Tropea ako perla Kalábrie: V oblasti známej ako "Pobrežie bohov" nájdete turistami neobývaný taliansky raj

NETKY.SK • 12 August 2024, 15:16 • 2 min
Tropea ako perla Kalábrie: V oblasti známej ako "Pobrežie bohov" nájdete turistami neobývaný taliansky raj

Tropea v Kalábrii je turistickou destináciou, ktorá stojí za návštevu z niekoľkých dôvodov. Po prvé, je postavená na skalnatom výbežku 150 stôp nad morom, takže výhľady sú nádherné. Po druhé, Tropea má piesočnaté pláže s tyrkysovou vodou. A po tretie, historické mesto získalo ocenenie Borgo Più Bello d'Italia – najkrajšia dedina v Taliansku.

slovakia

left justify in out

Plánujete navštíviť Tropeu v južnom Taliansku? Pekné mestečko na útese na západnom pobreží tohto menej navštevovaného južného regiónu je posadené 150 metrov nad neodolateľným modrým Tyrhénskym morom. Slnečný svit. Dobré jedlo. Tyrkysová voda. Plávanie v mori, jazda na Vespe a romantika pri sviečkach. To všetko vás čaká v exotickom meste.

Tropea sa nachádza v južnom Taliansku v regióne Kalábria pozdĺž pobrežia Stredozemného mora. Táto oblasť je známa ako La Costa degli Dei – Pobrežie bohov.

Nepreľudnená nádhera

Tropea je impozantné prímorské mesto na západnom pobreží Kalábrie s ikonickými domami zabudovanými na vrchole útesu a širokými výhľadmi na tyrkysový oceán. Je to najznámejšia dovolenková destinácia v Kalábrii v južnom Taliansku. Mesto, ktoré je známe svojim pôvabným historickým centrom a veľkolepými plážami. Nie je žiadnym prekvapením, že mesto je označované za klenot Kalábrie.

A hoci sa mesto v posledných rokoch viac zviditeľnilo, na medzinárodnom turistickom chodníku zostáva pomerne neznáme. S rovnakým šarmom ako slávne Positano alebo Cinque Terre vám hovoríme, že si tu rezervujte svoju taliansku dovolenku už teraz, kým sa to nezmení!

Tropea v Kalábrii je turistickou destináciou, ktorá stojí za návštevu z niekoľkých dôvodov. Po prvé, je postavená na skalnatom výbežku 150 stôp nad morom, takže výhľady sú nádherné. Po druhé, Tropea má piesočnaté pláže s tyrkysovou vodou. A po tretie, historické mesto získalo ocenenie Borgo Più Bello d'Italia – najkrajšia dedina v Taliansku. 

Vďaka svojej blízkosti k letisku Lamezia je Tropea veľmi obľúbenou destináciou pre návštevníkov z Európy a Spojeného kráľovstva. Je to ideálne miesto na oddych, spoznávanie a prírodné krásy.

Mesto červenej cibule

Okrem skvelých pláží a úžasných západov slnka je Tropea známa aj červenou cibuľou Tropea – la Cipolla Rossa di Tropea. Červená cibuľa je špeciálna vďaka svojej sladkosti, sýtočerveno-fialovému odtieňu a všestrannosti v surových aj varených jedlách. Jedinečná kombinácia podnebia regiónu, piesočnatej pôdy a špecifických metód pestovania prispieva k jemnej chuti, čím sa odlišuje od bežnej cibule.

Červená cibuľa Tropea sa používa v rôznych tradičných jedlách, ako je džem cipolla rossa di Tropea, nakladaná cibuľa a rôzne cestoviny a mäsové jedlá. Používajú sa dokonca aj pri výrobe dezertov a zmrzliny!

La cipolla rossa di Tropea nájdete po celej Kalábrii na miestnych trhoch.

Sanctuario di Santa Maria dell'Isola di Tropea

Jedným z hlavných symbolov Tropey je kostol sediaci na vrchole skaly s výhľadom na Stredozemné more. Kedysi to bolo na ostrove. Ale po niekoľkých zemetraseniach a rozbúrenom mori je teraz spojený s pevninou. Presný čas kedy bola postavená svätyňa Saint Mary of the Island, nie je známy. Odhaduje sa, že je to okolo 6. storočia a pôvodne to bol kláštor. V priebehu storočí sa premenil na svätyňu. V dôsledku zemetrasení v rokoch 1783 a 1905 bola svätyňa poškodená a prestavaná.

Dnes môžete po strmom schodisku navštíviť svätyňu – vstup je voľný. Za kostolom je záhrada, kde za vstup zaplatíte tri eurá. Výhľady na more a mesto Tropea sú odtiaľto naozaj veľmi pekné. 

Cattedrale di Maria Santissima di Romania

Katedrála Panny Márie Najsvätejšej Rumunska je hlavným dómom v meste Tropea. Ak máte v Tropei obmedzený čas, toto je miesto, ktoré by ste mali navštíviť. Katedrála má veľmi zaujímavú históriu a obsahuje fascinujúce artefakty. Pôvodne ju postavili v 12. storočí Normani v gotickom štýle.

Postupom času získala barokový štýl a po niekoľkých zemetraseniach bola prestavaná späť do pôvodného štýlu normandskej gotiky.

Vnútri dómu je byzantský obraz Panny Márie Rumunskej z roku 1300. Podľa legendy sa obraz dostal na breh na rybárskej lodi. Miestny biskup sníval o obraze, vzal ho z člna a zavesil ho do dómu. Panna Mária sa naďalej zjavovala v biskupových snoch a varovala ho pred zemetraseniami. Ako hovorí legenda, Panna Mária sa stala patrónkou Tropey. Obyvatelia Tropey ju volajú Panna Mária Rumunská a je ich ochrankyňou.

Na námestí pred Dómom sú pozostatky predchádzajúcej budovy – sochy a časti múrov. Návšteva Cattedrale di Maria Santissima di Romania vám poskytne historický pohľad na Tropeu a jej ľud.

Oproti západnej strane Cattedrale di Maria Santissima di Romania je v hornej časti steny obraz hlavy fašistického vojaka. Toto bolo namaľované počas éry Mussoliniho.

Spiaggia della Rotonda

Tropea je známa plážami s bielym pieskom a krištáľovo čistou vodou. Pozdĺž pobrežia je niekoľko pláží. Najobľúbenejšou plážou je Spiaggia della Rotonda. Pláž leží pod starým mestom, severne od Sanctuario di Santa Maria dell'Isola. Na pláž sa dostanete zo starého mesta po schodoch – asi 195 schodov dole na pláž.

Spiaggia della Rotonda je bezplatná pláž, na ktorej sa môžete prechádzať s vlastným slnečníkom a stoličkou. 

Túlajte sa uličkami historického mesta

Po uliciach Tropey by ste pokojne mohli stráviť hodiny. Centrum je len pešia zóna lemovaná reštauráciami, kaviarňami, obchodmi a stáročnými budovami. Hlavná ulica je Corso Vittorio Emmanuele. Ulica vás prevedie srdcom starého mesta Tropea a skutočne vám dá pocítiť kultúru pobrežného Talianska. Corso Vittorio Emmanuele vás zavedie k vyhliadke Affaccio del Corso.

Odkiaľ si môžete vychutnať nádherný výhľad na svätyňu Santa Maria dell'Isola a more.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lucie Balgová
Text: iitalycalabria.com, practicaltravelconcepts.com, wanderlustontherocks.com. Titulné foto: travelandleisure.com
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies