Viceprezident Microsoftu pre GenAI odchádza k OpenAI uprostred rastúceho napätia v partnerstve

NETKY.SK • 15 Október 2024, 12:46 • 2 min
Viceprezident Microsoftu pre GenAI odchádza k OpenAI uprostred rastúceho napätia v partnerstve

Microsoft oznámil, že viceprezident pre výskum GenAI Sebastien Bubeck opúšťa spoločnosť a pripojí sa k OpenAI, tvorcovi ChatGPT. Hovorca Microsoftu uviedol, že Bubeck sa rozhodol pokračovať vo vývoji AGI, pričom spoločnosť sa teší na pokračovanie spolupráce s ním. Tento krok prichádza v čase, keď partnerstvo medzi Microsoftom a OpenAI zaznamenáva známky napätia, pričom OpenAI sa snaží o väčšiu nezávislosť od cloudových služieb Microsoftu.

slovakia

left justify in out

Spoločnosť Microsoft v pondelok otvorila novú záložku, v ktorej uviedla, že jej viceprezident pre výskum GenAI Sebastien Bubeck opúšťa spoločnosť a pridáva sa k tvorcovi ChatGPT - OpenAI. Nebolo jasné, akú úlohu bude Bubeck zastávať v startupe AI podporovanom spoločnosťou Microsoft.

"Sebastian sa rozhodol opustiť spoločnosť Microsoft, aby pokračoval vo svojej práci na vývoji AGI," uviedol hovorca spoločnosti Microsoft a dodal, že spoločnosť sa teší na pokračovanie ich spolupráce prostredníctvom Bubeckovej práce s OpenAI.

Portál The Information pôvodne informoval o Bubeckovom odchode a uviedol, že väčšina jeho spoluautorov z výskumnej práce o Phi LLM spoločnosti Microsoft - menších ako bežné veľké jazykové modely - stále pracuje v spoločnosti a má v úmysle pokračovať vo vývoji modelov.

Tento krok nasleduje po sérii odchodov zo spoločnosti OpenAI vrátane odchodu dlhoročnej technologickej riaditeľky Miry Murati v septembri.

Bývalý viceprezident pre výskum GenAI Sebastien Bubeck.
Bývalý viceprezident pre výskum GenAI Sebastien Bubeck.
Zdroj: The Dialy Star / Microsoft

Bubeckov prechod k OpenAI prichádza v čase, keď partnerstvo spoločnosti Microsoft s OpenAI údajne vykazuje známky napätia. Predtým bolo oznámené, že spoločnosť OpenAI sa snaží o väčšiu nezávislosť od cloudových služieb spoločnosti Microsoft tým, že si prenajíma dátové centrá od spoločnosti Oracle Corp v Texase.

Väčšina Bubeckových spoluautorov, ktorí pracovali na výskumnej práci o LLM Phi spoločnosti Microsoft, ktoré sú menšie ako tradičné veľké jazykové modely (LLM), zostáva v Microsofte a plánuje pokračovať vo vývoji modelov, ako uvádzajú informácie, ktoré ako prvé informovali o jeho odchode. Tento vývoj nasleduje po sérii odchodov zo spoločnosti OpenAI vrátane odchodu dlhoročnej vedúcej technologickej riaditeľky Miry Murati v septembri.

Generálny riaditeľ Sam Altman poprel akúkoľvek súvislosť medzi odchodmi a plánovanou reštrukturalizáciou spoločnosti.

Začiatkom tohto mesiaca získala spoločnosť OpenAI 6,6 miliardy USD v jednom z najväčších kôl financovania rizikového kapitálu v histórii USA. Táto dohoda oceňuje startup so sídlom v San Franciscu na neuveriteľných 157 miliárd dolárov, pričom veľkí sponzori vrátane spoločností Thrive Capital, Microsoft a Nvidia vsadili na potenciál OpenAI zmeniť budúcnosť.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Reuters, Benzinga, The Daily Star, Foto: The Economic Times / Reuters
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies