Archív článkov za Jún 2024, strana 8

Otvor článok

Cestovné kancelárie zaznamenali druhý najlepší rok od prelomu milénia. Naďalej rástol záujem aj o exotiku

7.6 2024 11:31

BRATISLAVA - Cestovné kancelárie na Slovensku vlani dokázali o dve tretiny zvýšiť počty turistov, ktorí si kúpili ich zájazdy. Po troch rokoch súperenia s dopadmi pandémie sa dostali na čísla rekordného roku 2018, zmenila sa však štruktúra ich klientov. Pribudli najmä Slováci cestujúci do zahraničia, ubudlo cudzincov dovolenkujúcich na Slovensku. Bolo ich o 40 % menej ako pred pandémiou. Pokračoval rast záujmu o exotickejšie destinácie.

Otvor článok

Ostrov Symi: Pátrajú po nezvestnom britskom novinárovi. Starosta: Niet kam zmiznúť, nedá sa tu stratiť

7.6 2024 11:46

ATÉNY - Na gréckom ostrove Symi v piatok obnovili pátranie po nezvestnom britskom televíznom moderátorovi a propagátorovi zdravého životného štýlu Michaelovi Mosleym. Ešte v stredu v horúčave sa vydal na prechádzku po pobreží a odvtedy nepodal o sebe žiadnu správu, informuje Reuters.

Otvor článok

Diagnostika Štokholmského syndrómu je mimoriadne náročná: Obete tohto javu sa často cítia vinné za únoscov život, trauma bond si mýlia s láskou

7.6 2024 12:00

Mnoho ľudí si môže mýliť štokholmský syndróm s traumatizáciou . Tieto dve dynamiky vzťahov sú však odlišné. Trauma bonding sa vzťahuje na emocionálnu väzbu, ktorá sa vyskytuje v zneužívajúcich vzťahoch, zatiaľ čo Štokholmský syndróm sa vyskytuje iba v situáciách zajatia alebo uväznenia. Častú rolu pri zostávganí s násilním hrá chýbajúca sieť podpory – napríklad odrezanie od priateľov a rodiny.

Otvor článok

V Nitre sa konalo taktické cvičenie HaZZ

7.6 2024 12:17

NITRA - Ešte 5. júna sa uskutočnilo taktické cvičenie zamerané na riešenie mimoriadnej udalosti. Cvičenia sa zúčastnilo 61 príslušníkov Hasičského a záchranného zboru.

Otvor článok

Stavebný úrad: Dotácie na spracovanie územnoplánovacej dokumentácie získa 52 obcí a miest

7.6 2024 12:17

BRATISLAVA - V máji zasadala komisia, ktorá rozhodovala o poskytnutí dotácií na spracovanie územnoplánovacej dokumentácie (UPD) pre obce a mestá pre rok 2024. Úradu pre územné plánovanie a výstavbu Slovenskej republiky (UUPV SR) bolo doručených spolu 95 žiadostí. Po prvýkrát bolo možné žiadať o dotácie elektronicky prostredníctvom Portálu pre územné plánovanie a prvé obce už využili jeho výhody. Komisia rozhodla o poskytnutí dotácií 52 žiadateľom v celkovej sume 610-tisíc eur.

Otvor článok

Poslancov čaká posledná schôdza pred letnou prestávkou

7.6 2024 12:22

BRATISLAVA - Poslanci majú pred sebou vyše 120-bodový program. Rokovať majú aj o návrhu, ktorým sa má RTVS zmeniť na Slovenskú televíziu a rozhlas (STVR).

Otvor článok

Ceny benzínov a nafty oproti minulému týždňu klesli, nie však výrazne

7.6 2024 12:43

BRATISLAVA - Spotrebiteľské ceny pohonných látok na Slovensku počas 22. týždňa tohto roka pokračovali v znižovaní. Ceny oboch druhov benzínov aj nafty oproti minulému týždňu zlacneli o jeden cent.

Otvor článok

Nemecko bude mať nové policajné vrtuľníky H225 od Airbusu

7.6 2024 13:02

AMSTERDAM - Spoločnosť Airbus Helicopters zverejnila, že nemecké ministerstvo vnútra jej zadalo veľkú objednávku nových vrtuľníkov pre spolkovú políciu. Podľa spoločnosti pôjde o 38 strojov H225 s opciou na ďalších šesť vrtuľníkov, informuje DAP.

Otvor článok

Francúza zadržaného v Rusku obvinili zo zhromažďovania informácií. A reakcia Macrona?

7.6 2024 13:11

MOSKVA - Francúzsky občan Laurent Vinatier, zadržaný v Rusku pre podozrenie zo špionáže, bol obvinený zo zhromažďovania vojenských spravodajských informácií. Informovali o tom TASS, ruský Vyšetrovací výbor Sledkom a agentúra Reuters.

Otvor článok

Dunaj by mal kulminovať počas piatka v noci

7.6 2024 13:21

BRATISLAVA - Modelová predpoveď očakáva kulmináciu Dunaja v piatok v noci. Na Morave v hornej a strednej časti sa očakáva ustálenosť až mierny vzostup, v dolnej časti mierny pokles.

Otvor článok

Richard Raši: Eurofondy nemôžu byť strašiakom

7.6 2024 13:28

NÁMESTOVO - Minister investícií Richard Raši spolu so štátnym tajomníkom Michalom Kaliňákom dnes v rámci už 16. rezortného dňa navštívili okres Námestovo. Komunálnym lídrom predstavili novinky z dielne rezortu, ako napríklad Mapu partnerstva, ktorá regiónu pomôže zorientovať sa v dotačných programoch.

Otvor článok

Ako je to s cenami ropy?

7.6 2024 13:33

SINGAPUR - Ceny ropy pokračovali v piatok v raste, pričom cena Brentu sa vrátila nad hranicu 80 USD za barel (159 litrov). Správu priniesli agentúry Bloomberg a Reuters.

Otvor článok

Príspevok za ubytovanie odídencov bude od júla vyplácať už len rezort vnútra

7.6 2024 13:40

BRATISLAVA - Vyplácanie príspevku na ubytovanie odídencov z Ukrajiny pre podnikateľov prechádza od 1. júla 2024 do kompetencie Ministerstva vnútra SR (MV SR), ktoré vypláca aj príspevky pre fyzické osoby – prenajímateľov domov a bytov. Cieľom legislatívy je zjednotiť a zefektívniť systém poskytovania príspevkov za ubytovanie odídencov pod jeden rezort.

Otvor článok

Ako správne voliť v eurovoľbách 2024?

7.6 2024 13:46

BRATISLAVA . Vo voľbách do Európskeho parlamentu 2024 môže na Slovensku hlasovať približne 4,37 milióna voličov.

Otvor článok

V Trnave sa na majstrovstvách Európy v silovom trojboji predstaví takmer celá slovenská špička

7.6 2024 14:05

TRNAVA - V dňoch 11.-15 júna 2024 sa v Trnave na WUAP majstrovstvách Európy v silovom trojboji, v tlaku na lavičke a v mŕtvom ťahu predstaví viac ako 350 pretekárov z 15 krajín.

Otvor článok

NDS spustilo opravy komunikácií okolo privádzača D3 Kysucké Nové Mesto

7.6 2024 14:26

KYSUCKÉ NOVÉ MESTO - Včera v noci odštartovali opravy komunikácií, ktoré boli využívané počas výstavby privádzača D3 v úseku Žilina (Brodno) - Kysucké Nové Mesto. Opravy budú pokračovať aj v najbližších týždňoch, no harmonogram prác je nastavený tak, aby sa práce dotkli dopravy len v nevyhnutnej miere. Práce preto prebiehajú najmä počas nočných hodín, skorých ranných hodín a víkendov.

Otvor článok

V Prešove došlo k zrážke auta s vlakom

7.6 2024 14:48

PREŠOV - Dnes ráno došlo k zrážke osobného auta s vlakom na Košickej ulici. Nikto sa nezranil.

Otvor článok

Zverev súhlasil s peňažným trestom, obvinenia voči nemu stiahli

7.6 2024 15:17

BERLÍN - Nemecký tenista Alexander Zverev už nečelí obvineniam z ublíženia na zdraví a fyzického násilia voči svojej bývalej priateľke. Berlínsky súd v piatok ukončil kauzu stiahnutím obžaloby, keď sa všetky strany dohodli na ukončení sporu a semifinalista prebiehajúceho Roland Garros súhlasil s peňažným trestom vo výške 200.000 eur.

Otvor článok

Spolupráca SR s Kórejskou republikou v oblasti kultúry má potenciál na ďalší rozvoj

7.6 2024 15:30

BRATISLAVA - Spolupráca s Kórejskou republikou v oblasti kultúry má potenciál na ďalší rozvoj. Podporiť by ju mal aj pripravovaný nový dokument o vzájomnej spolupráci, ktorý sa pripravuje na úrovni vlád, ale definuje aj možnosti spolupráce na úrovni kultúry. Zhodli sa na tom ministerka kultúry SR Martina Šimkovičová a kórejský veľvyslanec Byeongdo Lee.

Otvor článok

Národný týždeň charity: Spájame komunity

7.6 2024 15:42

BRATISLAVA - Podujatie Národný týždeň charity organizuje Slovenská katolícka charita. Chce poukázať na hodnoty, ktoré spoločnosť spájajú, a rozdiely, ktoré naopak v spoločnosti vytvárajú bariéry medzi ľuďmi.

Otvor článok

Aj na Slovensku je dnes Noc kostolov, v Česku má táto udalosť väčšiu tradíciu

7.6 2024 16:00

Vyše 50 kostolov, kaplniek, modlitební a synagóg sa už dnes otvára širokej verejnosti v rámci medzinárodného podujatia Noc kostolov 2024. Organizátori pre nich pripravili rôznorodý program od prehliadok chrámov, umeleckých vystúpení až po prednášky či špeciálne bohoslužby.

Otvor článok

YouTube oznamuje nové obmedzenia videí so zbraňami

7.6 2024 16:22

Platforma na zdieľanie videí, ktorú vlastní Google, tvrdí, že zakáže akékoľvek videá demonštrujúce, ako odstrániť bezpečnostné zariadenia strelných zbraní. Obmedzí tiež videá zobrazujúce podomácky vyrobené zbrane a automatické zbrane pre používateľov mladších ako 18 rokov, informuje spravodajský web Sky News.

Otvor článok

Zvíťazí Végh alebo Vémola? Bojovníci OKTAGON MMA prezradili svoje tipy!

7.6 2024 16:39

Pred necelými piatimi rokmi strhli pozornosť celého Česka a Slovenska. Vzájomné meranie síl dvoch žijúcich legiend si nenechali ujsť ani priaznivci ďaleko za hranicami. Karlos Vémola (36-8) a Attila Végh (33-9-2) pri prvej konfrontácii trhali rekordy sledovanosti. Už nadchádzajúci víkend vkročia medzi pletivá opäť, aby zviedli veľkolepú a očakávanú odvetu storočia. Koho vo svojich očiach favorizujú ich kolegovia spod žlto-čiernej vlajky?

Otvor článok

Efektívnejšie ukladanie alternatívnych trestov?

7.6 2024 17:03

KOŠICE - Štátny tajomník Ministerstva spravodlivosti Slovenskej republiky Michal Sedliak začal spolu s generálnym riaditeľom sekcie Restoratívnej a alternatívnej justície Danielom Petričkom sériu pracovných stretnutí so sudcami trestnoprávnych kolégií v Košickom kraji

Otvor článok

Historickú Bosnu a Hercegovinu si zamilujete na prvý pohľad: Navštívte mesto, ktoré je klenotom Balkánu a nádhernú Bosnu

7.6 2024 17:42

Skalnato krásna Bosna a Hercegovina je najzaujímavejšia svojou atmosférou medzi východom a západom, ktorá sa zrodila zo zmiešanej osmanskej a rakúsko-uhorskej histórie filtrovanej južnou slovanskou optikou. Mnohí si krajinu stále spájajú so srdcervúcou občianskou vojnou v 90. rokoch a jazvy z tej doby sú až príliš viditeľné. Dnešní návštevníci si však krajinu pravdepodobne zapamätajú pre jej hlboké, nenáročné ľudské teplo, nádherné hory, početné zrúcaniny stredovekých hradov, splavné rieky, pôsobivé vodopády a lyžovanie za výhodnú cenu.

Otvor článok

V Leopoldove prejavili najväčší záujem voliť

7.6 2024 17:50

LEOPOLDOV - Najväčší predbežný záujem o sobotňajšiu účasť vo voľbách do Európskeho parlamentu je v ústave Leopoldov s počtom 81. Výsledky vychádzajú zo žiadostí o hlasovací preukaz.

Otvor článok

Dedinčania v Sudáne museli v hrôze zutekať po útoku povstalcov. Zahynulo tam údajne vyše 150 ľudí

7.6 2024 18:13

WAD AL-NOUR - Najmenej 150 ľudí bolo zabitých a 200 zranených pri útoku povstaleckých síl v Sudáne, uviedli miestni predstavitelia a svedkovia, pri poslednom zverstve v rok trvajúcej vojne, pri ktorej bolo vysídlených viac ako 7 miliónov ľudí.

Otvor článok

Dôchodkyňa vrazila autom do skupiny detí: Jedno dieťa zomrelo

7.6 2024 18:30

PARÍŽ - Desaťročné dievča zomrelo vo francúzskom meste La Rochelle po tom, čo do skupiny 12 detí na bicykloch vrazila autom 83-ročná vodička.

Otvor článok

Čo ukrýva tajomná miestnosť v Pompejach?

7.6 2024 18:42

Počas nedávnych vykopávok v centrálnej časti talianskych Pompejí objavili vedci novú miestnosť s modro sfarbenými stenami, čo je pre túto lokalitu veľmi vzácna farba. Informoval o tom portál novinky.cz.

Otvor článok

Dudince: Návštevníci budú môcť voliť v meste alebo do prenosnej schránky

7.6 2024 18:59

DUDINCE - V areáli Kúpeľov Dudince pre sobotňajšie voľby do europarlamentu nebola zriadená miestnosť. Návštevníci však majú možnosť voliť prostredníctvom prenosnej volebnej urny, ktorá im bude poskytnutá mestom Dudince.

Otvor článok

Starovekí ľudia žili vo Východnom Timore pred 44 000 rokmi, zistili archeológovia

7.6 2024 19:08

VÝCHODNÝ TIMOR - Kamenné artefakty a zvieracie kosti nájdené v hlbokej jaskyni na severe Východného Timoru ponúkajú nový pohľad na miesto, kde žili starovekí ľudia viac ako 35 000 rokov predtým, ako Egypťania postavili prvé pyramídy.

Otvor článok

Poľských vojakov strieľajúcich na hranici s Bieloruskom zatkla vojenská polícia

7.6 2024 19:39

Pobúrenie v Poľsku vyvolalo počínanie vojenskej polície, ktorá zatkla a v putách odviedla troch vojakov potom, ako na hranici s Bieloruskom vypálili výstražné výstrely.

Otvor článok

Blíži sa prezentácia Ubisoft Forward. Dozvedieť by sme sa mali nové detaily z nadchádzajúcich hier Star Wars Outlaws či Assassins Creed +VIDEO

7.6 2024 19:47

LOS ANGELES - Ubisoft Forward sa vracia v júni a prináša so sebou nový pohľad na pripravované hry, ktoré prídu koncom tohto roka a v budúcnosti. Ubisoft Forward, ktorý sa opäť odohráva naživo z Los Angeles, je jednou z niekoľkých veľkých ukážkových udalostí, ktoré sa začínajú v júni. Tu je všetko, čo zatiaľ vieme o Ubisoft Forward, vrátane toho, kedy môžete sledovať a čo môžete očakávať.

Otvor článok

Hlasovanie do europarlamentu začalo

8.6 2024 09:00

Pri otvorení volebných miestností polícia nezaznamenala žiadne incidenty.

Otvor článok

Útok na dánsku premiérku v centre Kodane: Udrel ju neznámy muž. Zostala v šoku.

8.6 2024 09:19

KODAŇ - Na dánsku premiérku Mette Frederiksenovú zaútočil ešte v piatok muž v centre hlavného mesta Kodaň a udrel ju. Informovala o to dánska tlačová agentúra Ritzau odvolávajúc sa na policajné zdroje a premiérkin úrad. Správu priniesla agentúra Reuters.

Otvor článok

Hlasovať vo voľbách do Európskeho parlamentu je možné iba s platným dokladom totožnosti

8.6 2024 10:00

BRATISLAVA - Svoju totožnosť členom volebnej komisie oprávnení voliči majú možnosť preukazovať platným občianskym preukazom alebo potvrdením, že požiadali o jeho vydanie a si ho vybavujú.