Trhy s volebnými stávkami v USA naberajú na sile uprostred obáv

NETKY.SK • 17 Október 2024, 10:14 • 2 min
Trhy s volebnými stávkami v USA naberajú na sile uprostred obáv

SACRAMENTO - V čase, keď sa zintenzívňuje prezidentský súboj medzi viceprezidentkou Kamalou Harrisovou a bývalým prezidentom Donaldom Trumpom, vstúpil na politickú scénu nový hráč: legálne trhy s volebnými stávkami.

slovakia

left justify in out

Tieto platformy umožňujú Američanom vsádzať na to, kto bude v januári obsadený Bielym domom po súdnom procese, ktorý začiatkom tohto mesiaca ukončil odvolací súd USA pre obvod District of Columbia, čo vyvolalo vzrušenie aj kontroverziu.

Rozsudok z 2. októbra zrušil dočasný súdny príkaz, ktorý bránil spoločnosti Kalshi, finančnej burze a trhu s predpoveďami so sídlom v New Yorku, ponúkať kontrakty na udalosti týkajúce sa volieb vrátane prezidentských volieb, populárnych hlasov a rozdielov vo volebnom kolégiu v týchto voľbách a jednotlivých senátnych súbojov.

Nové kontrakty boli pridané na platformy Kalshi a ďalších maklérskych gigantov Interactive Brokers v priebehu niekoľkých dní.

Tarek Mansour, zakladateľ spoločnosti Kalshi, bol citovaný denníkom Financial Times, ktorý uviedol, že v prvých dňoch od zrušenia zákazu bolo vsadených viac ako 12 miliónov amerických dolárov a spoločnosť práve vytvára na platforme niekoľko inštitucionálnych hráčov.

Americký časopis Barron's uviedol, že na politický zápas Harrisovej a Trumpa bolo v utorok vložených viac ako 6,3 milióna dolárov.

Vznik týchto stávkových platforiem predstavuje významný posun v politike USA, pretože otvára občanom možnosť slobodne tipovať politické výsledky.

Predtým existujú iba dva prediktívne trhy so skutočnými peniazmi / trhy termínovaných obchodov, ktoré prevádzkujú neziskové organizácie na vzdelávacie a výskumné účely. Sú to Iowa Electronic Markets a PredictIt.

Volička vypĺňa hlasovací lístok vo volebnej miestnosti počas prezidentských primárok 2024 v Petersburgu v štáte Virgínia v USA 5. marca 2024.
Volička vypĺňa hlasovací lístok vo volebnej miestnosti počas prezidentských primárok 2024 v Petersburgu v štáte Virgínia v USA 5. marca 2024.
Zdroj: Xinhua / Winstead Barnes

Zástancovia tvrdia, že tieto trhy poskytujú regulovaný spôsob, ako sa investori môžu zabezpečiť proti potenciálnym politickým zmenám, a ponúkajú cenné informácie o náladách verejnosti. Kritici však varujú pred rizikami, ako je manipulácia volieb a gamifikácia demokracie.

"Naša demokracia je dosť krehká aj bez toho, aby bola gamifikovaná," povedal pre Politico spolupredseda Public Citizen Robert Weissman. "Existuje reálna možnosť, že sa hráči pokúsia formovať realitu, na ktorú vsádzajú."

Americká Komisia pre obchodovanie s komoditnými futures (CFTC) sa dlhodobo stavia proti takýmto trhom, pričom sa odvoláva na obavy o ich legálnosť podľa federálnych a štátnych zákonov. Rozhodnutie z 2. októbra však vydláždilo cestu novému nástroju na predpovedanie a analýzu pretekov, najmä aktuálne stávkové kurzy vypovedajú o inom ako tradičné údaje z prieskumov.

Zatiaľ čo prieskumy verejnej mienky zo zdrojov ako The New York Times ukazovali, že Harrisová vedie nad Trumpom v pomere 50 % ku 47 %, predpovedné trhy ponúkali opačný pohľad. V stredu Kalshi pripisoval Trumpovi 55-percentnú šancu na víťazstvo, Harrisovej 45-percentnú.

Podobné trendy sú viditeľné aj na iných platformách, ako sú Interactive Brokers, Polymarket a PredictIt. Kontrakty na Harrisovej víťazstvo sa v stredu ráno na Interactive Brokers obchodovali na úrovni 53 %.

Volička odovzdala svoj hlas vo volebnej miestnosti v New Yorku v Spojených štátoch 2. apríla 2024.
Volička odovzdala svoj hlas vo volebnej miestnosti v New Yorku v Spojených štátoch 2. apríla 2024.
Zdroj: Xinhua / Li Rui

Na offshore stránke Polymarket, kde bolo na súboj Harrisová-Trump vsadených viac ako 1,9 miliardy dolárov, mal Trump v stredu ráno nad Harrisovou náskok 59:41. Tieto trhy ovplyvnili aj sociálne médiá. Príspevok Elona Muska nedávno spôsobil, že Trumpove kurzy na Polymarkte poskočili.

"Trump teraz na stávkových trhoch vedie nad Kamalou o 3 percentá," napísal Musk 6. októbra na sociálnej sieti X. "Presnejšie ako prieskumy, keďže v hre sú skutočné peniaze." Deň po Muskovom príspevku sa Trumpov náskok na platforme zvýšil o takmer 10 bodov.

Rajiv Sethi, profesor ekonómie na Barnard College na Kolumbijskej univerzite, upozornil, že hoci predpovedné trhy môžu ponúknuť poznatky, ich presnosť je stále diskutabilná. Poznamenal, že platformy s prísnejšími predpismi a nižšími objemami obchodovania, ako je PredictIt, môžu byť menej náchylné na manipuláciu ako neregulované platformy, ako je Polymarket.

V minulosti boli stávkové kurzy pomerne presné pri predpovedaní výsledkov volieb. Podľa Bookmakers Review stávkové kurzy správne predpovedali víťazov v 77 % volieb za posledných 35 rokov. Od roku 1980 vyhral prezidentské voľby na základe analýzy časopisu Newsweek iba v roku 2016 kandidát s nižšími kurzami.

Hoci tieto trhy preukázali predikčnú silu, nie sú bez chýb. CFTC identifikovala prípady pokusov o manipuláciu vrátane sfalšovaného prieskumu verejnej mienky v roku 2012, ktorý ovplyvnil stávky na senátne preteky, a obchodníka, ktorý uzavrel veľké stávky na Mitta Romneyho, aby skreslil kurzy prezidentských volieb v roku 2012.

Mike Rothschild, autor konšpiračných teórií, tiež varoval, že bez ohľadu na ich presnosť by sa tieto trhy mohli použiť na podporu tvrdení o falšovaní volieb alebo podvodoch.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Xinhua, Foto: Chatham House (ilustračné foto)
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies