možné, že bude nasledovať tento príklad a od budúceho roka budú všetky podujatia ATP Tour vybavené touto technológiou.

Jednou z hlavných obáv Wimbledonu, ktorý sa prvýkrát konal v roku 1877, bola strata prestížnej príležitosti pre funkcionárov a vplyv, ktorý by to mohlo mať na nižšie úrovne športu, nakoniec však zvíťazil pokrok.

   



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ján Sikoriak
Zdroj: The Guardian, Foto: Getty Images
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies