USA plánujú zákaz kľúčového čínskeho softvéru v prepojených vozidlách: Bezpečnostné opatrenia sa dotknú aj ruských technológií

NETKY.SK • 24 September 2024, 09:13 • 2 min
USA plánujú zákaz kľúčového čínskeho softvéru v prepojených vozidlách: Bezpečnostné opatrenia sa dotknú aj ruských technológií

WASHINGTON - Ministerstvo obchodu USA navrhlo zákaz kľúčového čínskeho softvéru a hardvéru v prepojených vozidlách na amerických cestách z dôvodu obáv o národnú bezpečnosť. Tento krok by prakticky vylúčil čínske autá a nákladné vozidlá z amerického trhu.

slovakia

left justify in out

Administratíva amerického prezidenta Joea Bidena navrhla pravidlá, ktoré by zakázali hardvér a softvér čínskych a ruských spoločností pre prepojené vozidlá, čím sa prehĺbilo úsilie vlády USA riešiť obavy, ktoré by sa podľa nich mohli stať zraniteľnými miestami v oblasti národnej bezpečnosti.

Po mesiacoch stretnutí s výrobcami automobilov a odborníkmi z odvetvia, ktorých cieľom bolo zistiť, ako by takýto krok ovplyvnil toto odvetvie, plánujú úradníci amerického ministerstva obchodu a Bieleho domu postupný prístup, uviedla v pondelok administratíva.

Navrhované zákazy by zabránili testovaniu samojazdiacich vozidiel na cestách USA čínskymi výrobcami automobilov, rozšírili by sa na softvér a hardvér vozidiel vyrábaných v Rusku a mohli by sa rozšíriť aj na ďalších konkurentov USA.

Návrhom by sa zákaz používania softvéru zaviedol v modelovom roku 2027. Zákaz hardvéru by nadobudol účinnosť v modelovom roku 2030 alebo v januári 2029.

Navrhované nariadenie by prinútilo výrobcov automobilov odstrániť z vozidiel v USA kľúčový čínsky softvér a hardvér.
Navrhované nariadenie by prinútilo výrobcov automobilov odstrániť z vozidiel v USA kľúčový čínsky softvér a hardvér.
Zdroj: AP Photo / Caroline Chen

Ministerstvo obchodu dáva verejnosti 30 dní na vyjadrenie sa k návrhu a dúfa, že ho dokončí do 20. januára. Pravidlá by sa vzťahovali na všetky cestné vozidlá, ale nezahŕňali by poľnohospodárske alebo banské vozidlá, ktoré sa nepoužívajú na verejných cestách, ako aj drony a vlaky.

Tento krok predstavuje výrazné zintenzívnenie obmedzení USA voči čínskym vozidlám, softvéru a komponentom. Tento mesiac Bidenova administratíva zaviedla prudké zvýšenie ciel na čínsky dovoz vrátane 100-percentného cla na elektrické vozidlá (EV) a zvýšenia ciel na batérie EV a kľúčové minerály.

"Keď zahraniční protivníci vytvoria softvér na výrobu vozidla, znamená to, že ho možno použiť na sledovanie, možno ho ovládať na diaľku, čo ohrozuje súkromie a bezpečnosť Američanov na cestách," povedala ministerka obchodu Gina Raimondo. "V extrémnej situácii by zahraničný protivník mohol odstaviť alebo prevziať kontrolu nad všetkými svojimi vozidlami prevádzkovanými v Spojených štátoch naraz, spôsobiť havárie, zablokovať cesty."

 

Riziko narušenia

Do USA sa dováža pomerne málo osobných a ľahkých nákladných automobilov čínskej výroby. Raimondo uviedla, že ministerstvo koná "skôr, ako sa dodávatelia, výrobcovia automobilov a automobilové komponenty spojené s Čínou alebo Ruskom stanú bežnými a rozšírenými. ... Nebudeme čakať, kým sa naše cesty zaplnia autami a riziko bude mimoriadne významné."

Takmer všetky novšie osobné a nákladné vozidlá sa považujú za "prepojené" s palubným sieťovým hardvérom na prístup na internet, ktorý umožňuje zdieľanie údajov so zariadeniami vo vozidle aj mimo neho.

Ministerstvo obchodu uviedlo, že toto pravidlo by znamenalo zákaz všetkých vozidiel vyrábaných v Číne, ale umožnilo by čínskym výrobcom automobilov požiadať o "osobitné povolenia" na výnimky. "V súčasnosti predpokladáme, že zákazy sa budú vzťahovať na všetky vozidlá vyrobené v Číne a predávané v USA," uviedla Liz Cannonová, ktorá vedie úrad pre informačné a komunikačné technológie na ministerstve obchodu. Dodala, že toto nariadenie prinúti spoločnosti General Motors (GM) a Ford Motor, aby prestali v USA predávať vozidlá dovážané z Číny.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Al Jazeera, South China Morning Post, Foto: AFP
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies