Washington a Moskva uskutočnili najväčšiu výmenu väzňov v postsovietskej histórii. Američania oslobodili Gershkovicha či Whelana

NETKY.SK • 2 August 2024, 08:31 • 2 min
Washington a Moskva uskutočnili najväčšiu výmenu väzňov v postsovietskej histórii. Američania oslobodili Gershkovicha či Whelana

ANKARA - Spojené štáty a Rusko vo štvrtok dokončili svoju najväčšiu výmenu väzňov v postsovietskej histórii, pričom Moskva prepustila reportéra Wall Street Journal Evana Gershkovicha a šéfa bezpečnostnej služby v Michigane Paula Whelana. V rámci nadnárodnej dohody bolo oslobodených asi 24 ľudí. Výmena sa udiala v Turecku.

slovakia

left justify in out

Tajné rokovania

Výmena nasledovala po rokoch tajných rokovaní napriek tomu, že vzťahy medzi Washingtonom a Moskvou boli na najnižšej úrovni od studenej vojny po invázii ruského vodcu Vladimira Putina na Ukrajinu vo februári 2022.

Rozsiahla dohoda je najnovšia zo série výmen zajatcov, o ktorých sa rokovalo medzi Ruskom a USA za ostatné dva roky, no prvá, ktorá si vyžadovala výrazné ústupky od iných krajín.

Lietadlo s americkým novinárom Evanom Gershkovichom, bývalým príslušníkom americkej námornej pechoty Paulom Whelanom a novinárkou stanice Rádio Sloboda (RFE/RL) Alsu Kurmaševovou, ktorých vo štvrtok prepustilo Rusko v rámci veľkej výmeny väzňov so Západom, v noci na piatok pristálo v Spojených štátoch. Gershkovicha, Whelana a Kurmaševovú privítali na základni okrem ich rodinných príslušníkov a priateľov aj prezident USA Joe Biden a viceprezidentka Kamala Harrisová.

Medzi Ruskom a Západom sa vo štvrtok uskutočnila najväčšia výmena väzňov od konca studenej vojny. Jej súčasťou bolo podľa svetových agentúr 26 ľudí.

Výmena sa udiala v Turecku.
Výmena sa udiala v Turecku.
Zdroj: SITA / AP

Ruských väzňov privítal na letisku Putin

Putin na moskovskom letisku Vnukovo uviedol, že ôsmim navrátilcom udelí štátne vyznamenania. Po príchode im povedal, že Rusko "na nich ani na minútu nezabudlo", napísali ruské tlačové agentúry.

S prepustenými väzňami sa na letisku stretli aj šéf ruskej Federálnej bezpečnostnej služby (FSB) Alexander Bortnikov, riaditeľ ruskej Služby zahraničnej rozviedky (SVR) Sergej Naryškin a minister obrany Andrej Belousov.

Rozsiahla výmena väzňov prebehla štvrtok v Ankare medzi Ruskom, Bieloruskom a Spojenými štátmi, Nemeckom, Poľskom, Slovinskom a Nórskom.

Medzi prepustenými väzňami, ktorí sa vrátili do Ruska, je aj agent ruskej tajnej služby FSB Vadim Krasikov, ktorý bol v Nemecku odsúdený na doživotie za vraždu bývalého čečenského poľného veliteľa Zelimchana Changošviliho.

 

Leyenová a Borrell privítali výmenu väzňov

"Vítam prepustenie nevinných občanov EÚ a USA a čestných ruských demokratov zadržiavaných v Rusku. Kremeľ ich vymenil za odsúdených zločincov a vrahov. To ukazuje výrazný rozdiel. Je to okamih veľkej radosti pre všetkých, ktorí bojovali za svoju slobodu," napísala šéfka EK v príspevku na sociálnej sieti X.

Borrell uviedol, že Európska únia s úľavou prijala správu o "prepustení viacerých politických väzňov vrátane občanov EÚ na slobodu mimo Ruska a Bieloruska, ku ktorému došlo s pomocou Turecka."



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: SITA, AP, AFP, Reuters, Foto: SITA / AP
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies