Výsledky auditu ministerstva kultúry sú pre Slovenské národné múzeum uspokojivé, tvrdí generálny riaditeľ

NETKY.SK • 19 Júl 2024, 18:02 • 2 min
Výsledky auditu ministerstva kultúry sú pre Slovenské národné múzeum uspokojivé, tvrdí generálny riaditeľ

Slovenské národné múzeum (SNM) je presvedčené, že výsledky vnútorného auditu, ktorý realizovalo Ministerstvo kultúry (MK) SR, sú preň uspokojivé. V reakcii na zistenia auditu to uviedol generálny riaditeľ SNM Branislav Panis.

slovakia

left justify in out

Zdôraznil, že zo 17 zistených nedostatkov, ktoré identifikovala audítorská skupina z rezortu kultúry, ani jeden nemal vysokú závažnosť. Desať zistených nedostatkov malo strednú závažnosť a sedem ich bolo s nízkou závažnosťou. Panis tiež akcentoval, že nebola vyčíslená ani žiadna sankcia za porušenie finančnej disciplíny.

"Rovnako správa obsahuje aj niekoľko pozitívnych zistení a odporúčaní," dodal. Uviedol tiež, že hneď po tom, ako sa oboznámili s výsledkami, prijali plán opatrení na odstránenie nedostatkov, ktoré audit zistil. Tento plán podľa jeho slov odsúhlasilo aj MK SR. Na základe tohto plánu postupne odstraňujú jednotlivé nedostatky tak, aby sa už neopakovali.

"Hlavnými cieľmi auditu bolo overenie a zhodnotenie finančného riadenia v SNM, overenie bezpečnosti a funkčnosti informačných systémov, kontrola dodržiavania zákona o finančnej kontrole a hodnotenie hospodárnosti, efektívnosti, účinnosti a účelnosti pri hospodárení s verejných financiami," uviedol Panis.

Dodal, že SNM má vyše 600 zamestnancov a 19 špecializovaných múzeí po celom Slovensku. Ročne uzatvára temer 6-tisíc zmlúv a objednávok. Jeho rozpočet sa pohybuje okolo 21 miliónov eur ročne, má i ďalšie prostriedky na kapitálové výdavky.

Panis pripomenul, že SNM má v správe stovky objektov, ako sú hrady, zámky, kaštiele, ale i parky či skanzeny. Ročne múzeum privíta viac ako milión návštevníkov.

Vnútorný audit v SNM, ktorý vykonalo MK SR, odhalil 17 nedostatkov. Ako informovala Alžbeta Stanislavová z odboru komunikácie ministerky kultúry, nedostatky sa týkali napríklad interných smerníc, výkonu základnej finančnej kontroly, ale napríklad aj dodržiavania pracovného času zamestnancov či zatrieďovania príjmov a výdavkov.

Doplnila, že nedostatky boli zistené aj pri inventarizácii majetku, preukázateľnosti účtovných záznamov a účtovníctva, vykazovaní údajov vo finančných výkazoch o príjmoch, a tiež v oblasti zverejňovania údajov o vyhotovených objednávkach a faktúrach, či zverejňovania zmlúv v Centrálnom registri zmlúv, ale i ďalších.

Rezort kultúry tiež uviedol, že našiel pochybenia aj pri rekonštrukcii niektorých národných kultúrnych pamiatok, ako napríklad Spišského hradu či hradu Krásna Hôrka.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: Slovenské národné múzeum, Ministerstvo kultúry SR, Foto: epochtimes.sk
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies