BRATISLAVA - Zo začiatkom nového roku končia sviatky, kedy sme jedli všetko, čo nám prišlo pod ruku. Čo tak si oddýchnuť od ťažkých jedál a vyskúšať niečo bezmäsité?
Rajčinové placky
Suroviny: 3-4 veľké rajčiny, 1 červená cibuľa, 1 syr balkánskeho typu (cca 20dkg),soľ, mčk, sušená bazalka, polohrubá múka, olej
Príprava receptu: Račiny pokrájame na menšie kocky, pridáme nadrobno nakrájanú červenú cibuľu, rozdrobíme balkánsky syr, osolíme podľa chuti, okoreníme, pridáme sušenú alebo čerstvú bazalku a premiešame. Pridáme cca 5-6 PL polohrubej múky. Poriadne premiešame a vysmážame malé placky.
Zapekaný karfiol
Suroviny: karfiol, zemiaky, kyslá smotana, vajcia, syr, maslo, paprika, pažítka, korenie, soľ
Príprava receptu: Karfiol očistíme, nakrájame na malé kúsky a vložíme do maslom vymasteného pekáča. Pridáme nahrubo nastrúhané zemiaky, 2 kyslé smotany, 4 vajcia, nakrájanú kocku masla alebo deci oleja, 20 dkg strúhaného syra, nadrobno nakrájanú červenú papriku, nasekanú čerstvú pažítku, lyžicu soli a lyžičku mletého čierneho korenia. Všetko riadne premiešame, zakryjeme alobalom a pečieme hodinu pri 180 stupňoch. Podávame so sterilizovanými uhorkami.
Domáce krokety
Suroviny: 750 g zemiakov, 1 vajce, 25 g masla, 175 g hrubej múky, soľ, 2 vajcia na obaľovanie, strúhanka, olej na vyprážanie
Príprava receptu: V šupke uvarené zemiaky ošúpeme a pretlačíme. K vychladnutým pridáme múku, soľ, maslo, vajce a vypracujeme cesto. Sformujeme krokety, ktoré obalíme vo vajci a strúhanke. Krokety vyprážame v rozpálenom oleji z oboch strán do zlatista.
Sekaná z údeného tofu
Suroviny: 1 údené tofu, 1 konzerva šampiňónov, polovica červenej cibule, 2 strúčiky cesnaku, ovsené vločky alebo chlieb, hrsť slnečnicových semiačok, soľ, mleté čierne korenie, horčica, gulášové korenie, kmín drvený, strúhanka
Príprava receptu: Tofu nastrúhame do misky, pridáme zliate šampiňóny, dva postrúhané strúčiky cesnaku, cibuľu nakrájame na hrubo, pridáme 2 - 3 PL horčice, koreniny a hrsť slnečnicových semiačok. Všetko rozmixujeme ponorným mixérom na kašu. Do zapekacej misy nalejeme kvapku oleja. "Sekanú" natrieme ešte zvrchu horčicou a posypeme drveným kmínom. Pečieme na 180 - 200 stupňov cca 45 min do zlatova.
Cestoviny s hráškom
Suroviny: mrazený hrášok, cestoviny, pór, bylinky, morská soľ, sójový granulát, olivový olej, bujón
Príprava receptu: Do panvice vysypeme 250 g mrazeného hrášku, na kolieska nakrájaný pór, 50 g cestovín, 2 lyžice sójového granulátu, polievkovú lyžicu olivového oleja, kocku bujónu, bylinky a 2 dcl vody. Varíme pod pokrievkou 10 minút a občas premiešame.
Prajeme dobrú chuť!
Máte vlastné vyskúšané recepty? Budeme radi, ak nám ich pošlete na redakcia@netky.sk a zverejnením sa o ne podelíte s čitateľmi našej stránky.
Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies