Zrážka super jácht na talianskom pobreží: Hlavnú úlohu mala loď niekdajšieho šéfa Applu Steva Jobsa + VIDEO

NETKY.SK • 10 August 2024, 09:33 • 2 min
Zrážka super jácht na talianskom pobreží: Hlavnú úlohu mala loď niekdajšieho šéfa Applu Steva Jobsa + VIDEO

NEAPOL - Talianske úrady vyšetrujú bizarnú nehodu dvoch superluxusných jácht. V pobrežných vodách neďaleko Neapola sa v druhej polovici júla zrazilo plavidlo Lady Moura s futuristickou jachtou Venus po zosnulom zakladateľovi spoločnosti Apple Stevovi Jobsovi. Dôvodom stretu mal byť silný vietor, ktorý hnal Venus smerom na druhú loď. Podľa dostupných záberov ani jedno z plavidiel neutrpelo vážne škody, uviedli svetové médiá.

slovakia

left justify in out

Nehoda sa odohrala v Tyrhénskom mori blízko talianskeho mesta Neapol v pondelok 22. júla, spresnil web Business Insider.  Obe plavidlá mali byť ukotvené. Podľa vyjadrenia vdovy po Stevovi Jobsovi a terajšej majiteľky jachty Laurene Powell Jobsovej boli na palube Venus iba členovia posádky.

Venus, ktorá sa môže pochváliť dĺžkou 78 metrov, mala namierené do Ligúrskeho mora. O takmer 30 metrov dlhšia Lady Moura naopak plávala do gréckych vôd. Podľa záberov na sociálnej sieti Instagram je zrejmé, ako sa Venus pomaly približuje smerom k lodi Lady Moura. „Jednalo sa o obyčajný škrabanec. Napriek tomu to bude nákladná oprava,“ konštatoval jeden zo svedkov nehody.

Majiteľ jachty Lady Moura, mexický miliardár Ricardo Salinas Pliego, v reakcii na nehodu vyzval verejnosť na Instagrame, aby pomohla vdove po Jobsovi s pokrytím nákladov na opravu.

„Choďte všetci do siete obchodov Elektra a kupujte veci od Applu. Pomôžete tým zaplatiť túto srandu,“ podnietil rozverne Pliego zákazníkov do siete obchodov s elektronikou, ktorá „zhodou okolností“ patrí do jeho holdingu. Lady Moura je nazývaná aj ako „plávajúci palác,“ pripomenul dánsky server Dagens. Plavidlo, ktoré sa môže pochváliť vlastným zdravotníckym zariadením, heliportom a dokonca plážou, brázdi svetové more od roku 1990. Počas posledných rokov jachta prešla niekoľkými náročnými renováciami.

Aj Jobsova Venus patrí vďaka svojmu dizajnu medzi najslávnejšie plavidlá súčasnosti, pripomenul časopis Forbes. Steve Jobs zveril konštrukčný v roku 2009 návrh francúzskemu dizajnérovi Philippu Starckovi. Plavidlo za 120 miliónov amerických dolárov malo svojim štýlom pripomínať produkty od Apple. Na vodu bola jachta spustená v roku 2012. Jobs sa svojej vysnívanej lode už nedočkal, v roku 2011 zomrel na rakovinu pankreasu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Business Insider, Forbes, Foto: boatinternational.com
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies