Vedci vytvorili umelú inteligenciu, ktorá naháňa zimomriavky

NETKY.SK • 15 Júl 2024, 12:39 • 2 min
Vedci vytvorili umelú inteligenciu, ktorá naháňa zimomriavky

Technologický gigant Microsoft uspel vo vývoji generatívnej umelej inteligencie, ktorá je schopná tvoriť ľudskú reč natoľko podobnú realite, že je prakticky na nerozoznanie. Ako upozorňuje portál LiveScience, vedci zodpovední za tento technologický kúsok sa obávajú možných rizík a tvrdia, že takýto systém nie je bezpečný pre verejnosť. Absolútna moc dezinformácií je ale, zdá sa, takmer na dosah.

slovakia

left justify in out

Vyrovná sa človeku

Reč je o systéme VALL-E 2, ktorý je schopný dôveryhodne replikovať ľudský hlas len na základe nahrávok trvajúcich pár sekúnd. Kvôli tomu má byť AI systém príliš nebezpečný na to, aby bol sprístupnený verejnosti. Ak tento AI systém naozaj dosahuje také schopnosti, aké opisujú vedci, sú ich obavy na mieste najmä kvôli možnému šíreniu dezinformácií, ktoré je už tak vplyvom umelej inteligencie veľkým problémom.

Má ísť o vôbec prvý takýto systém, ktorému sa podarilo dosiahnuť paritu s ľudskou rečou, čo znamená, že sa vyrovná alebo dokonca prekoná skutočnú ľudskú reč. VALL-E 2 má využívať viacero inovatívnych metód, ktoré mu umožňujú lepšie konvertovať text do reči a zároveň využíva postup, ktorý zrýchľuje tvorbu a zefektívňuje vytváranie dlhších reťazcov zvukov, ktoré sú vďaka tomu plynulejšie a teda aj dôveryhodnejšie.

Kvalitu výstupu ale aj v tomto prípade ovplyvňuje viacero faktorov, ako je dĺžka nahratého zvukového klipu či šum a hluk v pozadí. Kvôli obavám zo šírenia dezinformácií tento systém zverejnený nebude a ostane len experimentom vytvoreným s účelom výskumu. Bohužiaľ je len otázkou času, kedy sa podobný systém dostane do rúk verejnosti.

 

Čína vedie v patentoch

Aj keď väčšinu noviniek o praktickej AI počúvame predovšetkým v spojitosti s americkými firmami, prekvapivo vedie v počte patentov v tejto oblasti Čína a to až 6-násobne. Celkovo má Čína na svojom konte už vyše 38 000 rôznych patentov pre generatívnu AI, pričom v rebríčku piatich spoločností s najväčším počtom patentov vedie Tencent. Ten má až 2074 rôznych patentov a jediná firma na tomto zozname, ktorá nie je čínska, je americká IBM.

 

Môže nájsť aj dobré využitie

Aj keď okolo podobných systémov panujú veľké obavy, v skutočnosti môžu nájsť aj dobré využitie či už vo vzdelávaní, v zábavnom priemysle alebo vo funkciách pre sprístupňovanie obsahu zdravotne znevýhodneným. Generátory ľudskej reči ale nie sú ani zďaleka jedinými AI systémami, ktoré spôsobujú problémy s dezinformáciami.

Prekvapivo blízko k realite sa už dostávajú aj generatívne AI systémy tvoriace grafické výstupy, ako je napríklad Sora od spoločnosti OpenAI.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Live Science, Foto: Digital Watch Observatory
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies