Indické delostrelecké granáty na Ukrajine: Moskva protestuje, Naí Dillí mlčí

NETKY.SK • 19 September 2024, 15:48 • 2 min
Indické delostrelecké granáty na Ukrajine: Moskva protestuje, Naí Dillí mlčí

KYJEV - Indické delostrelecké granáty sa cez európskych zákazníkov dostali na Ukrajinu, a hoci Moskva protestovala, Naí Dillí obchod nezastavilo, uviedla agentúra Reuters na základe rozhovorov s vládnymi a obrannými predstaviteľmi.

slovakia

left justify in out

Podľa zdrojov a colných údajov k transferu munície na podporu obrany Ukrajiny proti Rusku dochádza už viac ako rok. Indické predpisy o vývoze zbraní obmedzujú používanie zbraní na deklarovaného kupujúceho, ktorý riskuje ukončenie budúceho predaja v prípade neoprávnených transferov.

V správe sa s odvolaním sa na troch nemenovaných indických predstaviteľov uvádza, že Kremeľ vyjadril tieto obavy najmenej pri dvoch príležitostiach vrátane júlového stretnutia ruského ministra zahraničných vecí Sergeja Lavrova a ministra zahraničných vecí S. Jaishankara.

Správa dodáva, že ministerstvá zahraničných vecí ani obrany Ruska a Indie neodpovedali na žiadosti o komentár. V januári však hovorca ministerstva zahraničných vecí Randhir Jaiswal na tlačovej konferencii uviedol, že India neposlala ani nepredala Ukrajine delostrelecké granáty.

Vojaci indickej armády sa zúčastňujú na simulovanom cvičení počas prehliadky pri príležitosti Dňa armády v Naí Dillí, India, 15. januára 2016.
Vojaci indickej armády sa zúčastňujú na simulovanom cvičení počas prehliadky pri príležitosti Dňa armády v Naí Dillí, India, 15. januára 2016.
Zdroj: Reuters / Anindito Mukherjee

Dva indické vládne zdroje a dva zdroje z obranného priemyslu pre agentúru Reuters uviedli, že Dillí vyrába len veľmi malé množstvo munície, ktorú používa Ukrajina, pričom jeden z úradníkov odhadol, že ide o menej ako 1 % z celkového množstva zbraní, ktoré Kyjev od vojny doviezol. Tlačová agentúra nevedela určiť, či munícia bola ďalej predaná alebo darovaná Kyjevu európskymi zákazníkmi.

Medzi európske krajiny, ktoré posielajú indickú muníciu na Ukrajinu, patrí Taliansko a Česká republika, ktorá vedie iniciatívu na dodávanie delostreleckých granátov Kyjevu z krajín mimo Európskej únie, ako tvrdí španielsky a vysokopostavený indický predstaviteľ, ako aj bývalý vrcholový manažér štátnej spoločnosti Yantra India, ktorej muníciu Ukrajina používa.

Indický predstaviteľ uviedol, že Naí Dillí situáciu sleduje, no spolu s manažérom obranného priemyslu potvrdil, že India neobmedzila dodávky zbraní do Európy. Ukrajinské, talianske, španielske ani české ministerstvo obrany na otázky agentúry nereagovali. Naí Dillí a Washington nedávno posilnili obrannú spoluprácu kvôli rastúcemu vplyvu Číny. India však udržiava silné vzťahy aj s Ruskom, od ktorého pochádza viac ako 60 % jej dovozu zbraní, a zároveň sa odmietla pripojiť k sankciám proti Moskve.

India ako najväčší dovozca zbraní na svete považuje dlhotrvajúci konflikt v Európe za príležitosť na rozvoj svojho rozvíjajúceho sa sektora vývozu zbraní, uvádza sa v správe s odvolaním sa na šesť nemenovaných indických zdrojov oboznámených s oficiálnymi stanoviskami.

Na konferencii 30. augusta minister obrany Rajnath Singh uviedol, že indický obranný export v minulom finančnom roku presiahol 2,5 miliardy dolárov a jeho cieľom je zvýšiť ho do roku 2029 na približne 6 miliárd dolárov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Reuters, Business Standard, Foto: The Hindu / Reuters
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies