Trend na leto 2024: Slováci začínajú objavovať neprebádané destinácie

NETKY.SK • 5 Júl 2024, 16:40 • 2 min
Trend na leto 2024: Slováci začínajú objavovať neprebádané destinácie

BRATISLAVA - Slováci cez leto 2024 nebudú cestovať ďaleko, až 83% preferuje Európu. Okrem tradičných destinácií začínajú letecky objavovať aj netradičnejšie miesta ako Split, Podgoricu či albánsku Tiranu. Do TOP destinácií sa dostala aj nová linka z Bratislavy do Atén. Tieto destinácie vytlačili letné klasiky ako Malorka a Malta. Cestovateľské preferencie zamiešali aj futbalové majstrovstvá EURO 2024.

slovakia

left justify in out

Kiwi.com, popredná cestovateľská technologická spoločnosť, sa pozrela na to, kam sa Slováci chystajú vycestovať cez letné mesiace. Zo všetkých rezervácií urobených do 18.6.2024 na dátum od 1.6. – 31.8.2024* je jasné, že 83% Slovákov v lete cestuje po Európe. „V zime sme videli značné zvýšenie dopytu po exotických miestach ako Dubaj alebo Thajsko, v letné mesiace Slováci radi cestujú po Európe, keďže dobré počasie máme aj doma,“ dodáva Eliška Řezníček Dočkalová, viceprezidentka pre zákaznícku skúsenosť Kiwi.com.

Čo sa týka obľúbených krajín, v prvej trojke sa nachádzajú tradičné letné destinácie – prvé Španielsko, Taliansko a Grécko, rovnako ako minulý rok. Na šiestu priečku sa vyšvihlo Nemecko, ktoré minulý rok obsadilo až dvadsiatu priečku. Za nárast predaju leteniek vďačí futbalovým majstrovstvám EURO 24, ktoré sa tento rok konajú až v desiatich nemeckých mestách. Slovenský tím hrá v základnej E-skupine vo Frankfurte Düsseldorfe, pričom presne do týchto dvoch miest si Slováci rezervovali najviac leteniek práve v čase futbalových zápasov, najviac 20. júna, pred zápasom Slovensko - Ukrajina. Pre porovnanie, minulý rok nemeckému rebríčku obľúbených miest kraľovalo hlavné mesto Berlín. Až 87 % rezervácií bolo spravených na krátke výlety do 3 dní a za letenky cestujúci neváhali zaplatiť v priemere 212,37 eur.

Futbalové ME 2024 zvýšili predaj leteniek do Nemecka
Futbalové ME 2024 zvýšili predaj leteniek do Nemecka
Zdroj: SKPR STRATEGIES, s.r.o. / Kiwi.com

Zatiaľ čo rebríčku obľúbených destinácii kraľujú tie isté krajiny ako minulý rok, obľúbené linky zmenili poradie. Na prvých priečkach sú lety do európskych metropol, pričom Barcelona zosadila z trónu minuloročný Rím a predbehla ho aj španielska Malaga. Zaujímavosťou je, že z TOP 10 najobľúbenejších spojení vypadli známe trasy ako Viedeň - Malorka, Burgas či Malta a objavili sa tu menšie mestá ako Nice, Split, Neapol či Tirana, pričom práve Albánska metropola je najväčším prekvapením v počte rezervácií. V lete do nej odletí trikrát viac Slovákov v porovnaní s minulým rokom. Prekvapil aj Split, ktorý nám ukazuje, že namiesto dlhej jazdy autom Slováci čoraz viac uprednostňujú pohodlný let.

Všetky spomenuté lety Slováci absolvujú z Viedne a to napriek tomu, že z Bratislavy sa pri dlhých letoch cestuje v priemere až trikrát lacnejšie. Z Bratislavy Slováci najradšej lietajú do Londýna, ktorý je dlhoročnou stálicou a do Atén, pričom ide o novú linku, ktorá ponúka v priemere výhodnejšie ceny ako z Viedne. Ďalším nováčikom v rebríčku sú trasy Budapešť - Istanbul alebo Viedeň – Podgorica, pričom do Čiernej hory v lete poletí dvakrát toľko Slovákov ako minulý rok.

K trendom sa vyjadruje aj Eliška Řezníček Dočkalová: „Tento rok šliapu klasickým letným destináciám na päty menšie mestá, ktoré nie sú až tak komerčne známe a preplnené turistami. Trendom je objavovať skryté krásy, ktoré pre nás boli doteraz menej dostupné, ako to vidíme napríklad pri albánskej Tirane či čiernohorskej Podgorici. Okrem dobrej ceny letenky je benefitom určite aj nízka cena ubytovania, občerstvenia či zážitkov v samotnej destinácii.“

Priemerná cena letenky je 163,02 €.
Priemerná cena letenky je 163,02 €.
Zdroj: SKPR STRATEGIES, s.r.o. / Kiwi.com

Čo sa týka financií, tak Slováci za letné výlety zaplatili viac ako minulý rok. V priemere stála jedna letenka 163.02 eur, čo znamená cenový nárast v porovnaní s minulým rokom (140.24 eur). V priemere zdraželi všetky letenky, či ide o krátky alebo dlhý let, a to o cca 20 eur na osobu.

 

TOP 10 destinácií bookovaných na leto 2024:

  1. Španielsko
  2. Taliansko
  3. Grécko
  4. Veľká Británia
  5. Francúzsko
  6. Nemecko
  7. Maďarsko
  8. Chorvátsko
  9. Česko
  10. Turecko

 

TOP 10 trás bookovaných na leto 2024:

  1. Viedeň – Barcelona
  2. Viedeň – Malaga
  3. Viedeň – Rím
  4. Viedeň – Neapol
  5. Viedeň – Split
  6. Viedeň – Nice
  7. Bratislava – Londýn
  8. Viedeň – Londýn
  9. Viedeň – Tirana
  10. Viedeň – Paríž



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: SKPR STRATEGIES, s.r.o. / Kiwi.com, Foto: SKPR STRATEGIES, s.r.o. / Kiwi.com (ilustračné foto)
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies