Záujem o rekreačné nehnuteľnosti rapídne klesá

NETKY.SK • 3 Jún 2024, 12:25 • 2 min
Záujem o rekreačné nehnuteľnosti rapídne klesá

Majitelia začali rozpredávať rekreačné nehnuteľnosti. Sumy z rokov 2021 a 2022 sú nereálne

slovakia

left justify in out

Podľa realitného odborníka sú sumy, za ktoré majitelia nakúpili rekreačné nehnuteľnosti v rokoch 2021 a 2022, nereálne. Zatiaľ čo počas pandémie dopyt po rekreačných nehnuteľnostiach výrazne vzrástol, aktuálne ich majitelia prestávajú využívať a trh sa začína prepĺňať. Výrazne sa to odráža aj na cenách, ktoré klesli o 10 až 15 %. Vyplýva to zo zistení siete realitných kancelárií RE/MAX.

"Rekreačné nehnuteľnosti sú večnou témou. Sú to jediné typy nehnuteľností, ktoré nemusíme aktívne vyhľadávať k náboru do ponuky, v podstate prídu samy," vyjadril sa k situácií na trhu Peter Kerestény z RE/MAX Homecentre Banská Bystrica. Dodal tiež, že v súčasnosti je v ponuke 73 nových nehnuteľností určených na rekreáciu.

V ponuke sa taktiež nachádzajú nehnuteľnosti v luxusných lokalitách, ako sú napríklad Donovaly, Staré Hory, Tajov alebo apartmány na južnej strane Chopku

"V minulosti v rámci našej kancelárie boli približne 2 až 3 nehnuteľnosti tohto typu v ponuke a ich predaj bol často realizovaný do 2 mesiacov od náboru do ponuky," spresnil Kerestény.

Rapídny pokles záujmu sa viditeľne odrazil aj na cene nehnuteľností. Sumy, ktoré tieto nehnuteľnosti dosahovali v rokoch 2021 a 2022 sú podľa odborníka v tejto dobe nereálne. "Pokles cien rekreačných nehnuteľností je na úrovni 10 - 15 %, odhadujeme, že ceny ešte klesnú, keďže ponuka prevyšuje dopyt," dodal Kerestény.

Momentálne sa ceny pohybujú od 100 eur za štvorcový meter pri záhradných chatkách až po 4 800 eur za meter štvorcový za exkluzívne zruby v horských oblastiach. Ceny závisia od lokality a stavu stavby.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: teraz.sk Foto: mojdom.zoznam.sk
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies