ZOO Bojnice: Samec tigra z nelegálneho chovu zahynul

NETKY.SK • 25 Jún 2024, 12:14 • 2 min
ZOO Bojnice: Samec tigra z nelegálneho chovu zahynul

BOJNICE - V apríli tohto roka boli do Národnej zoo Bojnice umiestnené tri mláďatá tigra. Jeden samec a dve samice pochádzali od chovateľa veľkých mačkovitých šeliem. Išlo o nelegálny odchov.

slovakia

left justify in out

Mláďatá mali v starostlivosti zoo zostať niekoľko týždňov. Do tohto termínu sa mala vyriešiť veľmi náročná administratíva spojená s transportom a umiestnením tigrov do zariadenia v Juhoafrickej republike. Tri tigre mali putovať do LIONSROCK Big Cat Sanctuary. Zariadenie, ktoré prevádzkuje globálna organizácia FOUR PAWS, poskytuje domov približne 100 zachráneným jedincom veľkých mačkovitých šeliem z celého sveta.

Mláďatá sa v povinných karanténnych podmienkach aklimatizovali veľmi rýchlo. Potravu prijímali bez akýchkoľvek problémov. Hoci neboli naučené na ľudí, čo dokazovalo ich správanie, zvykli si aj na prítomnosť ošetrovateľov. Samec sa javil ako dominantný a vždy si bral potravu ako prvý. V spoločnom priestore ich správanie bolo bez akýchkoľvek problémov a komplikácií. Nič tak nenasvedčovalo ďalšiemu vývoju udalostí.

V pondelok 17. júna 2024 našli zamestnanci vo výbehu nehybne ležať mláďa tigrieho samca. Mal smrteľné zranenia na krku, pravdepodobne v dôsledku nehody počas hry. Samice sú v poriadku a bez zranení. Následne sa preventívne oddelili a od toho momentu sa nachádzajú v jednotlivých priestoroch Záchytného centra pre zhabané a zaistené živočíchy ZOO Bojnice v profesionálnej starostlivosti zamestnancov ZOO.

Keďže neexistujú žiadne videozáznamy, ZOO nemá ďalšie informácie o tom, čo viedlo k tomuto incidentu. Abnormálne správanie tigrích mláďat bolo v tomto prípade nezvyčajné, nebolo ho možné predvídať, preto sa domnieva, že smrteľné zranenia boli pravdepodobne spôsobené počas hry.

Takéto situácie s divými zvieratami nemožno nikdy vylúčiť a ich správanie sa nedá úplne predvídať. Vedenie ZOO sa domnieva, že tento incident súvisí s predchádzajúcim nevhodným chovom zvierat v súkromnom chove.

Tri mláďatá boli od útleho veku chované v nevhodných podmienkach a boli oddelené od matky v čase, keď mali byť socializované v jej starostlivosti. Takéto oddelenie ako aj zlé podmienky chovu, môžu mať vážne dlhodobé následky na duševné, behaviorálne a fyzické zdravie zvieraťa.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: Národná zoologická záhrada Bojnice, Foto: pixabay.com
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies