Východ Číny postihli lejaky, evakuovali takmer štvrť milióna ľudí +VIDEO

NETKY.SK • 3 Júl 2024, 17:09 • 2 min
Východ Číny postihli lejaky, evakuovali takmer štvrť milióna ľudí +VIDEO

PEKING - Takmer štvrť milióna ľudí už evakuovali v provincii An-chuej na východe Číny v dôsledku lejakov, v dôsledku ktorých nebezpečne stúpli hladiny niekoľkých riek vrátane veľtoku Jang-c'-ťiang.

slovakia

left justify in out

Búrky v tejto provincii ovplyvnili životy 991.000 ľudí a do utorňajšieho popoludnia si vyžiadali evakuáciu dovedna zhruba 242.000 osôb. "Do utorka 16.00 h spôsobili lejaky spúšť v 36 okresoch a siedmich mestách v provincii An-chuej," informovala čínska agentúra Sinchua odvolávajúc sa na miestne úrady.

Hladina najdlhšej čínskej rieky Jang-c'-ťiang už prekročila kritické hodnoty a stále ešte stúpa. Priehrady a hrádze pozdĺž nej monitorujú desaťtisíce ľudí.

Lejaky spôsobili nárast hladín aj ďalších zhruba 20 riek a šiestich jazier v provincii An-chuej.

Stovky meteorologických staníc tam od pondelka podvečera do utorňajšieho podvečera zaznamenali vyše 100 milimetrov zrážok. V okrese Che-si neďaleko provinčnej metropoly Che-fei evidovali dokonca 266 milimetrov zrážok.

Podľa predpovedí tamojších meteorológov bude v An-chuej pršať až do piatka, pričom pre južné časti provincie vydali aj výstrahy pred "geologickými katastrofami".

Intenzívne zrážky zažíval v ostatných týždňoch i juh Číny. V hornatej provincii Chu-nan si záplavy v júni vyžiadali päť obetí a zosuvy pôdy ďalších osem ľudských životov. V susednej provincii Kuang-tung prišlo v dôsledku júnových záplav o život až 38 ľudí.

Čína v posledných mesiacoch zažíva extrémne výkyvy počasia - od prívalových dažďov až po veľké horúčavy. Táto ázijská krajina je najväčším producentom skleníkových plynov, ktoré podľa vedcov spôsobujú klimatické zmeny a zvyšujú frekvenciu a intenzitu extrémov počasia.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: AFP, Foto: France 24 / AFP / STR / CNS
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies