Udalosť tohto mesiaca pre všetky romantičky! Na Slovensko zavítala autorka Julie Klassen a čitateľov neraz rozosmiala

NETKY.SK • 24 Jún 2024, 15:45 • 2 min
Udalosť tohto mesiaca pre všetky romantičky! Na Slovensko zavítala autorka Julie Klassen a čitateľov neraz rozosmiala

Večné romantičky, ale aj tie, čo sa všeobecne rady strácajú v knihách, obzvlášť v takých, kde sa píše iné storočie a vládnu iné mravy, si vo Štvrtok večer v Bratislave prišli na svoje. No dobre, nielen ženy, boli i nejakí muži, ale jednoznačne ženy mali prevahu. Na Slovensko totiž zavítala obľúbená americká spisovateľka Julie Klassen, ktorá je i držiteľkou niekoľkých ocenení za svoje literárne počiny.

slovakia

left justify in out

Julie Klassen má manžela, ktorý ju na besedu s čitateľmi aj sprevádzal, dve mačky, dvoch dospelých synov a veeľa kníh, pod ktoré je podpísaná. Tento rok vychádza dvadsiata v poradí, čo je obrovský úspech. A viete, čo ešte Julie má? Napríklad aj zmysel pre humor.
 
Radšej zostane pri písaní
 
Že je vtipná sa počas večera ukázalo hneď niekoľkokrát. Úplne úžasne vyznievalo, keď svoje priezvisko vyslovila tak, ako je v našich končinách zvykom, čiže nie Klassen, ale Klassenová. Povedala, že práve preto, lebo my jej priezvisko takto poslovenšťujeme, myslia si mnohí v Amerike, že je o to výnimočnejšia.
 
Alebo sa jej jedna čitateľka spýtala, či budú na základe jej kníh nakrútené aj filmy, na čo Julie odpovedala otázkou:
Máte niekoľko miliónov?
 
Publikum sa ihneď rozosmialo, na čo Julie hneď vysvetlila, že takéto filmy sú síce určite pekné a sama si rada nejaký pozrie, ale celá záležitosť je aj mimoriadne nákladná. A preto radšej zostane verná písaniu.
 
Niečo o jej tvorbe
 
Julie Klassen pôsobila 15 rokov vo vydavateľstve, ale na tej druhej strane, čiže ako editorka. Vtedy si myslela, že písanie kníh je ľahšie, až keď to sama skúsila, uvedomila si, že realita je kdesi úplne inde.
 
Jej romány sa odohrávajú v Anglicku, hoci ona sama predtým, než sa stala spisovateľkou, v Anglicku jakživ nebola. Inšpirovali ju však knihy. Zavše spomenula tituly Tajomná záhrada či Jane Eyrová.
 
Počas tvorby knihy, čo zvyčajne trvá rok, nemá nič špeciálne, nijaké zvláštne rituály. V pyžame a s veľkou šálkou kávy sa posadí do pracovne, niekoľko hodín tvorí. Potom sa osprchuje, s manželom sa naobeduje a zasa tvorí. V tejto súvislosti vyjadrila aj vďaku manželovi, že jej úspechu sa nebojí, naopak, vždy ju podporuje, a keď píše, je ochotný jesť na večeru i mrazenú pizzu. Jej knihy však nečíta, hoci spočiatku si ich púšťal v audio forme.
 
Julie s úsmevom usúdila, že ich zrejme napísala až priveľa, preto už po jej dielach nesiaha.
 
Zvláštni ľudia
 
Julie Klassen o sebe prezradila, že má rada zvláštnych ľudí a takých aj vkladá do kníh. Takých, o ktorých si na prvý pohľad pomyslíte, že sú naozaj zvláštni, ale vy vlastne neviete, čo sa odohráva v ich vnútri. Veľmi pekne to bolo vidno aj v knihe Sestry zo Sea view, ktorá od nej naposledy vyšla a je prvou časťou série. Sestry sú vo finančných ťažkostiach, a tak svoj dom prenajímajú. Myslia si, že prídu najmä starší ľudia, keďže nablízku je more so všetkými zdravotnými benefitmi, o to väčšie je ich prekvapenie, keď prídu rôzni. Medzi nimi veľmi zvláštni ľudia, ale, samozrejme, keďže je to romantika, tak aj pekní a silní muži.
 
Príbehy
 
Na besedách s čitateľmi je pozoruhodné, že okrem príbehu samotnej autorky a príbehov kníh, ktoré sú spomenuté, sa čo-to dozviete aj o čitateľoch. Jedna mladučká čitateľka sa zdieľala s tým svojím. Autorke sa poďakovala, lebo vďaka nej sa rozvinula jej láska k čítaniu a písaniu. Knihu od Julie Klassen dostala za vynikajúci prospech jej sestra, dlho ležala na poličke a raz sa rozhodla si ju prečítať. A tak sa to začalo. Dievčinka tiež zdôraznila, že ona taký dobrý prospech nemala, na čo sa publikum opäť smialo. Atmosféra teda uvoľnená a Julie príjemná. Ale povedzme si úprimne, tam, kde ide o knihy, je vždy dobre, či nie?



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Michaela Mihoková
Michaela Mihoková, Zdroj foto: Julie Klassen
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies