Blanár sa stretol aj s ministrami krajín, v ktorých Slovensko otvorí nové veľvyslanectvá

NETKY.SK • 26 September 2024, 09:07 • 2 min
Blanár sa stretol aj s ministrami krajín, v ktorých Slovensko otvorí nové veľvyslanectvá

NEW YORK - Slovenskú republiku zastupoval v utorok 24. septembra na slávnostnom otvorení všeobecnej rozpravy Valného zhromaždenia Organizácie Spojených národov minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Juraj Blanár s novým veľvyslancom SR pri OSN v New Yorku Petrom Hulényim a generálnym riaditeľom sekcie medzinárodných organizácií rezortu diplomacie Fedorom Rosochom.

slovakia

left justify in out

Slovensko predstavilo koncom augusta zmenu siete zastupiteľských úradov a rozvoja ekonomickej diplomacie. Súčasťou úprav je vytvorenie štyroch nových slovenských veľvyslanectiev v Alžírsku, Filipínach, Malajzii a Tanzánii.

Minister Blanár využil účasť na zasadnutí Valného zhromaždenia OSN a v úvode týždňa sa stretol s ministrom zahraničných vecí Malajzie Mohamadom Hasanom a tiež šéfom diplomacie Tanzánie Mahmoudom Kombom, ktorí ocenili otvorenie slovenských zastúpení s cieľom posilnenia obojstranne prospešnej spolupráce. 

Zriadenie zastupiteľského úradu SR v Alžíri vyzdvihol alžírsky minister zahraničných vecí Ahmed Attaf, s ktorým rokoval minister Juraj Blanár priamo v centrále OSN. Slovenskej delegácii zároveň oznámil, že Alžírska ľudová a demokratická republika recipročne otvorí svoje veľvyslanectvo v Bratislave. 

"Aj toto je znak toho, že naše rozhodnutie je správnym krokom. Historické väzby medzi našimi štátmi majú silný základ, ktorý je prirodzenou oporou vo všetkých oblastiach našej spolupráce. Máme záujem rozvíjať partnerstvo v ekonomickej sfére, a to napríklad pri možných dodávkach zemného plynu v rámci diverzifikácie a posilnenia energetickej bezpečnosti Slovenska," priblížil šéf slovenskej diplomacie.

Alžírsko patrí k veľkým svetovým producentom zemného plynu, pričom je významným obchodným partnerom Európskej únie. Pokrýva približne 18 % jej potrieb plynu a s využitím existujúcej infraštruktúry je zároveň pripravené rozšíriť svoje dodávky na Slovensko. Ďalším krokom k skvalitneniu podmienok pre podnikateľov oboch krajín by malo byť podľa ministrov zriadenie spoločnej hospodárskej komisie.

Posilniť ekonomický potenciál má rovnako Dohoda o hospodárskej spolupráci medzi vládami Slovenska a Uzbekistanu, ktorú na pôde OSN podpísali počas bilaterálneho rokovania minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Juraj Blanár a šéf diplomacie Uzbekistanu Bakhtiyor Odilovič Saidov.

"Dokument je dôležitým krokom pre slovenských podnikateľov, ktorým pomáhame ešte viac otvoriť 35-miliónový uzbecký trh a podporujeme náš vzájomný obrat. Vlani dosiahol takmer 49 miliónov eur, ale potenciál na jeho zvýšenie je omnoho väčší. Dohoda môže pomôcť našej ekonomike, keďže Slovensko má záujem o kvalifikovaných odborníkov – pracovníkov z Uzbekistanu. V tomto smere je riešením aj vznik spoločného centra duálneho vzdelávania Uzbekistane, ktoré by celý proces zefektívnilo a skvalitnilo," vysvetlil Blanár.

S podpredsedom vlády a ministrom zahraničných vecí a krajanov Jordánskeho hášimovského kráľovstva Aymanom Safadim rokoval šéf slovenskej diplomacie o aktuálnej situácii na Blízkom východe.

Obaja potvrdili podporu dvojštátnemu riešeniu izraelsko-palestínskeho konfliktu a potrebe uzavrieť prímerie v čo najskoršom čase. "V súčasnosti prichádza o život množstvo civilistov, humanitárnych pracovníkov či novinárov. Slovenská republika je jednoznačne za mierové, diplomatické riešenia a toto úsilie je potrebné zintenzívniť," zdôraznil pozíciu Slovenska minister Blanár a ocenil aktívne mierové úsilie Jordánska v tomto konflikte.

Pripomenul tiež, že je zásadné dbať na dodržiavanie medzinárodného práva: "Pri jeho posudzovaní sa však nemôže používať dvojaký meter."

Šéf slovenskej diplomacie sa v závere dňa zúčastnil na Transatlantickej večeri na pozvanie ministra zahraničných vecí Spojených štátov amerických Antonyho Blinkena.

Minister Blanár ďalej vystúpi na podujatí zameranom na dodržiavanie medzinárodného humanitárneho práva v ozbrojených konfliktoch. Súčasťou jeho pracovného programu bude následne návšteva slovenskej školy a kostola v New Yorku.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: MZV SR, Foto: MZV SR
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies