Zopár tipov, ako si udržať pevnú myseľ, časť druhá: Plňme sa, ďakujme a dávajme

NETKY.SK • 3 August 2024, 17:57 • 2 min
Zopár tipov, ako si udržať pevnú myseľ, časť druhá: Plňme sa, ďakujme a dávajme

Existuje spôsob, ako si udržať pevnú myseľ aj v časoch búrky. Existuje spôsob, ako sa nenechať zlomiť ani v tom najhoršom. Existuje možnosť zostať silným človekom, nech by sa dialo čokoľvek. Čítame o tom v Biblii, kde sa píše, že dúfať v Hospodina znamená mať pevnú myseľ. Ale dúfať v Neho, to nie je pasivita, to si vyžaduje aktivity.

slovakia

left justify in out

Nie je to o sedení a čakaní na to, čo Boh urobí, je to o postoji, o činnostiach a myšlienkach, ktoré nás formujú počas čakania. Aby sme mali pevnú myseľ, musíme tráviť čas na modlitbe. Mali by sme vedieť byť aj v tichu, aby Boh odpovedal a liečil naše rany. A ešte nejaké veci môžeme konať.

Byť vďační

Veronika a Linda sú dobré priateľky. Linda sa pred rokom bola nútená odsťahovať na istý čas do Anglicka. Zmenila prostredie, a kým tam s manželom je, lebo sú rozhodnutí vrátiť sa späť na Slovensko, tak riešili otázku bývania. Momentálne žijú v prerobených priestoroch, kde všetko kričí, že je to dočasná záležitosť.
 
No a Veronika je tu na Slovensku, ale tiež sa presťahovala. Ju viedli celkom iné životné okolnosti, ale prišla do bytu, v ktorom vlastne byť nechcela. A stále nechce.
 
Keď sa tieto dve stretli, tak si vzájomne porozprávali o pocitoch. Vysvitlo, že sú na tom podobne, ak nie rovnako. Veronika sa posťažovala, že je ťažké prichádzať niekam, kde sa necíti ako doma, na čo Linda súhlasne prikývla, že to veľmi dobre pozná. Hneď jej však aj poradila, keďže ona sa v tejto situácii nachádza o niekoľko mesiacov dlhšie, čo pomáha. Že byť vďačnou jej pomáha. Možno to bude znieť ako najväčšie klišé, ale že keď si uvedomuje, koľko ľudí ani len nemá strechu nad hlavou, tak ju zaplavuje vďačnosť.
 
Veronika môže len potvrdiť, že vďačnosť čosi naozaj mení. Aj ona to zažila. Nedávno napríklad čítala príbeh dievčatka, skutočný príbeh, v ktorom bývalo s mamičkou a sestrou v starom byte, kde museli na každom kroku mať pasce na myši.
 
Nejde však len o to, či sme sa presťahovali, tento princíp sa dá uplatniť vo všetkom. Princíp vďačnosti. Som v búrke? Ale ďakujem, Bože, že stále som tu a že ty si so mnou. Cítim sa sklesnuto? Ďakujem, Bože, že sú veci, ktoré mi napriek všetkému spôsobujú radosť. Ďakujem, že ešte v živote zažijem veľa radosti a že aj slzy ma čosi učia. Dúfať v Boha si vyžaduje aj postoj vďačnosti, lebo On neustále pracuje, vo dne aj v noci.

Všetky možné spôsoby

Plniť sa dobrými vecami, to tiež udržiava pevnú myseľ. Internet je síce aj nebezpečný, obsahuje viaceré nástrahy, ale povedzme si úprimne, je aj nesmierne prospešný. No a pre človeka, ktorý potrebuje ísť bližšie k Bohu, je tam toho toooľko.
 
Tak sa na to pozrime. Máme tu podcasty. Kresťanské v slovenčine. Kresťanské v angličtine.
 
Máme tu úžasnú aplikáciu messengerx, na ktorej sú audioknihy aj v slovenčine. Nás nedávno zaujala kniha Bože, kde si?! od autora John Bevere. Človek sa tak ľahko ponorí do právd z Biblie a jeho myseľ sa začne uberať celkom iným smerom. Zdravším. Lepším. Pokojnejším.

Pamätať aj na druhých

No a napokon je tu jeden špeciálny tip. Tiež postavený na Biblii. Že ten, kto má štedré srdce, ale ozaj štedré, nie z povinnosti či nasilu, ale vedené láskou a pamätá na druhých, ten ostane pevný. Ten sa nezľakne, aj keby sa dozvedel zlú správu. Ten sa nezrúti, jeho budúcnosť nie je neistá.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Michaela Mihoková
Michaela Mihoková, Zdroj foto: Casey Horner, Unsplash
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies