Americkí ekonómovia získali Nobelovu cenu za výskum korupcie a rozdielov v bohatstve medzi národmi

NETKY.SK • 14 Október 2024, 17:18 • 2 min
Americkí ekonómovia získali Nobelovu cenu za výskum korupcie a rozdielov v bohatstve medzi národmi

Americkí ekonómovia Daron Acemoglu, Simon Johnson a James A. Robinson získali Nobelovu cenu za ekonómiu za výskum rozdielov v bohatstve medzi národmi, s dôrazom na krajiny poznačené korupciou a diktatúrou. Ich práca poukazuje na dôležitosť spoločenských inštitúcií pre hospodársky rozvoj a stabilitu, čo pomáha vysvetliť, prečo niektoré spoločnosti zaostávajú.

slovakia

left justify in out

Americkí akademici Daron Acemoglu, Simon Johnson a James A. Robinson získali Nobelovu cenu za ekonómiu za rok 2024 za výskum rozdielov v bohatstve medzi národmi, najmä tými, ktoré sú poznačené korupciou a diktatúrou.

Nobelov výbor Kráľovskej švédskej akadémie vied uviedol, že títo traja ekonómovia "preukázali význam spoločenských inštitúcií pre prosperitu krajiny". Dodáva: "Spoločnosti so slabým právnym štátom a inštitúciami, ktoré vykorisťujú obyvateľstvo, neprinášajú rast ani zmeny k lepšiemu. Výskum laureátov nám pomáha pochopiť prečo."

Acemoglu na tlačovej konferencii k Nobelovej cene povedal, že vzostup autoritárstva ukazuje, že demokracie v súčasnosti "prechádzajú ťažkým obdobím" a že musia začať prinášať výsledky pre široké spektrum ľudí. "Ak sa pozriete na údaje z prieskumov, ktoré sa ľudí pýtajú na ich názory na autoritárstvo, diktatúru, demokraciu a podobne, vidíte, že podpora demokracie medzi obyvateľstvom je na historickom minime," vysvetlil.

Acemoglu a Johnson pôsobia na Massachusettskom technologickom inštitúte, zatiaľ čo Robinson na Chicagskej univerzite.

Acemoglu a Johnson nedávno spolupracovali na knihe Power and Progress (Moc a pokrok), ktorá sa zaoberá tým, ako by sa digitálne technológie mohli využiť na vytváranie pracovných miest a bohatstva - ak by sa správne riadili. Acemoglu v reakcii na ocenenie povedal: Acemouluco sa vyjadril: "Niečo také nikdy neočakávate."

"Som nadšený. Je to skutočný šok a úžasná správa," dodal. "Myslím si, že práca, ktorú sme vykonali, je v prospech demokracie."

Vyhlásenie cien sa uskutočnilo v Štokholme a uzavrelo tohtoročnú sezónu udeľovania cien. Trojica si rozdelí finančnú výhru 11 miliónov švédskych korún v hodnote približne 934 000 eur.

Minulý týždeň boli udelené Nobelove ceny za medicínu, fyziku, chémiu, literatúru a mier za rok 2024.

Cena za ekonomiku nie je jednou z pôvodných cien za vedu, literatúru a mier, ktoré boli založené v závete vynálezcu dynamitu a podnikateľa Alfreda Nobela a prvýkrát udelené v roku 1901, ale neskorším dodatkom, ktorý v roku 1968 založila a financovala švédska centrálna banka.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Reuters, Euronews, Foto: Daily Maverick / EPA-EFE / Christine Olsson / TT SWEDEN OUT
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies