WWF upozorňuje: Vyčerpali sme kapacity našich prírodných zdrojov a to sme len v polovici roka

NETKY.SK • 1 August 2024, 16:21 • 2 min
WWF upozorňuje: Vyčerpali sme kapacity našich prírodných zdrojov a to sme len v polovici roka

Dnes je Earth Overshoot day, deň, kedy sme celosvetovo vyčerpali všetky obnoviteľné zdroje našej planéty, ktoré nám mali vydržať až do konca roka 2024. Tento fakt je o to znepokojujúcejší, že od roku 1970 sa Deň vyčerpania prírodných zdrojov Zeme presunul z 29. decembra až na súčasný 1. august.

slovakia

left justify in out

Výpočet tohto termínu už tradične prináša Medzinárodná výskumná organizácia Global Footprint Network. Údaje sú z roka na rok alarmujúcejšie.

"Ľudstvo za necelých osem mesiacov spotrebovalo viac prírodných zdrojov, ako dokáže planéta obnoviť za celý rok. Čo to znamená? Že dnešným dňom sme ulovili viac rýb, vyrúbali viac stromov, intenzívne využili viac pôdy, ako nám príroda dokáže za ten rok poskytnúť," hovorí riaditeľka WWF Slovensko Miroslava Plassmann.

To, že ľudstvo prehnane zaťažuje planétu, si pripomíname každý rok. Dobrou správou je, že odborníci ešte stále vidia možné riešenia na zmiernenie situácie. Významné kroky vedúce k ozajstnej zmene sú v rukách vlád a súkromného sektora, no i naše každodenné rozhodnutia a voľby sú dôležité.

WWF sa usiluje o zmiernenie dopadov klimatických zmien a nadmerného využívania prírodných zdrojov v rôznych oblastiach. 

Na znižovaní nášho spoločného ekologického dlhu sa môže podieľať ktokoľvek. "Aj malé činy majú veľký význam. Dennodenne sa môžeme meniť na hrdinov našej planéty, každý v rámci svojich vlastných limitov. Nepotrebujeme na to žiadnu superschopnosť, stačí si uvedomiť, že sme sami súčasťou prírody a zodpovednosť za jej budúcnosť nesieme spoločne," uzatvára Miroslava Plassmann.

   



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: WWF, Foto: FB/Prírodné zdroje a bohatstvo Slovenska
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies