Ako Medzinárodný deň porozumenia koktavosti mení životy: Dôležitosť povedomia a podpory +VIDEO

NETKY.SK • 22 Október 2024, 17:43 • 7 min
Ako Medzinárodný deň porozumenia koktavosti mení životy: Dôležitosť povedomia a podpory +VIDEO

Dňa 22. októbra si pripomíname Medzinárodný deň porozumenia koktavosti, ktorý zdôrazňuje význam porozumenia tejto komunikačnej poruchy a podpory ľudí, ktorí s ňou žijú. Koktavosť ovplyvňuje plynulosť reči a môže mať významný vplyv na každodenný život. Tento deň nám pripomína dôležitosť odbúravania stigmy a poskytovania rešpektujúcej podpory tým, ktorí čelia výzvam v komunikácii.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Dňa 22. októbra si každoročne pripomíname Medzinárodný deň porozumenia koktavosti, ktorého cieľom je zvýšiť povedomie o problémoch spojených s koktavosťou a podporiť jednotlivcov, ktorí s touto poruchou reči žijú.

Koktavosť, známa tiež ako balbutizmus, je komunikačná porucha, ktorá ovplyvňuje plynulosť reči a môže mať výrazný vplyv na sociálny, emocionálny a pracovný život človeka.

Čo je koktavosť?

Koktavosť sa prejavuje opakovaním zvukov, slabík alebo slov, zadržiavaním reči či predlžovaním zvukov, čo vedie k prerušovaniu plynulosti reči. Tieto príznaky môžu byť sprevádzané sekundárnymi prejavmi, ako sú tiky, napäté pohyby tváre alebo tela, keď sa človek snaží prekonať svoje ťažkosti.

Koktavosť nie je spôsobená chybnými intelektovými schopnosťami, ale môže byť ovplyvnená genetickými, neurofyziologickými a vývojovými faktormi.

Dôležitosť povedomia

Hlavným cieľom Medzinárodného dňa porozumenia koktavosti je odstrániť stigmu spojenú s touto poruchou a zvyšovať porozumenie vo verejnosti. Ľudia trpiaci koktavosťou často čelia diskriminácii alebo posmeškom, čo môže viesť k zníženiu ich sebavedomia a zhoršeniu ich schopnosti komunikovať v spoločnosti.

Podpora a rešpektujúci prístup sú kľúčové pre ich integráciu do všetkých oblastí života.

Príčiny a liečba

Koktavosť postihuje približne 1 % dospelej populácie, no u detí vo veku do 5 rokov môže byť oveľa bežnejšia, pričom často prirodzene ustúpi. Aj keď presné príčiny koktavosti nie sú úplne známe, existujú dôkazy o genetických faktoroch, ktoré zvyšujú pravdepodobnosť jej výskytu.

Vplyv môže mať aj neurofyziologická vývojová porucha, pri ktorej sa mozgové obvody zapojené do reči nevyvíjajú správne.

Hoci koktavosť nie je úplne liečiteľná, terapia môže výrazne zlepšiť schopnosť jednotlivca plynulejšie komunikovať. Logopédovia používajú rôzne techniky, ako sú tréning plynulosti reči, kontrola dychu a spomalenie tempa reči.

Pre deti je dôležité, aby boli podrobené včasnej intervencii, ktorá im pomôže predísť trvalým ťažkostiam v dospelosti.

Medzinárodný deň porozumenia koktavosti nám pripomína dôležitosť empatie a pochopenia pre ľudí, ktorí čelia výzvam v komunikácii. Naša spoločnosť by mala byť pripravená podporovať tých, ktorí trpia koktavosťou, a vytvárať prostredie, v ktorom môžu sebavedome komunikovať bez obáv z posmechu či predsudkov.

Tento deň slúži ako príležitosť pre každého, aby sa vzdelával o koktavosti, podporoval povedomie a prejavil solidaritu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: stammering.org, stutteringhelp.org, isad.org, nidcd.nih.gov, Foto: freepik.com
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies