Vysoké Tatry: Výrub stromov má ochrániť zdravie a život obyvateľov

NETKY.SK • 12 September 2024, 11:32 • 2 min
Vysoké Tatry: Výrub stromov má ochrániť zdravie a život obyvateľov

VYSOKÉ TATRY - Pri posudzovaní sa zohľadňuje aj frekvencia pohybu osôb a vozidiel v blízkosti stromu a celková prevádzková bezpečnosť.

slovakia

left justify in out

Na území mesta Vysoké Tatry bude potrebné vyrúbať niekoľko stromov, konkrétne v mestskom parku, v parku nad poštou v Tatranskej Lomnici a oproti parkovisku na chatu Plesnivec v Tatranskej Kotline.

"Pôjde o desať stromov. Dôvodom je ochrana zdravia a života obyvateľov," uviedol primátor Jozef Štefaňák. Medzi stromami, ktoré budú odstránené, je aj ten zasiahnutý bleskom, ktorý bezprostredne ohrozuje vozidlá na ceste I/66 v Tatranskej Kotline.

Samospráva už na sociálnej sieti upozornila, že každý výrub je dôkladne analyzovaný z hľadiska bezpečnosti.

"Realizuje sa na základe hodnotenia stavu vybraných stromov, ktoré je potrebné obhliadnuť. Na základe tohto hodnotenia podáva oddelenie majetku, investícií, rozvoja a projektov prostredníctvom odborného referenta pre správu a údržbu mestských komunikácií a verejnej zelene žiadosť o súhlas na výrub drevín na Okresný úrad v Poprade. Vždy v súlade so zákonom,“ vysvetlila samospráva. Každý strom sa posudzuje individuálne odborníkmi, tzv. arboristami, a postupuje sa podľa metodiky „Visual Tree Assessment“.

"Hodnotenie sa zameriava na vizuálnu kontrolu stavu stromov, ich vitalitu, zdravotný stav, stabilitu, ako aj na prítomnosť drevokazných húb a ďalších negatívnych symptómov," dodal Štefaňák.

Pri posudzovaní sa zohľadňuje aj frekvencia pohybu osôb a vozidiel v blízkosti stromu a celková prevádzková bezpečnosť. Výrub sa vykonáva podľa platnej vyhlášky Ministerstva životného prostredia SR najmä v období vegetačného pokoja, teda od októbra do februára.

"Na Slovensku sa už stali rôzne nešťastia, chceme im predísť. Preto výrub nevykonávame len v čase, keď je viac povolený, musíme tak urobiť aj teraz, pretože máme viac suchárov," zdôraznil primátor. Zároveň dodal, že namiesto vyrúbaných stromov mesto pravidelne sadí nové.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: Vysoké Tatry, Foto: FB/Vysoké Tatry
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies