Vydajte sa na Avenue of Baobabs: Madagaskar je ostrovom, ktorý vám vyrazí dych

NETKY.SK • 30 Jún 2024, 14:00 • 2 min
Vydajte sa na Avenue of Baobabs: Madagaskar je ostrovom, ktorý vám vyrazí dych

Od stromov baobabov a nedotknutých pláží až po svieže dažďové pralesy a národné parky, existuje veľa dôvodov, prečo navštíviť Madagaskar. Ako štvrtý najväčší ostrov sveta je Madagaskar miestom biodiverzity a len málo miest na zemi má takú širokú škálu endemických druhov.

slovakia

left justify in out

Štvrtý najväčší ostrov sveta, Madagaskar, je obrovská magická krajina, ktorá čaká na objavenie. Bývalá francúzska kolónia, bohatá na flóru a faunu, z ktorých veľa nenájdete nikde inde na zemi, ponúka očarujúcu škálu vecí, ktoré môžete vidieť a robiť, ako aj množstvo oblastí, ktoré treba preskúmať. 

Sto chutí dovolenky

Kedysi trochu náročná destinácia Madagaskarská republika má teraz niečo pre každého, či už túžite po úkryte na luxusnom ostrove alebo po vidieckom rodinnom dome.
Milovníci prírody sa môžukochať úchvatnou krajinou ostrova, milovníci slnka sa môžu kúpať v Indickom oceáne a navštíviť niektoré z najkrajších pláží na svete a milovníci divokej zveri sa môžu zblízka a osobne pozrieť na veľryby, morské korytnačky a žraloky veľrybie. 

Ponorte sa trochu hlbšie a zistíte, že ostrov zahŕňa aj bohaté kultúrne dedičstvo. Madagaskar, ktorý je domovom  kráľovského kopca Ambohimanga (zapísaného na zozname svetového dedičstva UNESCO)  a niekoľkých rôznych etnických skupín vrátane malgašského ľudu,   je ideálnou destináciou pre cestovateľov.

A čo adrenalínoví nadšenci? Madagaskar je tiež skvelým miestom pre milovníkov dobrodružstiev, ktorí dúfajú, že nájdu vzrušenie na africkom kontinente. Vďaka množstvu ponúkaných aktivít, vrátane túr do džungle, výletov do grand canyonu a bungee jumpingu, je extrémnym športom jedna z najlepších vecí na ostrove. 

Kvety a živočíchy ako nikde inde

Madagaskar a okolité menšie ostrovy sú domovom približne13 000 druhov flóry, z ktorých ohromujúcich 89 percent je endemických.
Hoci niektoré iné regióny sveta (ako sú tropické Andy, Indonézia a Brazília) majú viac rastlinných druhov, majú podstatne nižšiu mieru endemizmu, zvyčajne pod 50 percent.

Národný park Isalo je známy najmä svojimi druhmi rastlín. Medzi jeho ikonickými skalnými útvarmi možno nájsť množstvo veľkolepej flóry vrátane trpasličieho baobabu, aloe Isalo, kalanchoe a pandanu.

Zatiaľ čo zriedkavo patrí medzi najnavštevovanejšie parky (národný park Tsingy de Bemaraha a národný park Andasibe-Mantadia majú tendenciu vychádzať na vrchol), Isalo je skvelou voľbou pre cestovateľov, ktorí dúfajú, že sa vyhnú davom. 

Roky erózie, odliate do dramatického pieskovca, vytesali madagaskarský národný park Isalo do hlbokých kaňonov a aerodynamických tunelov, vďaka čomu je to zrejme z pohľadu najvýraznejších oblastí ostrova. Pre kmeň Bara slúžia jaskyne v národnom parku Isalo aj akoposvätné pohrebiská.

Vydajte sa na Avenue of Baobabs

Azda najfotografovanejšie miesto v krajine, Avenue of the Baobabs, sa stalo ikonickým symbolom Madagaskaru. „Avenue“ sa nachádza v regióne Menabe (západný) severne od pobrežného mesta Morondava.

Baobaby, miestne známe ako „matka lesa“, stoja na nenáročnej prašnej ceste na západnom pobreží Madagaskaru po stáročia.
Kedysi tieto impozantné stromy tvorili malú časť oveľa väčšieho lesa. Žiaľ, moderný vývoj viedol k rozsiahlemu odlesňovaniu v celej krajine, a tak ich dnes zostalo len niekoľko. 

Zatiaľ čo tento ikonický priechod priťahuje pozornosť dobrodružných duší už roky, málokto si uvedomuje, že Madagaskar je domovom niekoľkých ďalších druhov baobabov roztrúsených po celej krajine. Aj keď je samotná alej dlhá len 260 metrov, v blízkosti sa nachádzajú aj ďalšie baobaby, ktoré sa oplatí navštíviť.

Baobab Amoureux sa napríklad nachádza len 3 kilometre odtiaľto. Tu sa dva  baobaby A grandidieri  skrútili do pevného objatia, ktoré pripomína to, čo zdieľajú dvaja milenci. Práve tento unikátny útvar vyslúžil týmto stromom ich romantické meno. 

Divoká zver

Je ťažké myslieť na Madagaskar bez toho, aby sme si spomenuli nalemury – sú predsa najznámejším obyvateľom krajiny. A nikde inde na svete ich nebudete mať možnosť vidieť vo voľnej prírode. Ale nemyslite si, že lemury sú všetko, čo Madagaskar ponúka; ostrov je bona fide rajom pre všetky druhy voľne žijúcich živočíchov. Od polovice júna do októbra tu žije 300 druhov vtákov, 260 druhov plazov a stovky druhov hmyzu a iných cicavcov vrátane veľrýb. Rozhodne dosť na to, aby zabavil aj toho najväčšieho milovníka divokej prírody!

Charakteristické cicavce ostrova – lemury – sú prítomné na celom ostrove s približne 60 známymi druhmi – predovšetkým čierny a biely lemura kata. Niektoré z najlepších miest na videnie týchto agilných obyvateľov stromov sú Národný park Ranomafana, Národný park Andasibe a Loky-Manambato v Daraine. Sledujte ich v ich prirodzenom prostredí na niektorých menej obývaných ostrovoch, ako sú Nosy Komba a Aye-Aye Island.

Ďalšími druhmi, na ktorétreba dávať pozor, sú neustále sa meniace chameleóny, madagaskarské červené sovy a najväčší cicavý mäsožravec Fossa. Pre nadšencov voliér majte po ruke ďalekohľad, aby ste si všimli niektoré z 285 druhov vtákov na ostrovoch, z ktorých asi 100 je endemických.

Fascinujúca kultúra a história

Okrem úžasnej scenérie ostrova a života zvierat je Madagaskar, bývalá francúzska kolónia, tiež taviacim kotlom rôznych kultúr a tradícií. S viac ako 18 rôznymi etnickými skupinami je malgašská kultúra zmesou afrického, arabského a indického pôvodu s niektorými z najpriateľskejších miestnych obyvateľov v celej Afrike.

Pláže ako z Pirátov z Karibiku

Nosy Be, alebo "Big Island", je jedným z najobľúbenejších ostrovov na návštevu so svojimi nádhernými koralovými útesmi, plážami podobnými prašanu a bujnými mangrovníkmi. Jasné, azúrové vody a biely piesok kontrastujú a vytvárajú prostredie ako scéna z Pirátov z Karibiku.

Île aux Nattes alebo Nosy Nato je ďalším ostrovom, ktorý by sa mal dostať do zoznamu pri návšteve Madagaskaru. Zdanlivo nekonečné úseky piesku podobného prášku, palmy kývajúce sa vo vánku a krištáľovo čistá voda tvoria ostrovnú oázu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lucie Balgová
text: bradtguides.com, africatravel.com, go2africa.com. titulná foto: kayak.co.uk
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies