Veľkú Britániu zachvátil chaos a násilné protesty. Demonštrantov vyhnala do ulíc lož

NETKY.SK • 12 August 2024, 10:33 • 2 min
Veľkú Britániu zachvátil chaos a násilné protesty. Demonštrantov vyhnala do ulíc lož

Po brutálnom útoku na tri malé dievčatá sa na sociálnych sieťach začali šíriť nepravdivé informácie o páchateľovi a jeho motívoch. Tieto dezinformácie podnecovali nenávisť a rasizmus, čo viedlo k násilným stretom medzi rôznymi skupinami obyvateľstva a políciou. Prvé informácie pochádzajúce z krajnej pravice tvrdili, že útočníkom bol migrant. Nakoniec sa však ukázalo, že to pravda nie je.

slovakia

left justify in out

Nepokoje vo Veľkej Británii, ktoré vypukli v auguste 2024, sú jednými z najhorších od roku 2011. Tieto násilnosti začali po tragickom incidente v Southporte, kde boli na tanečnom workshope smrteľne pobodané tri dievčatá a ďalších desať osôb bolo zranených. Tento útok vyvolal vlnu dezinformácií, ktoré sa rýchlo šírili po sociálnych sieťach a vyvolali lavínu rasizmu a násilia.

Brutálny útok

Po útoku sa na sociálnych sieťach začali šíriť nepravdivé informácie o páchateľovi a jeho motívoch. Tieto dezinformácie podnecovali nenávisť a rasizmus, čo viedlo k násilným stretom medzi rôznymi skupinami obyvateľstva a políciou. Prvé informácie pochádzajúce z krajnej pravice tvrdili, že útočníkom bol migrant, ktorý tri dievčatá pobodal nožom na tanečnej akcii venovanej Taylor Swiftovej. 

Toto sa neskôr ukázalo ako lož, keďže útočníkom bol muž, ktorý sa narodil vo Veľkej Británii, pričom jeho rodičia pricestovali z Rwandy. To už však bolo neskoro. V Británii už dlhodobo existuje napätie medzi rôznymi etnickými a náboženskými skupinami. Tento incident len prilial olej do ohňa a vyvolal masívne protesty a násilnosti.

Útok v Southporte, ktorý spôsobil nepokoje vo Veľkej Británii, sa odohral 29. júla 2024. Incident sa stal v budove tanečnej školy, kde sa konal workshop inšpirovaný americkou speváčkou Taylor Swiftovou. Útočníkom bol 17-ročný mladík pôvodom z Cardiffu, ktorý prišiel na miesto činu v taxíku. Po príchode odmietol zaplatiť vodičovi a ušiel smerom k budove, kde zaútočil nožom na deti a dospelých.

Pri útoku zomreli tri dievčatá vo veku šesť, sedem a deväť rokov. Ďalších desať osôb, vrátane detí a dospelých, bolo zranených. Päť detí a dvaja dospelí zostávajú vo vážnom stave.

Motív útočníka zatiaľ nie je známy. Polícia uviedla, že vyšetrovanie je v rannej fáze a zatiaľ nepristupujú k prípadu ako k teroristickému útoku. Incident vyvolal šok a smútok nielen v Británii, ale aj v zahraničí. Taylor Swiftová vyjadrila svoju hlbokú sústrasť rodinám obetí a uviedla, že je útokom absolútne šokovaná.

Turbulentná situácia

Krajina je len mesiace po voľbách, ktoré vymenili britských konzervatívcov, ktorí mali v pláne utečencov deportovať späť. Nový labouristický premiér Keir Starmer však tento plán okamžite zrušil a pokračovať v ňom neplánuje. Migrácia je však pre Britániu pálčivým problémom, ktorý protesty len zvýraznili.

Nejde však len o to. Krajina je v najhoršej situácii za posledné roky a okrem zlej ekonomickej situácie sa predlžuje aj doba čakania na vyšetrenie u lekára a zločinnosť rapídne narastá.

Britská vláda reagovala na nepokoje nasadením tisícok policajtov do ulíc a uvoľnením miest vo väzniciach pre zadržaných demonštrantov. Ministerka spravodlivosti Heidi Alexanderová uviedla, že vláda uvoľnila ďalších 500 miest vo väzniciach, aby zvládla nárast zatknutí. Nepokoje mali vážne dopady na britskú spoločnosť.

Polícia v pohotovosti

Okrem materiálnych škôd a zranení došlo aj k zvýšeniu napätia medzi rôznymi komunitami. Mnohé krajiny varovali svojich občanov pred cestovaním do Británie kvôli pretrvávajúcemu násiliu.

V Bristole polícia uviedla, že došlo k jednému zatknutiu potom, čo bola na policajné vozidlo hodená tehla a fľaša. V južnom meste Portsmouth policajti rozohnali malú skupinu protiimigračných demonštrantov, ktorí zablokovali cestu. A v Belfaste v Severnom Írsku, kde boli nepokoje najmenej štyri noci po sebe, neporiadok pokračoval a policajná služba uviedla, že privedie ďalšie posily.

V nedeľu sa výtržníci vrhli na hotel, v ktorom boli ubytovaní žiadatelia o azyl v meste Rotherham v severnom Anglicku, pričom rozbili okná a vtrhli dovnútra, pričom polícia sa ich snažila dostať pod kontrolu. Žiadni hostia sa pri bitke nezranili, uviedla polícia.

V Middlesbrough skupina výtržníkov, niektorí maskovaní, hádzala na policajtov fľaše a kamene. Zapálili autá a polícia zatkla najmenej deväť ľudí. V sobotu bola v Liverpoole podpálená knižnica a potravinová banka, keď protestné skupiny poškodili a vyrabovali podniky, a v Hulle zapálili požiare a rozbili výklady v centre mesta.

Zranenia utrpeli desiatky policajtov vrátane niektorých, ktorí si vyžiadali prevoz do nemocnice. Protesty krajnej pravice sa rýchlo vymkli kontrole a do ich čela sa postavili kontroverzný politici, ktorí už v minulosti čelili obvineniam z rasizmu.

 

Kontraprotesty

Kontraprotesty proti antiimigračným protestom vo Veľkej Británii sa stali významnou súčasťou súčasných nepokojov. Tieto kontraprotesty sú organizované rôznymi skupinami, ktoré sa snažia bojovať proti rasizmu a podporovať inklúziu a rovnosť.

V mnohých mestách, ako sú Londýn, Birmingham, Bristol, Liverpool, Newcastle a Brighton, sa tisícky ľudí zúčastnili na kontraprotestoch. Tieto demonštrácie sú často organizované miestnymi komunitami a občianskymi organizáciami, ktoré sa snažia podporiť mier a jednotu.

Účastníci kontraprotestov často nesú transparenty s heslami ako “Stop rasizmu”, “Migranti sú vítaní” a “Jednota v rozmanitosti”. Tieto heslá majú za cieľ vyjadriť solidaritu s migrantmi a odsúdiť nenávistné prejavy, ktoré sú často počuť na protestoch pravice.

Podpora verejnosti

Kontraprotesty získali širokú podporu verejnosti, vrátane politikov, umelcov a verejných osobností. Mnohé známe osobnosti vyjadrili svoju podporu prostredníctvom sociálnych médií a verejných vyhlásení. Napriek snahám o pokojné zhromaždenia dochádza občas k stretom medzi účastníkmi kontraprotestov a stúpencami krajnej pravice. Tieto stretávky často vedú k zraneniam a zatýkaniam.

Kontraprotesty sú dôležitým nástrojom v boji proti nenávisti a rasizmu. Ukazujú, že veľká časť spoločnosti odmieta diskrimináciu a podporuje inklúziu. Tieto akcie tiež pomáhajú zvyšovať povedomie o problémoch, ktorým čelia migranti a menšiny, a podporujú dialóg a porozumenie medzi rôznymi komunitami.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lucie Balgová
text: www.nytimes.com, bbc.com, cnn.com foto: Reuters
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies