Začína folklórny festival 58. Horehronské dni spevu a tanca v Heľpe

NETKY.SK • 28 Jún 2024, 11:17 • 2 min
Začína folklórny festival 58. Horehronské dni spevu a tanca v Heľpe

HEĽPA - V dňoch 28. – 30. júna 2024 sa uskutoční jeden z najstarších folklórnych festivalov na Slovensku 58. Horehronské dni spevu a tanca v Heľpe. Hlavným organizátorom festivalu je Stredoslovenské osvetové stredisko v Banskej Bystrici, spoluorganizátorom obec Heľpa.

slovakia

left justify in out

Festival z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia a uskutočňuje sa s finančnou pomocou Banskobystrického samosprávneho kraja. Zásluhou tradície, autority mena a súčasnej festivalovej koncepcie si organizátori uvedomujú veľkú zodpovednosť, ktorú nesú pri tvorbe hodnotovej orientácie širokej verejnosti vo vzťahu k tradičnej kultúre.

Stredoslovenské osvetové stredisko vynakladá veľké odborné i organizačno-technické úsilie pri napĺňaní hlavného cieľa, aby bol festival „Heľpa“ plnohodnotným sprostredkovateľom prenikania hodnôt tradície do súčasnosti.

obrazok
Festival v Heľpe
Zdroj: bystricoviny.sk
obrazok
Festival v Heľpe
Zdroj: bystricoviny.sk

Horehronské dni spevu a tanca v Heľpe patria medzi  najvýznamnejšie folklórne festivaly na Slovensku. Organizátori sa snažia predstaviť pestrú škálu programov, podujatí a aktivít zameraných na prezentáciu hudby, spevu a tanca, výtvarného, remeselného a slovesného umenia, ľudového divadla, tradičného odevu i tradičnej gastronómie.

Prvoradou snahou je uchovanie kultúrneho dedičstva regiónu, ktoré je pôsobivé a v mnohých ohľadoch celosvetovo fenomenálne.

Festivalová koncepcia, ako ju poznáme v súčasnosti, sa budovala postupne, od počiatočného súťažného formátu zameraného na tradičnú hudobno-spevnú kultúru obcí okresu Banská Bystrica až po vývoj v posledných dvoch desaťročiach, keď výrazne zmenila svoju podobu.

Pribudli nové scény a pútavé aktivity. Z priestoru prírodného amfiteátra s dominanciou scénických programov sa festival rozšíril do areálu základnej školy, na námestie obce a do budovy starej fary i jej priľahlých častí.

Vytvorili sa tak priestory pre realizáciu rôznorodých interaktívnych aktivít, tvorivých dielní, workshopov, speváckych a tanečných domov pre všetky vekové kategórie.

obrazok
Festival v Heľpe
Zdroj: bystricoviny.sk
obrazok
Festival v Heľpe
Zdroj: bystricoviny.sk

58. ročník festivalu Horehronské dni spevu a tanca v Heľpe sa otvára v piatok 28. júna 2024 o 18:30 hod. na amfiteátri v Heľpe programom Hlasy, ktorý je venovaný viachlasnej hudobno-spevnej kultúre v karpatskom regióne.

Predstavia sa v ňom zoskupenia z regiónov Slovenska. Program je každoročnou oslavou zápisu horehronského viachlasu do reprezentatívneho zoznamu nehmotného kultúrneho dedičstva ľudstva UNESCO.

Po ňom o 20:15 hod. oslávi Folklórna skupina Heľpan svoju storočnicu samostatným programom 100 rokov. Piatkový večer zakončí tanečno-divadelné predstavenie Poklona – životopisný tanečný príbeh vzdávajúci „poklonu“ výnimočnému Jánovi Lazoríkovi z Krivian v podaní Folklórneho súboru Vranovčan z Vranova nad Topľou.

obrazok
Festival v Heľpe
Zdroj: bystricoviny.sk
obrazok
Festival v Heľpe
Zdroj: bystricoviny.sk

V sobotu ráno môžu návštevníci zavítať už od 9:15 hod.  na Farský dvor a na námestie obce Heľpa. Slávnostne sa otvoria všetky etnografické a fotografické výstavy.  Výstava Fragmenty z minulosti v areáli drevenice v amfiteátri predstaví známeho fotografa Petra Berčíka.

Na ceste do kostola bude nainštalovaná výstava fotografií Horehronci v ateliéri III z ateliérov breznianskych fotografov Jána Machalu a Viliama Heczka zachytávajúca obyvateľov Horehronia v rokoch 1946 až 1953.

V pivnici Starej fary uvedú panelová výstava tradičných vyšívaných vzorov na ženských zásterách Kvety z Vernára. Budova Starej fary je ďalším miestom pre výstavu Od alchýmie k remeslu – v náznakoch predstaví výrobu modrotlače v dielni remeselníka Jána Roštára z Brezna.

Na Farskom dvore sa uvedie tretie pokračovanie výstavy 70 sukieň mala III., ktorá bude mapovať viaceré varianty ľudového odevu obce Vernár z obdobia 20. storočia.

Program festivalu
Program festivalu
Zdroj: bystricoviny.sk

Tradičný jarmok na námestí obce Heľpa predstaví remeselníkov a výrobcov, ktorí svoje remeslo udržiavajú už niekoľko generácií a remeslo je pevnou súčasťou ich rodinného života.

Tento rok môžete na jarmoku vidieť domácu výrobu súkenného odevu, chološní, kabaníc, šitie a vyšívanie odevu, pletenie balockých zápästkov, pastierske opasky, krpce, kapsy, výrobu z dreva a kovu, črpáky, hračky, prácu kováča, tkanie ľanu, pradenie vlny na vretienku a kolovrátku, paličkovanie, tkanie na krosienkach, pastierske biče, výrobu pastierskych fujár a píšťal, bačovský riad, modrotlač a iné.

V rámci jarmoku nebude chýbať Heľpianska kuchyňa s ponukou tradičnej gastronómie, heľpianske guľky, graple, myši, pirohy s bryndzou. V sobotu o 9:30 hod. na námestí obce v programe Prišli hostia zďaleka i zblízka vystúpia folklórne súbory, skupiny, ľudové hudby a sólisti z rôznych regiónov Slovenska a zahraničia.

Festival v Heľpe
Festival v Heľpe
Zdroj: bystricoviny.sk


twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: bystricoviny.sk, Foto: bystricoviny.sk
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies