18 Palestínčanov zahynulo pri izraelskom bombardovaní ďalšej školy spravovanej OSN v Gaze

NETKY.SK • 12 September 2024, 10:11 • 2 min
18 Palestínčanov zahynulo pri izraelskom bombardovaní ďalšej školy spravovanej OSN v Gaze

GAZA - Izraelské sily bombardovali ďalšiu školu v pásme Gazy, pričom zabili najmenej 18 ľudí vrátane šiestich zamestnancov agentúry OSN pre palestínskych utečencov (UNRWA).

slovakia

left justify in out

Svedkovia uviedli, že stredajší útok na školu al-Jaouni v utečeneckom tábore Nuseirat roztrhal ženy a deti na kusy, zatiaľ čo UNRWA uviedla, že počet obetí medzi jej zamestnancami predstavuje "najvyšší počet mŕtvych" pri jednom incidente počas 11 mesiacov trvajúcej vojny.

Podľa UNRWA sa v budove al-Jaouni ukrývalo približne 12 000 vysídlených Palestínčanov, väčšinou žien a detí, keď izraelské sily uskutočnili dva letecké útoky na budovu.

Úkryt prevádzkuje OSN a medzi zabitými bol aj jeho vedúci. "V Gaze nie je nikto v bezpečí. Nikto nie je ušetrený," uviedla v príspevku na X.

Tareq Abu Azzoum, reportér televízie Al-Džazíra, z miesta útoku povedal, že v škole bolo "obrovské množstvo zničenia" a vzduch bol cítiť pach krvi. "Vidíme obrovské diery v stenách a vidíme, že ľudia hľadajú všetko, čo sa dá zachrániť po zničení tohto útulku, ktorý spravuje OSN," povedal. "Rozsah zničenia je bezprecedentný a... hromady sutín a špiny pokrývajú celú túto oblasť," dodal.

Palestínska žena sa naťahuje za svojím synom po tom, čo izraelská armáda zaútočila na školu al-Jaouni, kam sa uchýlili tisíce vysídlencov v utečeneckom tábore Nuseirat v Deir el-Balah v Gaze 11. septembra 2024.
Palestínska žena sa naťahuje za svojím synom po tom, čo izraelská armáda zaútočila na školu al-Jaouni, kam sa uchýlili tisíce vysídlencov v utečeneckom tábore Nuseirat v Deir el-Balah v Gaze 11. septembra 2024.
Zdroj: Anadolu Agency / Moez Salhi

Abu Azzoum povedal, že škola bola "zasiahnutá v čase, keď ľudia čakali na jedlo" a že záchranári "kopali trosky holými rukami kvôli nedostatku základného vybavenia".

 

Ženy a deti rozmetané na kusy

Jedna z Palestínčaniek, ktorá útok prežila, uviedla, že prišla o všetkých svojich šesť detí. "Sú tieto deti teroristi? Nech ich Boh potrestá. Izraelčania zničili náš domov, zabili a vyhladovali našich ľudí, ženy ovdoveli a deti osireli," povedala neznáma žena vo videozázname pre Al-Džazíru. "Šesť detí... Aký zločin, čo zlé urobili tie nevinné deti?"

Ďalší preživší povedal, že časť školy, ktorá bola zasiahnutá, bola "určená len pre ženy""Zrazu nastal obrovský výbuch... Ženy a deti boli rozmetané na kusy. Ponáhľali sme sa pozrieť na naše deti, ale našli sme ich roztrhané na kusy," povedal pre Al-Džazíru vo videozázname. "Toto je piatykrát - piatykrát! - na budovu školy útočia izraelské vojenské lietadlá. Má to byť bezpečný úkryt," dodal.

Izraelská armáda potvrdila, že útok uskutočnila, ale uviedla, že bol zameraný na veliteľské a kontrolné centrum Hamasu. Bez poskytnutia dôkazov uviedla, že toto stredisko sa využívalo na plánovanie a uskutočňovanie útokov proti izraelským silám v Gaze a proti Izraelu.

Al-Jaouni je najmenej šiestou školou, ktorá sa od 1. augusta stala terčom izraelského ostreľovania alebo náletov. Desaťtisíce Palestínčanov, ktorých izraelská ofenzíva a príkazy na evakuáciu vyhnali z ich domovov, sa ukrývajú v školách v Gaze.

1. augusta zahynulo najmenej 15 ľudí pri izraelskom útoku na školu Dalal al-Mughrabi v meste Gaza a 3. augusta bolo ďalších 16 ľudí zabitých pri bombardovaní školy Hamama, tiež v meste Gaza.

Dňa 4. augusta zahynulo najmenej 30 ľudí pri izraelských náletoch na školy Nassr a Hassan Salama západne od mesta Gaza a 8. augusta bolo najmenej 17 ľudí zabitých pri útokoch na školy Abdul Fattah Hamouda a az-Zahra, ktoré sa tiež nachádzajú v meste Gaza.

William Deere, riaditeľ washingtonskej kancelárie UNRWA, pre Al-Džazíru uviedol, že izraelské sily sa počas vojny zamerali na celkovo 190 zariadení spravovaných OSN, "mnohé z nich viac ako raz". A to aj napriek tomu, že agentúra poskytla izraelskej armáde ich GPS súradnice.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Al Jazeera, Foto: Al Jazeera
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies