Vládny kabinet schválil financie na nový superpočítač

NETKY.SK • 9 August 2023, 12:01 • 2 min
Vládny kabinet schválil financie na nový superpočítač

Bratislava-Moderné zariadenie dostane Centrum spoločných činností SAV

slovakia

left justify in out

Členovia vlády na stredajšom rokovaní schvaľovali viacero dôležitých bodov. Na programe sa ocitla aj finančná dotácia na vybudovanie nového superpočítača. Naša najvyššia vedecká inštitúcia Slovenská akadémia vied (SAV) reprezentuje našu krajinu a zastáva dôležitú úlohu aj v rámci realizácie európskych spoluprác aj zaujímavých projektov. Jednou zo zložiek, ktoré pôsobia v rámci SAV je Centrum spoločných činností Slovenskej akadémie vied. Na návrh Ministerstva investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie (MIRRI) SR schválili členovia vlády SR prostriedky z plánu obnovy na vybudovanie nového superpočítača pre centrum.

 

"Cieľom projektu je primárne obstaranie a sprevádzkovanie verejne prístupnej národnej vysokovýkonnej výpočtovej infraštruktúry, ktorá bude slúžiť nielen akademickej obci, ale aj inštitúciám verejnej a štátnej správy, ako aj súkromnému výskumu a vývoju," uviedli z rezortu financií v schválenom materiáli. Investícia je zaradená v rámci Plánu obnovy a odolnosti SR a naviazaná na vybrané opatrenia Akčného plánu digitálnej transformácie Slovenska na roky 2023 až 2026. Vývoj a sprevádzkovanie superpočítača majú byť hotové v štvrtom štvrťroku roku 2025. Zámerom projektu je podľa schváleného návrhu ambícia umiestniť sa v prvej desiatke svetového rebríčka energeticky účinných superpočítačov Green 500, ako aj použitie podporných zelených technológií na minimalizáciu energetických nárokov na jeho prevádzku.

Superpočítač bude taktiež poskytovať výpočtový výkon v rámci Spoločného podniku pre európsku vysokovýkonnú výpočtovú techniku (EuroHPC). V pláne je aj vybudovanie univerzitných špecializovaných centier zameraných na rôzne oblasti vedy a výskumu, ako aj zriadenie siete sprostredkovateľov služieb vysokovýkonnej výpočtovej techniky (HPC). "Keďže projekt je zameraný na rozvoj národnej HPC kapacity z verejných zdrojov, očakávajú sa prínosy pre slovenskú vedu, spoločnosť a ekonomiku krajiny. Je to príležitosť zvýšiť na Slovensku znalosti a zručnosti v HPC a súvisiacich technológiách a docieliť, aby firmy používali viac digitálnych riešení založených na HPC, aby sme dokázali vychovať odborníkov a udržať talenty, aby slovenskí vedci a výskumníci mohli byť rovnocennými partnermi svojim európskym kolegom pri riešení komplexných problémov v rôznych odboroch," spresnili návrh.

 

Minister rezortu investícií Peter Balík musí podľa uznesenia vlády predložiť Útvaru hodnoty za peniaze Ministerstva financií (MF) SR multikriteriálnu a ekonomickú analýzu umiestnenia Národného superpočítačového centra do 31. augusta tohto roku. Povinnosť prijať opatrenia a realizovať úkony na zabezpečenie financovania má do 31. decembra tohto roku. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Zlatica Gregorová
TASR
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies