Zem dostane ďalší Mesiac — ale len na krátky čas

NETKY.SK • 20 September 2024, 15:15 • 2 min
Zem dostane ďalší Mesiac — ale len na krátky čas

Na jeseň tohto roku sa na obmedzený čas na Zemi objaví druhý Mesiac. Gravitácia Zeme spôsobí, že uväznený asteroid bude obiehať okolo planéty približne dva mesiace

slovakia

left justify in out

Tento mesiac sa Zem dočká druhého mesiaca v podobe malého asteroidu 2024 PT5. Na rozdiel od Mesiaca, hlavného spoločníka Zeme, ktorý sprevádza našu planétu už približne 4 miliardy rokov, tento "nový mini Mesiac" sa na Zemi zdrží len dva mesiace, kým sa vráti do svojho domova v páse asteroidov, ktorý sa nachádza za našou planétou a obieha okolo Slnka.

"Objekt, ktorý nás navštívi, patrí do pásu asteroidov Arjuna, sekundárneho pásu asteroidov tvoreného vesmírnymi kameňmi, ktoré sa pohybujú po veľmi podobných dráhach ako Zem," povedal pre Space.com Carlos de la Fuente Marcos, profesor na Universidad Complutense de Madrid a hlavný autor výskumu.

Marcos vysvetlil, že niektoré z týchto objektov v páse asteroidov Arjuna sa môžu priblížiť k Zemi na vzdialenosť približne 4,5 milióna km a malou rýchlosťou približne 3 540 km/h. "Za týchto podmienok môže geocentrická energia objektu narásť do záporných hodnôt a objekt sa môže stať dočasným mesiacom Zeme. Tento konkrétny objekt bude prechádzať týmto procesom od budúceho týždňa a približne dva mesiace," dodal.

"Nebude sa pohybovať po plnej dráhe okolo Zeme. Dá sa povedať, že ak je skutočný satelit ako zákazník, ktorý nakupuje tovar v obchode, objekty ako 2024 PT5 sú výkladné skrine," dodal Marcos.

 

Ilustrácia ukazuje Zem, ktorá zachytáva objekt 2024 PT ako dočasný mini Mesiac, zatiaľ čo sa na ňu pozerá jej dlhoročný mesačný spoločník.
Ilustrácia ukazuje Zem, ktorá zachytáva objekt 2024 PT ako dočasný mini Mesiac, zatiaľ čo sa na ňu pozerá jej dlhoročný mesačný spoločník.
Zdroj: Robert Lea / Canva

Asteroid bol objavený 7. augusta v rámci programu Atlas (Asteroid Terrestrial-Impact Last Alert System), ktorý financuje spoločnosť NASA. Meria asi 10 metrov, čo je v porovnaní so zemským Mesiacom, ktorý má priemer asi 3 474 km, veľmi málo.

Objekt bude "príliš malý a nejasný pre typické amatérske teleskopy a ďalekohľady", dodal Marcos. "Objekt je však v rozsahu jasnosti typických teleskopov, ktoré používajú profesionálni astronómovia."

Vedci dodali, že sa domnievajú, že asteroid sa vráti na obežnú dráhu Zeme v roku 2055.

Toto nie je prvý mini Mesiac, ktorý Zem zažila. Výskumníci vo svojej práci napísali, že dva mini mesiace sa vyskytli v roku 1981 a v roku 2022.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Space.com, The Guardian, Foto: ABACA / Rex
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies