Trump sľubuje návrat výroby áut na benzín do Michiganu: Žiadny štát nesmie zakázať spaľovacie motory + VIDEO

NETKY.SK • 4 Október 2024, 09:05 • 2 min
Trump sľubuje návrat výroby áut na benzín do Michiganu: Žiadny štát nesmie zakázať spaľovacie motory + VIDEO

MICHIGAN - Donald Trump na zhromaždení v Michigane sľúbil, že ak bude zvolený za prezidenta, zakáže štátom obmedziť predaj áut a nákladných vozidiel s benzínovým pohonom. Zdôraznil, že chce z Michiganu opäť urobiť svetové hlavné mesto automobilového priemyslu a vrátiť pracovné miesta, ktoré odišli do zahraničia. Tento prejav je súčasťou jeho snahy získať podporu v kľúčovom štáte prezidentských volieb.

slovakia

left justify in out

Republikánsky kandidát na prezidenta Donald Trump vo štvrtok vyhlásil, že ak bude v novembri zvolený, žiadny štát nebude môcť zakázať osobné alebo nákladné autá s benzínovým pohonom, keďže sa snaží urobiť z budúcnosti automobilového priemyslu kľúčovú tému svojej kampane.

Trump sa snaží získať hlasy v Michigane, kľúčovom štáte prezidentských volieb v roku 2024, ktorý je domovom troch automobiliek z Detroitu. V auguste pre agentúru Reuters povedal, že uvažuje o zrušení daňovej úľavy na elektromobily. "Keď budem prezidentom, žiaden štát v Amerike nebude môcť zakázať autá na plynový pohon alebo nákladné autá a ja vám to garantujem - v žiadnom prípade," povedal Trump na zhromaždení v Saginaw v štáte Michigan. "Budete ich vyrábať priamo tu."

Donald Trump sľúbil, že z Michiganu opäť urobí "hlavné mesto automobilov na svete", keď na zhromaždení v okrese Saginaw povedal, že vráti späť tisíce pracovných miest, o ktoré prišla spoločnosť General Motors, keď presunula viac ako tucet tovární do Mexika.

Trump, ktorý vystúpil na univerzite v Saginaw Valley State University so skupinami študentov a odborárov v tričkách Teamsters for Trump za chrbtom, sa priamo vyjadril k obrovskému úbytku pracovných miest v Michigane, ktorý je kľúčovým štátom, v ktorom sa za posledné tri desaťročia rozhodlo o jeho zvolení.

"Američania sledovali, ako bola naša krajina zbavená pracovných miest. Mimochodom, tento štát, viac ako ktorýkoľvek iný, stratil v priebehu rokov 60 % svojich automobilových podnikov," povedal Trump. "Podľa môjho plánu sa americkí pracovníci už nebudú musieť obávať, že prídu o prácu v zahraničí. Namiesto toho sa zahraničné krajiny budú obávať straty pracovných miest v prospech Ameriky. Všetky ich vrátime späť," dodal.

Tento prejav bol Trumpovým 11. prejavom v kľúčovom štáte Michigan počas týchto volieb. Kamala Harrisová sa spolu s ďalšími štátmi "hrdzavého pásu" - Pensylvániou a Wisconsinom - zameriava na Michigan ako na najjasnejšiu cestu k víťazstvu.

Tento štát je stále v hre, pričom prieskumy verejnej mienky dávajú Harrisovej mierny náskok. Okres Saginaw je všeobecne považovaný za indikátor toho, akým smerom sa budú voľby v Michigane uberať.

Štát Kalifornia v máji 2023 požiadal Agentúru na ochranu životného prostredia o výnimku podľa zákona o čistote ovzdušia, aby všetky nové vozidlá predávané v štáte do roku 2035 boli elektrické alebo plug-in hybridy.

Kalifornia v auguste 2022 schválila svoj prelomový plán na ukončenie predaja vozidiel poháňaných iba benzínom v štáte do roku 2035. Štát chce od roku 2026 stanoviť každoročne sa zvyšujúce požiadavky na vozidlá s nulovými emisiami, ktoré prijalo aj 11 ďalších štátov.

Administratíva prezidenta Joea Bidena opakovane odmietla schváliť stanovenie dátumu postupného ukončenia predaja vozidiel poháňaných iba benzínom, ale poskytla miliardy dolárov vo forme nových daňových úľav a grantov na urýchlenie prechodu na elektrické vozidlá.

Trump tiež vyzval na trest smrti pre drogových dílerov, čo sa v časti USA, ktorá je ťažko postihnutá epidémiou opiátov a nedávnou záplavou fentanylu pašovaného z Číny a Mexika, stretlo s hlasným potleskom.

Bývalý prezident obnovil svoje už známe útoky na Harrisovú v súvislosti s imigračnou politikou Bidenovej administratívy a obvinil viceprezidentku z podpory "otvorených hraníc" a z toho, že "zhadzuje" imigrantov do malých miest, ktoré sa s tým nedokážu vyrovnať.

Pohľad na autá na ceste počas dopravnej špičky v San Franciscu v Kalifornii, USA, 24. augusta 2022.
Pohľad na autá na ceste počas dopravnej špičky v San Franciscu v Kalifornii, USA, 24. augusta 2022.
Zdroj: Reuters / Carlos Barria


twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: The Guardian, Reuters, Foto: The Edge Malaysia / Reuters
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies