V týchto odvetviach chýbajú tisíce zamestnancov! Koľko peňazí tam môžete zarobiť?

NETKY.SK • 24 Júl 2024, 17:38 • 2 min
V týchto odvetviach chýbajú tisíce zamestnancov! Koľko peňazí tam môžete zarobiť?

Zamestnávateľom na Slovensku chýbajú desiatky tisíc zamestnancov. Pozrite si, aké sú platy v odvetviach, kde chýba najviac ľudí.

slovakia

left justify in out

Na Slovenskom trhu chýbajú desiatky tisíc zamestnancov. Podľa Inštitútu finančnej politiky chýbajú zamestnanci hlavne v automobilovom priemysle, opravách strojov a zariadení a aj v potravinárstve.

Inštitút pripomenul, že hoci je miera nezamestnanosti na minime, Slovensko má veľký problém. "Nezamestnaný človek má na Slovensku o takmer polovicu nižšiu pravdepodobnosť, že sa do roka zamestná, než nezamestnaný Európan. Zamestnať neaktívnych je na Slovensku dokonca štyrikrát menej pravdepodobné než vo zvyšku EÚ," uvádza Inštitút finančnej politiky. 

"Hoci na Slovensku máme aktuálne historicky najnižšiu mieru nezamestnanosti, stále evidujeme 143-tisíc disponibilných nezamestnaných. Zároveň na slovenskom pracovnom trhu pracuje 107-tisíc cudzincov, pričom je k dispozícii viac ako 80-tisíc voľných pracovných miest," povedal nedávno minister práce Erik Tomáš, ktorý predstavil nápad, ako s tým bojovať.

Po novom by ľudia, ktorí odmietnu pracovnú ponuku, mali prísť o dávku v hmotnej núdzi. Situácia na trhu práce začína byť kritická. Firmám nechýbajú len vysoko kvalifikovaní zamestnanci, ale spoločnosti už začínajú evidovať aj deficit menej kvalifikovaných ľu­dí.

"Do roku 2025 bude slovenskému priemyslu chýbať približne 70-tisíc zamestnancov, pričom ďalších 29-tisíc pracovníkov bude potrebných v stavebníctve a 22-tisíc v doprave a skladovaní. Najväčší nedostatok v priemysle je na pozíciách montážnych pracovníkov a operátorov v strojárskej výrobe, kde je potrebných približne 10 300 pracov­níkov," povedal  generálny sekretár Asociácie priemyselných zväzov a dopravy Andrej Lasz.

Aktuálne chýba napríklad aj približne 3 100 obrábačov kovov, 600 nastavovačov kovoobrábacích strojov, 2 500 zváračov, 2 000 elektro­mechanikov a 1 900 zámočníkov. Chýba aj približne 5 600 vodičov nákladných áut, 2 700 vodičov autobusov, 1 100 rušňovodičov a zhruba 600 výpravcov a dispečerov. Situácia nie je dobrá ani v oblasti sociálnych služieb, polícii a sektore služieb. Už dlhšie je nedostatok aj zdravotníckeho personálu, IT špecialistov, učiteľov a remeselníkov.

Kým v prvom štvrťroku 2024 bol priemerný plat na Slovensku v hrubom 1 447 eur, v priemysle sa zarábalo v priemere 1 557 eur v hrubom mesačne. V stavebníctve sa platy pohybovali na úrovni tisíc eur v hrubom.

Montážni pracovníci a operátori v priemyselnom sektore, ktorých na pracovnom trhu chýba vyše 10-tisíc, si podľa portálu Platy.sk dokážu zarobiť od 976 eur do 1 975 eur, v priemere však zarábajú okolo 1 500 eur v hrubom za mesiac.

Strojní zámočníci a elektromechanici zarobia v priemere 1 600 eur a zvárači môžu dosiahnuť plat na úrovni 2 425 eur, no v priemere je to približne 1 800 eur v hrubom mesačne.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: Inštitút finančnej politiky, Asociácia priemyselných zväzov a dopravy, Platy.sk, Foto: freepik.com
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies