Trump počas kampane predáva tenisky, biblie a iné produkty so svojou značkou

NETKY.SK • 7 September 2024, 11:12 • 2 min
Trump počas kampane predáva tenisky, biblie a iné produkty so svojou značkou

WASHINGTON - Bývalý prezident Donald Trump pokračuje v propagácii vlastného tovaru v čase, keď vstupuje do záverečnej fázy svojej kampane s cieľom opätovne získať Biely dom.

slovakia

left justify in out

Sú tu topánky, digitálne zberateľské predmety a biblia, ktorú vydal spolu so spevákom Lee Greenwoodom. Dokonca aj pokus o atentát na bývalého prezidenta sa stal ziskovým materiálom. Historický obrázok, na ktorom dvíha päsť po tom, ako ho zasiahla guľka, je na obálke novej obrázkovej knihy v tvrdej väzbe, ktorá bude opisovať jeho pôsobenie v Bielom dome - k dispozícii za 99 dolárov alebo 499 dolárov, ak chcete Trumpov podpis.

Trump tiež premenil svoje iniciály na podnik s cieľom dosiahnuť zisk. V marci sa "DJT" vrátil na burzu Nasdaq pod hlavičkou materskej spoločnosti Truth Social, Trump Media & Technology Group. Bývalý prezident je zďaleka najväčším aktívom tejto alternatívnej platformy sociálnych médií.

Podľa jeho najnovšieho zverejnenia finančných informácií predstavujú rôzne ponuky veľký biznis. Len na predaji NFT a kníh zarobil Trump viac ako 12 miliónov dolárov.

Trump ako bývalá hviezda televíznej reality šou sa svojím menom označuje na všetkom, od stolových hier a steakov až po bočné steny budov. Podľa jeho najnovšieho zverejnenia finančných údajov je Trump manažérom a prezidentom spoločnosti LLC, ktorá bola nástrojom mnohých jeho obchodov po skončení pôsobenia v Bielom dome.

Bývalí prezidenti už dlho hľadajú spôsoby, ako profitovať po odchode z funkcie. Na rozdiel od Trumpa sa však žiadny moderný prezident s jedným funkčným obdobím vážne nesnažil získať späť svoju starú funkciu.

Vdova po prezidentovi Ulyssesovi S. Grantovi, Julia Grantová, zarobila 450 000 dolárov na memoároch, ktoré napísal krátko pred svojou smrťou. Novší bývalí prezidenti si okrem predaja kníh našli aj iné možnosti.

Gerald Ford je považovaný za začiatok trendu pôsobenia v správnych radách spoločností, keď tento "náhodný prezident" prijal miesta v správnych radách takých významných spoločností ako 20th Century Fox a American Express. Ronald Reagan vyvolal rozruch, keď prijal 2 milióny dolárov za sériu vystúpení v Japonsku.

Bill Clinton neskôr zvýraznil trend honorárov za vystúpenia. Odhaduje sa, že spolu s bývalou ministerkou zahraničných vecí Hillary Clintonovou nazhromaždili po jej odchode z funkcie závratný majetok v hodnote 100 miliónov dolárov. Aby toho nebolo málo, Netflix údajne vyplatil Barackovi a Michelle Obamovým osemmiestnu sumu.

 

Trumpova Truth Social

Trumpova platforma sociálnych médií Truth Social síce nie je produkt, ale v jeho postprezidentskom portfóliu je najväčšia. Podľa časopisu Forbes viac ako polovica Trumpovho odhadovaného čistého majetku pripadá na jeho podiel v materskej spoločnosti Truth.

Spoločnosť Trump Media má od svojho marcového kvázi IPO problémy. Akcie sa teraz pohybujú okolo 20 dolárov, čo je obrovský pokles oproti takmer 70 dolárom za akciu, za ktoré sa spoločnosť obchodovala v čase svojej prvotnej bonanzy.

Podľa CNBC Trump vlastní 114 750 000 akcií, teda takmer 59 % spoločnosti Trump Media. Doteraz mal zakázané predať akúkoľvek časť svojho podielu na základe "dohody o zablokovaní". Obmedzenia pre Trumpa a niektorých ďalších akcionárov majú zatiaľ vypršať najneskôr o mesiac a potenciálne by mohli byť zrušené ešte skôr.

Platforma tiež ilustruje prepojenie Trumpových obchodných záujmov a kampane. Pravda často posiela push upozornenia propagujúce Trumpove najnovšie príspevky. Ceny akcií klesli aj po tom, čo Trump začal viac publikovať na X, ktorú vlastní Elon Musk a ktorá bola predtým známa ako Twitter, čo ilustruje, aký dôležitý zostáva bývalý prezident pre hospodársky výsledok spoločnosti.

 

Trump predáva aj výtlačok svojej obľúbenej knihy: Biblia. Za 60 dolárov obsahuje Trumpovo vydanie náboženského textu "ručne napísaný refrén piesne 'God Bless The USA' od Lee Greenwooda". Bývalý prezident na svojich zhromaždeniach často uvádza Greenwoodovu vlasteneckú hymnu.

Súčasťou Trumpovej Biblie je aj kópia americkej ústavy, sľubu vernosti, Deklarácie nezávislosti a Listiny práv.

Podľa Trumpovho nedávneho zverejnenia finančných údajov zarobil na Biblii 300 000 dolárov.

 

Topánky

Spoločnosť CIC Ventures, ktorá vyrába líniu tenisiek Trump, rozšírila svoju ponuku. Na výber je teraz viac ako tucet párov spolu so šľapkami a dokonca aj chladničkou.

Spoločnosť dokonca vyrobila špeciálnu edíciu topánok so zakrvaveným Trumpom s názvom "Fight, Fight Fight" na počesť slov, ktoré bývalý prezident zakričal davu v Pensylvánii po tom, čo prežil pokus o atentát. Existuje aj pár "Crypto President", ktorý zdôrazňuje Trumpovo prijatie Bitcoinu.

Najdrahší pár "The Trump Presidential Golf Shoes" za 499 dolárov je podľa webovej stránky vypredaný.

Trump sa zúčastnil na konferencii SneakerCon vo Filadelfii, ktorá bola zameraná na obuv, aby propagoval túto líniu obuvi.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Business Insider, Foto: CNBC / Reuters / Brian Snyder
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies