Tunisko v uliciach: Stovky ľudí protestujú proti represii pred prezidentskými voľbami

NETKY.SK • 5 Október 2024, 08:55 • 2 min
Tunisko v uliciach: Stovky ľudí protestujú proti represii pred prezidentskými voľbami

Stovky Tunisanov vyšli do ulíc hlavného mesta Tunis, aby odsúdili narastajúce represie počas príprav na prezidentské voľby, kde je favoritom súčasný prezident Kajs Saíd. Demonštranti požadujú ukončenie jeho vlády, zatiaľ čo kritici čelia zatýkaniu a politickému prenasledovaniu.

slovakia

left justify in out

V piatok vyšli stovky Tunisanov do ulíc hlavného mesta Tunis, kde odsúdili narastajúce represie v čase príprav na prezidentské voľby. V týchto voľbách je hlavným favoritom súčasný prezident Kajs Saíd.

 Kajs Saíd.
Kajs Saíd.
Zdroj: SITA

Od Saídovho prevzatia moci bolo zadržaných viacero jeho kritikov, vrátane jedného z kandidátov na nedeľňajšie voľby hlavy štátu.

„Kajs Saíd pošliapal slobodu. Tieto voľby budem bojkotovať, pretože nie sú legitímne a porušujú zákon,“ povedala účastníčka protestu, ktorý sa konal v piatok.
Demonštranti volali po ukončení Saídovej vlády a označili ho na transparentoch za „faraóna, ktorý manipuluje so zákonom“.

„Dva dni pred voľbami ulica stále aktívne odsudzuje útoky na ľudské práva a slobodu. Prišli sme vyjadriť nesúhlas s porušovaním slobôd, demokracie a výdobytkov revolúcie, najmä slobody prejavu a zhromažďovania,“ uviedol predseda Tuniskej ligy za ľudské práva (LTDH) Básim Trífí.

obrazok
Zdroj: Reuters
obrazok
Zdroj: AP

Tunisko, ktoré je rodiskom povstaní tzv. arabskej jari, zažilo v roku 2011 zosadenie dlhoročného diktátora Zína Ábidína bin Alího, čím začala séria revolúcií v regióne.
Po veľkom volebnom víťazstve v roku 2019 sa Saíd (66) v roku 2021 chopil moci, pričom rozpustil parlament a prepracoval ústavu. Nasledovala séria zásahov proti disentu, pričom viacerí jeho kritici z rôznych politických smerov skončili vo väzení.

Podľa newyorskej ľudskoprávnej organizácie Human Rights Watch (HRW) je momentálne v Tunisku z politických dôvodov alebo kvôli uplatňovaniu svojich základných práv zadržiavaných viac ako 170 osôb.
Saíd bude v nedeľňajších voľbách čeliť bývalému poslancovi Zuhajrovi Maghzáwímu, ktorý podporuje prezidentovo prevzatie moci, a podnikateľovi Ajášímu Zámmilovi, ktorý bol zadržaný krátko po schválení jeho kandidatúry volebnou komisiou v septembri.

Zámmilov, ktorý čelí viac ako 14-ročnému trestu odňatia slobody, sa kladie za vinu okrem iného aj falšovanie podpisov na petičných hárkoch na podporu svojej kandidatúry. Komisia zamietla účasť na voľbách 14 kandidátom, pričom dôvodom bola buď nedostatočná podpora alebo technické problémy.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sofia Otahalová
Text: AFP, Reuters, Foto: AP
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies