Zriedkavé tornádo zasiahlo Aldershot: Škody a svedectvá obyvateľov + VIDEO

NETKY.SK • 22 September 2024, 12:00 • 2 min
Zriedkavé tornádo zasiahlo Aldershot: Škody a svedectvá obyvateľov + VIDEO

V piatok sa v meste Aldershot, asi 50 km od Londýna, vyskytlo tornádo, ktoré spôsobilo materiálne škody, ale našťastie si nevyžiadalo žiadne zranenia. Obyvatelia opisujú desivé zážitky a silný vír, ktorý zasiahli ich domovy.

slovakia

left justify in out

V piatok zasiahlo mesto Aldershot, vzdialené približne 50 kilometrov juhozápadne od Londýna, tornádo, čo je v Anglicku pomerne zriedkavý jav. Tento veterný vír spôsobil značné škody v obývaných oblastiach, vyvracal stromy, trhal plechy zo striech a výrazne vydesil obyvateľov.

Podľa úradu tornádo poškodilo niekoľko domov a vyvrátilo množstvo veľkých stromov. Po jeho prechode zostali ulice plné trosiek, pričom najviac zničené boli dva domy, ktoré utrpeli vážne škody.
Podľa správy súkromnej výskumnej skupiny Tornado and Storm Research Organization malo tornádo dráhu dlhú 2 kilometre a bolo predbežne klasifikované ako F1 až F2.
O obyvatelia, ako napríklad Louise Le Poidevin, opísali desivé zážitky: „Stromy v zadnej záhrade boli ohnuté, a to bolo strašidelné. Všetko sa zdvihlo zo zeme, listy vytvorili veľkú špirálu, ktorá sa točila. Myslela som si, že sa otvoria dvere a okná, ten hluk bol strašný, a potom odletel altánok.“ Podľa jej slov tornádo prešlo okolo jej domu za približne jednu minútu, po ktorej sa vietor upokojil.
Tornádo šokovalo mnohých, pretože v Anglicku sa takéto javy vyskytujú zriedka. Hlavný moderátor BBC Weather uviedol, že Spojené kráľovstvo má v priemere takmer 30 tornád ročne.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sofia Otahalová
Text: imeteo, Ilustračná foto: Freepik
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies