Žiadne skracovanie, ale predĺženie: Grécko zavádza šesťdňový pracovný týždeň

NETKY.SK • 4 Júl 2024, 09:07 • 2 min
Žiadne skracovanie, ale predĺženie: Grécko zavádza šesťdňový pracovný týždeň

ATÉNY - Zatiaľ čo v iných západných krajinách sa uvažuje o skracovaní pracovného týždňa na štyri dni, v Grécku sa rozhodli ísť opačným smerom. Od 1. júla je totiž predĺžený na šesť dní. Podľa zákona ale budú musieť zamestnávatelia, ktorí ho pracovníkom ponúknu, platiť za šiesty deň práce o 40 percent viac.

slovakia

left justify in out

Grécko sa tak snaží bojovať proti práci načierno a nedostatku pracovných síl, uviedla agentúra DPA. V prípade, že šiesty pracovný deň pripadne na nedeľu alebo sviatok, budú musieť zamestnávatelia pridať k bežnej mzde 115 percent. Gréci tak budú odteraz môcť pracovať ešte viac ako teraz, keď už tak trávia v práci najviac hodín týždenne v Európskej únii.

Odbory zákon napriek príplatkom kritizujú ako vykorisťovanie, ale minister práce Antonis Georgiadis si trvá na svojom: „Vzhľadom na to, že máme veľký nedostatok pracovných síl, najmä v priemysle, sa pracuje nadčas – a za nadčasy sa často platí načierno,“ argumentoval pri rozprave o zákone v parlamente. Nové nariadenie by naopak dalo všetkým právo na platenú prácu navyše a prácu načierno by sa urobila prietrž.

Odbory na prvého mája vyjadrili obavy z nového vládneho návrhu zákona, ktorý legalizuje šesťdňový a v niektorých prípadoch aj sedemdňový pracovný čas.
Odbory na prvého mája vyjadrili obavy z nového vládneho návrhu zákona, ktorý legalizuje šesťdňový a v niektorých prípadoch aj sedemdňový pracovný čas.
Zdroj: Profimedia.cz

Nedostatok pracovných síl v Grécku súvisí predovšetkým s vážnou finančnou krízou, ktorá krajinu postihla v rokoch 2010 až 2018. V tom čase sa ocitla na pokraji bankrotu a státisíce vzdelaných mladých ľudí odišli hľadať uplatnenie do zahraničia. Grécko sa z tohto odlivu mozgov doteraz nespamätalo, hoci ekonomika je na vzostupe.

Aj napriek aktuálnej nezamestnanosti, ktorá sa pohybuje okolo 11 percent, ovplyvňuje nedostatok pracovníkov nielen priemyselné podniky a odvetvie informačných technológií, ale najmä poľnohospodárstvo a cestovný ruch. Konzervatívna vláda pod vedením premiéra Kyriakosa Mitsotakisa pre nich hľadá iné riešenia. Pokúša sa napríklad získať sezónnych pracovníkov na čas zberu a ľudí pre servisné a upratovacie služby z Egypta, Indie a z ďalších rozvíjajúcich sa krajín.

Nový zákon o šesťdňovom pracovnom týždni sa naopak zameriava na firmy s prevádzkovou dobou 12 alebo až 24 hodín denne, sedem dní v týždni. To sú napríklad priemyselné podniky, ale aj telekomunikačné spoločnosti a poskytovatelia služieb. Zákon cieli aj na verejný sektor a štátne podniky.

Mýtus o lenivých Grékoch, ktorý v čase finančnej krízy šírili početné medzinárodné, a predovšetkým nemecké médiá, sa tak ukazuje ako mylný. Podľa štatistického úradu Eurostat sú Gréci na čele európskeho rebríčka týždenného pracovného času. Pre Nemecko zoznam uvádza priemernú týždennú pracovnú dobu 34 hodín. Ale ani Gréci by nemali pracovať príliš dlho, maximum je podľa nového zákona z Atén 48 hodín týždenne.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: DPA, Foto: HRD Amerrica (ilustračné foto)
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies