Suroviny:
1 kg polohrubej múky, 50 g droždie, ½ litra vlažného mlieka, 190 g tuku na pečenie, 180 g práškového cukru, 4 žĺtky, štipka soli, 100 g hrozienok, 100 g mandlí, z 1 citróna nastrúhaná kôra
Príprava:
V hrnčeku zmiešame 2 dcl vlažného mlieka, droždie, štipku soli , 1 lyžičku kryštálového cukru. Necháme kysnúť. Do misy nasypeme preosiatu múku, ostatné mlieko, rozpustený a vychladnutý tuk, cukor, žĺtky, citrónovú kôru a pridáme kvások. Varechou (alebo rukou) vypracujeme vláčne cesto. Miesime tak dlho, aby sa cesto neprilepovalo na varechu. Poprášime múkou a necháme kysnúť. Potom cesto preložíme na pracovnú dosku a zapracujeme doň hrozienka a mandle. Cesto rozdelíme na polovičku, vzniknú nám dve veľké vianočky. Každú časť rozdelíme na 5 rovnakých dielov. Z troch častí upletieme vrkoč, ktorý prenesieme na vymastený plech. Dve časti cesta zvinieme a položíme na vrkoč. Necháme na plechu kysnúť ešte aspoň ½ hodinu. Potom vianočku potrieme rozšľahaným žĺtkom, posypeme sekanými mandľami a pomaly pri mierne teplote pečieme asi hodinu.
Dobrá rada: Do vianočky pozapichujeme 5-6 špajdlí, nerozteká sa, zostane vysoká.
Zdroj: autor. redakcia
Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies