Záhadná kométa „storočia“ môže zmiznúť pred očami + VIDEO

NETKY.SK • 1 September 2024, 11:00 • 2 min
Záhadná kométa „storočia“ môže zmiznúť pred očami + VIDEO

Kométa C/2023 A3 (Tsuchinshan-ATLAS), ktorá mala byť jasne viditeľná voľným okom, čelí hrozbe rozpadu. Astronómovia varujú, že jej osud je neistý a mohla by sa ešte skôr, než sa priblíži k Zemi, rozpadnúť.

slovakia

left justify in out

Čoskoro budeme na nočnej oblohe očakávať kométu C/2023 A3 (Tsuchinshan-ATLAS), ktorá mohla byť viditeľná voľným okom, no jej osud je neistý. Astronómovia naznačujú, že kométa sa možno už začala rozpadať, čo by mohlo znamenať, že ju neuvidíme.

Kométa, objavená v januári 2023, sa predpovedala ako jedna z najjasnejších komét posledných rokov, s priblížením k Zemi 12. októbra, na vzdialenosť približne 70,6 milióna kilometrov.

Nedávne štúdie však naznačujú možný rozpad kométy. Analýza astronóma Zdenka Sekaninu hovorí o jej skorom zániku, avšak nie všetci odborníci sú pesimistickí.

Snímky z Namíbie ukazujú, že jadro kométy je stále neporušené, čo dáva nádej na jej zobrazenie. Definitívne odpovede prinesie len čas.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sofia Otahalová
Text: imeteo, Ilustračná foto: Freepik
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies