ÚVZ: Veľké množstvo komárích bodnutí vyvoláva nervozitu

NETKY.SK • 1 Júl 2024, 10:34 • 2 min
ÚVZ: Veľké množstvo komárích bodnutí vyvoláva nervozitu

BRATISLAVA - Veľké množstvo bodnutí od komára vyvoláva u ľudí nervozitu, zníženie sústredenosti, nepozornosť, nespavosť či podráždenosť. Upozornil na to Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR na svojom webe. Podotkol, že komáre najviac útočia ráno a večer.

slovakia

left justify in out

"Samotné bodnutie vyvolá lokálnu imunitnú reakciu, ktorú vnímame ako bolesť, pálenie, svrbenie, sčervenanie a opuch," priblížil úrad. Normálna imunitná reakcia sa však podľa neho môže u niektorých osôb zmeniť na alergickú reakciu. Uviedol, že vážne alergie na komáre sú najmenej desaťkrát zriedkavejšie ako nebezpečné a život ohrozujúce komplikácie po bodnutí včelou či osou.

Výskyt ochorení prenášaných komármi je podľa neho na Slovensku veľmi zriedkavý. "Komáre sú človekom vnímané ako obťažujúci hmyz znižujúci komfort, respektíve kvalitu života obyvateľov, a to aj pri miernom premnožení," dodal ÚVZ.

Podotkol, že komáre najviac útočia ráno, hodinu pred a hodinu po východe slnka a rovnako večer po západe slnka. "V lesoch a pri zamračenej oblohe napádajú ľudí a zvieratá v priebehu celého dňa. Pri kalamitnom výskyte pôsobia vonku obťažujúco aj celých 24 hodín," ozrejmil.

Za kalamitu sa pritom podľa neho považuje výskyt komárov, keď je možné zaznamenať niekoľko desiatok (slabá kalamita) alebo niekoľko stoviek (silná kalamita) útokov na jednu osobu počas jednej minúty. Tento kalamitný a zvýšený výskyt komárov je podľa ÚVZ za priaznivého klimatického vývoja častým sprievodným javom po povodniach.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: ÚVZ SR, Foto: Freepik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies