Vedci tvrdia, že prítomnosť dvoch plynov v oblakoch Venuše môže naznačovať život

NETKY.SK • 19 Júl 2024, 18:26 • 2 min
Vedci tvrdia, že prítomnosť dvoch plynov v oblakoch Venuše môže naznačovať život

Venuša, ktorá je dostatočne horúca na to, aby roztavila kov, a pokrytá toxickou, zdrvujúcou atmosférou, patrí medzi najnepriateľskejšie miesta v slnečnej sústave. Astronómovia však oznámili detekciu dvoch plynov, ktoré by mohli poukazovať na prítomnosť foriem života číhajúcich v oblakoch na tejto planéte.

slovakia

left justify in out

Zistenia prezentované v stredu na národnom stretnutí astronómie v Hulle posilňujú dôkazy o štipľavom plyne, fosfíne, o ktorého prítomnosti na Venuši sa zúrivo diskutuje. Samostatný tím odhalil predbežnú detekciu amoniaku, ktorý je na Zemi primárne produkovaný biologickou aktivitou a priemyselnými procesmi a ktorého prítomnosť na Venuši podľa vedcov nemožno ľahko vysvetliť známymi atmosférickými alebo geologickými javmi.

Takzvané biosignačné plyny nie sú dôkazným materiálom pre mimozemský život. Pozorovanie však zintenzívni záujem o Venušu a zvýši možnosť, že život sa objavil a dokonca prekvital v miernejšej minulosti planéty a pretrval až dodnes v kapsách atmosféry.

„Mohlo by sa stať, že ak by Venuša v minulosti prešla teplou, vlhkou fázou, potom by sa po nástupe nekontrolovaného globálneho otepľovania [život] vyvinul tak, aby prežil v jedinom výklenku, ktorý jej zostal – v oblakoch,“ povedal Dr. Dave Clements na stretnutí na Imperial College v Londýne.

Povrch Venuše dosahuje asi 450 °C, je dostatočne horúci na roztavenie olova a zinku, atmosférický tlak je 90-krát vyšší ako na povrchu Zeme a sú tu oblaky kyseliny sírovej. Ale asi 50 km (31 míľ nad povrchom sú teplota a tlak bližšie k podmienkam na Zemi - a potenciálne takmer prežité pre veľmi odolné mikróby).

Na Zemi produkujú plyn fosfín mikróby v prostrediach s nedostatkom kyslíka, ako sú jazvečie črevá a výkaly tučniakov. Iné zdroje, ako napríklad sopečná činnosť, bývajú také efektívne, že na kamenných planétach sa plyn považuje za ukazovateľ života.

Po vysokoprofilovom tvrdení o detekcii fosfínu na Venuši v roku 2020 nasledovala kontroverzia po tom, čo následné pozorovania nedokázali zopakovať nález. Najnovšie pozorovania Clementsa a kolegov s teleskopom Jamesa Clerka Maxwella (JCMT) so sídlom na Havaji mali za cieľ vyriešiť spor. Sledovaním fosfínového podpisu v priebehu času boli schopní posilniť dôkazy o prítomnosti plynu a zistili, že jeho detekcia sa zdalo, že sleduje cyklus dňa a noci na planéte.

"Naše zistenia naznačujú, že keď je atmosféra zaliata slnečným žiarením, fosfín je zničený," povedal Clements. "Všetko, čo môžeme povedať, je, že je tam fosfín. Nevieme, čo to produkuje. Môže to byť chémia, ktorej nerozumieme. Alebo možno život," dodal.

V druhej prednáške profesorka Jane Greavesová, astronómka z Cardiffskej univerzity, prezentovala predbežné pozorovania z teleskopu Green Bank, ktoré naznačujú amoniak, ktorý sa na Zemi vyrába buď priemyselnými procesmi, alebo baktériami premieňajúcimi dusík.

Greaves povedal: „Aj keby sme potvrdili oba tieto [nálezy], nie je to dôkaz, že sme tieto magické mikróby našli a dnes tam žijú,“ dodal, že zatiaľ neexistujú „žiadne základné pravdy“.

Profesor Nikku Madhusudhan, astrofyzik na univerzite v Cambridge, ktorý nebol zapojený do žiadneho článku, povedal, že vo všeobecnosti dôkaz biologického podpisu vyžaduje, aby bol signál robustný a molekuly boli presvedčivo spojené so životom. "Pokiaľ ide o Venušu, obe sú otvorené otázky," povedal. „Ak skutočne robustne potvrdia fosfín a amoniak, zvyšuje to šance na biologický pôvod. Prirodzenou ďalšou vecou bude, že noví ľudia sa na to pozrú a poskytnú podporu alebo protiargumenty. Príbeh bude vyriešený ďalšími údajmi,“ dodal.

Dr. Robert Massey, zástupca výkonného riaditeľa Kráľovskej astronomickej spoločnosti, povedal: „Sú to veľmi vzrušujúce zistenia, ale treba zdôrazniť, že výsledky sú len predbežné a je potrebné viac práce, aby sme sa dozvedeli viac o prítomnosti týchto dvoch potenciálnych biomarkerov v Venušine oblaky. Napriek tomu je fascinujúce myslieť si, že tieto detekcie by mohli poukazovať buď na možné známky života, alebo na nejaké neznáme chemické procesy. Bude zaujímavé sledovať, aké ďalšie vyšetrovania odhalia v nasledujúcich mesiacoch a rokoch."



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: The Guardian, Foto: Space.com / ESO /M. Kornmesser / L. Calçada & NASA / JPL / Caltech
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies