Výdavky na zdravotníctvo v roku 2025 porastú na 9,6 miliardy eur

NETKY.SK • 15 Október 2024, 14:54 • 2 min
Výdavky na zdravotníctvo v roku 2025 porastú na 9,6 miliardy eur

BRATISLAVA - Rozpočet na zdravotníctvo sa v roku 2025 zvýši o 691 miliónov eur, čím dosiahne celkovú sumu 9,6 miliardy eur. Väčšina výdavkov pôjde na verejné zdravotné poistenie a zdravotnú starostlivosť, pričom vláda plánuje posilniť financovanie nemocníc a zlepšiť kvalitu zdravotných služieb pre občanov.

slovakia

left justify in out

Výdavky na zdravotníctvo dosiahnu v roku 2025 úroveň 9,6 miliardy eur, čo predstavuje medziročný nárast o 691 miliónov eur, teda o 7,76 % oproti schválenému rozpočtu na rok 2024. Vyplýva to z návrhu štátneho rozpočtu na rok 2025, ktorý v utorok schválila vláda.

Podľa Ministerstva financií SR "celkové výdavky v sektore zdravotníctva pozostávajú najmä z výdavkov verejného zdravotného poistenia, výdavkov kapitoly Ministerstva zdravotníctva SR a z prostriedkov Plánu obnovy a odolnosti SR".

Výdavky na verejné zdravotné poistenie sa očakávajú na úrovni 8,5 miliardy eur. Najväčší podiel z tejto sumy tvoria výdavky na zdravotnú starostlivosť, ktoré dosiahnu 8,19 miliardy eur. Výdavky určené pre zdravotnícke zariadenia predstavujú 3,21 miliardy eur. Štát plánuje za svojich poistencov zaplatiť 2,3 miliardy eur.

Zvýšenie rozpočtu pre zdravotníctvo má zabezpečiť lepšiu kvalitu a dostupnosť zdravotnej starostlivosti pre obyvateľov Slovenska. Dodatočné finančné prostriedky sú určené na posilnenie verejného zdravotného poistenia, modernizáciu zdravotníckych zariadení a podporu iniciatív v rámci Plánu obnovy a odolnosti SR.

Ministerstvo financií verí, že navýšenie výdavkov prispeje k efektívnejšiemu fungovaniu zdravotníckeho sektora a k lepšiemu zdravotnému stavu populácie. Investície do zdravotníctva sú kľúčové pre udržanie stability a kvality zdravotnej starostlivosti v kontexte rastúcich nárokov a výziev, ktorým sektor čelí.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: Úrad vlády SR, Foto: Úrad vlády SR
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies