Výbuchy pagerov Hizballáhu v Libanone a Sýrii: Kto umiestnil do nich výbušniny? +VIDEÁ

NETKY.SK • 19 September 2024, 10:41 • 2 min
Výbuchy pagerov Hizballáhu v Libanone a Sýrii: Kto umiestnil do nich výbušniny? +VIDEÁ

V utorok v Libanone vybuchli stovky pagerov patriacich ozbrojenej skupine Hizballáh, pričom zahynulo najmenej 26 ľudí a približne 2750 bolo zranených. Niektoré pagery patriace Hizballáhu vybuchli aj v Sýrii, čo viedlo k niekoľkým zraneniam.

slovakia

left justify in out

Pri bezprecedentnom narušení bezpečnosti vybuchli v utorok a v stredu po celom Libanone tisíce pagerov a vysielačiek patriacich členom Hizballáhu, pričom pri simultánnych výbuchoch zahynulo najmenej 26 ľudí a tisíce ďalších utrpeli zranenia.

Nemocnice v celom Libanone boli po utorňajšom útoku na pager preťažené prílevom pacientov a v južnom meste Týr bola zriadená poľná nemocnica, ktorá mala prijať zranených.  

Hizballáh obvinil Izrael a prisľúbil odvetu. Izrael sa k výbuchom odmietol vyjadriť, ale utorkové explózie prišli len niekoľko hodín po tom, ako armáda oznámila, že rozširuje svoje ciele vo vojne, ktorú 7. októbra vyvolali útoky Hamasu, a zahŕňa do nej aj boj proti Hizballáhu pozdĺž hranice s Libanonom.

 

Čo sa v Libanone stalo?

Okolo 15:30 (12:30 GMT) začali po celom Libanone vybuchovať stovky pagerov. Hizballáh v utorok vydal vyhlásenie, v ktorom uviedol, že dvaja jeho bojovníci a jedno dievča boli zabití, keď "vybuchli pagery patriace zamestnancom rôznych jednotiek a inštitúcií Hizballáhu".

Iránom podporovaná skupina pripísala výbuchy pagerov Izraelu, ktorý sa od začiatku izraelskej vojny v Gaze zúčastňuje na útokoch s Hizballáhom na libanonsko-izraelskej hranici.

Podľa vysokopostaveného libanonského bezpečnostného zdroja, ktorý sa vyjadril pre tlačovú agentúru Reuters, bolo v novej sérii 5 000 pagerov, ktoré si Hizballáh objednal pre svojich členov, umiestnené malé množstvo výbušnín. Zdroj uviedol, že za to boli zodpovedné izraelské spravodajské služby.

"Mossad do zariadenia vložil dosku s výbušným materiálom, ktorá dostáva kód. Je veľmi ťažké odhaliť ho akýmikoľvek prostriedkami. Dokonca ani žiadnym zariadením alebo skenerom," povedal zdroj.

Iný bezpečnostný zdroj pre agentúru Reuters uviedol, že v nových pageroch boli ukryté až 3 gramy výbušnín, ktoré Hizballáh "nepostrehol" celé mesiace. Zdroj uviedol, že 3 000 pagerov explodovalo, keď na ne bola odoslaná kódovaná správa, ktorá zároveň aktivovala výbušniny.

Americký predstaviteľ, ktorý sa anonymne vyjadril pre New York Times, uviedol podobné tvrdenia a dodal, že so zariadeniami sa manipulovalo ešte predtým, ako sa dostali do Libanonu. Výbušný materiál bol údajne ukrytý v každom pageri vedľa batérie spolu so spínačom, ktorý mohol zariadenie na diaľku odpáliť.

Prví záchranári civilnej obrany nesú zraneného muža, ktorému v utorok vybuchol ručný pager v nemocnici al-Zahraa v libanonskom Bejrúte.
Prví záchranári civilnej obrany nesú zraneného muža, ktorému v utorok vybuchol ručný pager v nemocnici al-Zahraa v libanonskom Bejrúte.
Zdroj: AP / Hussein Malla

Podľa denníka New York Times sa o 15.30 hod. miestneho času na pagery dostala správa, ktorá zrejme pochádzala od vedenia skupiny. Predpokladá sa, že práve táto správa aktivovala výbušniny. Na niekoľkých videozáznamoch z výbuchov, ktoré sa šíria, je zrejme vidieť, ako obete kontrolujú svoje pagery v sekundách pred výbuchom.

O stredajších výbuchoch vysielačiek sa objavilo menej podrobností, ale bezpečnostný zdroj agentúre Reuters povedal, že ich Hizballáh kúpil pred piatimi mesiacmi, teda približne v rovnakom čase ako pagery. Mosad sa k obom útokom nevyjadril.

 

Ako umiestnili výbušniny do pagerov?

Libanon čelí viacerým sankciám zo strany Spojených štátov, Európskej únie a ich západných partnerov. Okrem toho USA, Spojené kráľovstvo a ich spojenci, ako napríklad Japonsko, zaraďujú Hizballáh medzi "teroristické" organizácie.

To znamená, že spoločnosti registrované v týchto doménach alebo obchodujúce s týmito krajinami sa obávajú priamych transakcií s Hizballáhom, najmä v oblasti technológií, a často s Libanonom vôbec.

V tomto prípade vojenský a politický analytik Elijah Magnier povedal, že pagery, ktoré si zaobstaral Hizballáh, boli u tretej strany a tri mesiace stáli v prístave, kde čakali na povolenie, kým sa konečne presunuli k libanonskej skupine.

Hizballáh má podozrenie, že práve počas týchto troch mesiacov sa Izraelu podarilo do zariadení umiestniť výbušniny, uviedol vojenský analytik.

 

Dodal, že z doterajšieho vyšetrovania Hizballáhu vyplýva, že okolo batérií pagera boli umiestnené kovové guľôčky, ktoré umožnili, aby sila výbušniny vymrštila kovové úlomky von, čo "výrazne zvýšilo smrteľnosť výbuchu". Dodal, že sa tak stalo aj počas troch mesiacov, keď bola zásielka pozastavená.

Na snímkach zariadení, ktoré preskúmala agentúra Reuters, bol vnútorný panel s nápisom "ICOM" a "Made in Japan"

ICOM v krátkom vyhlásení na svojej webovej stránke uviedol, že si je vedomý správ v médiách o tom, že v Libanone vybuchli vysielačky s nálepkami s jeho logom. "Momentálne sa snažíme zistiť fakty a keď budú k dispozícii nové informácie, budeme ich aktualizovať na našej webovej stránke," uviedla.

Komunikačná spoločnosť so sídlom v západnom meste Osaka má pobočky v niekoľkých ďalších krajinách vrátane USA, Nemecka a Číny. Firma už skôr uviedla, že výroba modelu IC-V82, ktorý sa zdal byť modelom na snímkach, ktoré videla agentúra Reuters, bola postupne ukončená v roku 2014.

Podľa libanonského predstaviteľa si Hizballáh objednal 5 000 pagerov od taiwanskej spoločnosti Gold Apollo a práve tieto nové zariadenia explodovali. Iné zdroje pre agentúru Reuters uviedli, že tieto pagery boli do krajiny dovezené na jar na severnej pologuli.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Al Jazeera, The Guardian, Foto: Business Today
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies