Týždeň bez mäsa

NETKY.SK • 1 Január 2018, 09:00 • 2 min
Týždeň bez mäsa

BRATISLAVA - Zo začiatkom nového roku končia sviatky, kedy sme jedli všetko, čo nám prišlo pod ruku. Čo tak si oddýchnuť od ťažkých jedál a vyskúšať niečo bezmäsité?

slovakia

left justify in out

Rajčinové placky

 

Suroviny: 3-4 veľké rajčiny, 1 červená cibuľa, 1 syr balkánskeho typu (cca 20dkg),soľ, mčk, sušená bazalka, polohrubá múka, olej

 

Príprava receptu: Račiny pokrájame na menšie kocky, pridáme nadrobno nakrájanú červenú cibuľu, rozdrobíme balkánsky syr, osolíme podľa chuti, okoreníme, pridáme sušenú alebo čerstvú bazalku a premiešame. Pridáme cca 5-6 PL polohrubej múky. Poriadne premiešame a vysmážame malé placky.

 

obrazok

 

Zapekaný karfiol

 

Suroviny: karfiol, zemiaky, kyslá smotana, vajcia, syr, maslo, paprika, pažítka, korenie, soľ

 

Príprava receptu: Karfiol očistíme, nakrájame na malé kúsky a vložíme do maslom vymasteného pekáča. Pridáme nahrubo nastrúhané zemiaky, 2 kyslé smotany, 4 vajcia, nakrájanú kocku masla alebo deci oleja, 20 dkg strúhaného syra, nadrobno nakrájanú červenú papriku, nasekanú čerstvú pažítku, lyžicu soli a lyžičku mletého čierneho korenia. Všetko riadne premiešame, zakryjeme alobalom a pečieme hodinu pri 180 stupňoch. Podávame so sterilizovanými uhorkami.

 

obrazok

 

Domáce krokety

 

Suroviny: 750 g zemiakov, 1 vajce, 25 g masla, 175 g hrubej múky, soľ, 2 vajcia na obaľovanie, strúhanka, olej na vyprážanie

 

Príprava receptu: V šupke uvarené zemiaky ošúpeme a pretlačíme. K vychladnutým pridáme múku, soľ, maslo, vajce a vypracujeme cesto. Sformujeme krokety, ktoré obalíme vo vajci a strúhanke. Krokety vyprážame v rozpálenom oleji z oboch strán do zlatista.

 

obrazok

 

Sekaná z údeného tofu

 

Suroviny: 1 údené tofu, 1 konzerva šampiňónov, polovica červenej cibule, 2 strúčiky cesnaku, ovsené vločky alebo chlieb, hrsť slnečnicových semiačok, soľ, mleté čierne korenie, horčica, gulášové korenie, kmín drvený, strúhanka

 

Príprava receptu: Tofu nastrúhame do misky, pridáme zliate šampiňóny, dva postrúhané strúčiky cesnaku, cibuľu nakrájame na hrubo, pridáme 2 - 3 PL horčice, koreniny a hrsť slnečnicových semiačok. Všetko rozmixujeme ponorným mixérom na kašu. Do zapekacej misy nalejeme kvapku oleja. "Sekanú" natrieme ešte zvrchu horčicou a posypeme drveným kmínom. Pečieme na 180 - 200 stupňov cca 45 min do zlatova.

 

obrazok

 

Cestoviny s hráškom

 

Suroviny: mrazený hrášok, cestoviny, pór, bylinky, morská soľ, sójový granulát, olivový olej, bujón

 

Príprava receptu: Do panvice vysypeme 250 g mrazeného hrášku, na kolieska nakrájaný pór, 50 g cestovín, 2 lyžice sójového granulátu, polievkovú lyžicu olivového oleja, kocku bujónu, bylinky a 2 dcl vody. Varíme pod pokrievkou 10 minút a občas premiešame.

 

obrazok

 

Prajeme dobrú chuť!

 

Máte vlastné vyskúšané recepty? Budeme radi, ak nám ich pošlete na redakcia@netky.sk a zverejnením sa o ne podelíte s čitateľmi našej stránky.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp


Autor: Jana Hupková



Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies