Bratislava sa spamätáva z povodne: Otvorenie Grasalkovičovej záhrady a postupné zlepšovanie dopravnej situácie

NETKY.SK • 18 September 2024, 15:54 • 2 min
Bratislava sa spamätáva z povodne: Otvorenie Grasalkovičovej záhrady a postupné zlepšovanie dopravnej situácie

BRATISLAVA - Bratislava sa postupne zotavuje z nedávnych povodní, ktoré narušili dopravu a mestský život. Staré Mesto oznámilo opätovné otvorenie Grasalkovičovej záhrady, ktorá prináša obyvateľom vítaný priestor na oddych. Súčasne sa zlepšuje aj dopravná situácia, najmä v železničnej doprave, kde sa obnovujú medzinárodné spoje.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

V posledných dňoch Bratislava a jej okolie čelili nepriaznivým poveternostným podmienkam, ktoré spôsobili povodne a značné problémy v doprave. Dnes však prichádzajú pozitívne správy.

Mestská časť Staré Mesto oznámila opätovné otvorenie Grasalkovičovej záhrady, obľúbeného verejného priestoru pre oddych a rekreáciu. Súčasne sa zlepšuje aj dopravná situácia, najmä v železničnej doprave, ktorá bola výrazne ovplyvnená povodňami.

Grasalkovičova záhrada znovu otvorená

Grasalkovičova záhrada, ktorá bola kvôli údržbe dočasne zatvorená, je opäť prístupná verejnosti. Nachádza sa za Prezidentským palácom a je jedným z najznámejších a najobľúbenejších parkov v Bratislave.

Toto miesto láka návštevníkov nielen krásou svojej zelene a ticha, ale aj historickým významom. Staré Mesto tak vychádza v ústrety obyvateľom i turistom, ktorí hľadajú priestor na oddych v srdci hlavného mesta.

Záhrada je ideálnym miestom na relaxáciu pre rodiny s deťmi, seniorov aj športovcov, ktorí tam nájdu udržiavané trávnaté plochy či lavičky na príjemné posedenie. Je to symbol obnoveného pokoja po nepríjemných udalostiach posledných dní.

Doprava sa vracia do normálu

Kým povodne spôsobili značné komplikácie, najmä v oblasti železničnej a vodnej dopravy, situácia sa postupne stabilizuje. Železničná doprava medzi Slovenskom a Rakúskom bola už čiastočne obnovená, a tak vlaky z Petržalky do Viedne či z Bratislavy do Splitu jazdia podľa grafikonu.

Aj keď nákladná doprava zostáva obmedzená, cestujúci môžu opäť využívať železničné spojenia medzi týmito krajinami.

Pre cezhraničné vlaky do Českej republiky však stále platia určité obmedzenia. Z dôvodu poškodení spôsobených povodňami jazdia vlaky len po Čadcu či Vrbovce. Nákladná doprava je naďalej výrazne ovplyvnená, najmä v oblasti drevárskeho, hutníckeho a potravinárskeho priemyslu, kde preberanie vlakov na hraniciach s Českom a Rakúskom prebieha v obmedzenom režime.

Zlepšenie cestnej a vodnej dopravy

Dobrou správou je, že diaľničná a rýchlostná cestná sieť v Bratislave a okolí funguje bez závažných problémov. Cesty sú prejazdné a nehlásia sa žiadne veľké obmedzenia. Výnimkou sú však hraničné mosty medzi Moravským Svätým Jánom a Hohenauom, ktoré zostávajú až do odvolania zatvorené​.

Vodná doprava na Dunaji, hlavne v oblasti Komárna a Štúrova, je stále ovplyvnená zvyšujúcou sa hladinou rieky. Inšpektori Dopravného úradu pozorne monitorujú situáciu a sú pripravení zasiahnuť v prípade, že plavidlá budú potrebovať asistenciu. Očakáva sa, že podmienky pre plavbu sa v najbližších dňoch zlepšia.

Pokrok v poštových službách

Aj doručovanie poštových zásielok, ktoré bolo v niektorých oblastiach prerušené, sa postupne obnovuje. Pošta v bratislavskom Devíne, ktorá bola predtým uzavretá, je už od dnešného dňa opäť v prevádzke.

Doručovanie zásielok v Devíne však naďalej zostáva dočasne obmedzené, pričom sa hľadá riešenie v spolupráci s armádou.

Pozitívny výhľad do budúcnosti

Hoci povodne a s nimi spojené problémy stále pretrvávajú, Bratislava sa rýchlo zotavuje a situácia sa vracia do normálu. Otvorenie Grasalkovičovej záhrady prináša vítanú úľavu obyvateľom mesta a pozitívne signály prichádzajú aj z oblasti dopravy, kde sa prechádza k postupnej obnove služieb.

Dopravný a ekonomický život mesta sa zlepšuje, čo znamená, že Bratislavčania môžu opäť naplno využívať mestské služby a užívať si krásu verejných priestorov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: FB/ Staré mesto, MD SR, FB/Bratislava - hlavné mesto SR, Foto: bratislavskykraj.sk
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies