Zeler je zázračná zelenina, ktorá znižuje cholesterol, zlepšuje trávenie a funkciu obličiek. Jeho antibakteriálne účinky a bohatý obsah vitamínov a minerálov ho robia nepostrádateľným v každej kuchyni. Objavte všetky výhody zeleru a ako ho zaradiť do svojho jedálnička.
Zeler je zázračná zelenina, ktorá prináša množstvo zdravotných výhod. Obsahuje vlákninu, ktorá znižuje cholesterol v krvi, zlepšuje trávenie a funkciu obličiek. Vďaka flavonoidom znižuje riziko rakoviny žalúdka a hrubého čreva.
Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ) Bratislava uvádza, že zeler má antibakteriálne účinky vďaka éterickým olejom, ktoré mu dodávajú jeho nezameniteľnú arómu. Oleje pôsobia dezinfekčne v tráviacom trakte a pomáhajú proti infekciám v obličkách a močových cestách.
Zeler voňavý je bohatý na vitamíny a minerály, ako draslík, horčík, vápnik, sodík, chróm, železo, jód a zinok. Pomáha pri bolestiach kĺbov a vysokom krvnom tlaku. Jeho silice sú výborné pri prechladnutí, rozpúšťajú hlien a bojujú proti mikroorganizmom v slizniciach.
Zeler tiež reguluje hormóny u oboch pohlaví a podporuje mužskú potenciu.
Čaj z čerstvej zelerovej vňate má odvodňujúci účinok a zlepšuje činnosť obličiek. Vysoký podiel vitamínu E podporuje tvorbu kolagénu, čo prispieva k pevnejšej a zdravšej pleti. V zeleri sa nachádza aj látka luteolín, ktorá ovplyvňuje zápalovú reakciu v mozgu a má potenciálny vplyv na Alzheimerovu chorobu a sklerózu multiplex.
Zeler je všestranný a dá sa využiť na prípravu rôznych pokrmov, od polievok až po hranolky. Má málo kalórií a cukru, znižuje apetít a je prospešný pri chudnutí. Vhodný je aj na prípravu štiav.
Varením nestráca vitamíny a veľmi dobre znáša vysoké teploty, čo ho odlišuje od iných druhov zeleniny. Je však dôležité si uvedomiť, že zeler môže byť alergén a po jeho konzumácii v surovom stave môžu nastať vážne alergické reakcie.
Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies