Chýba vám energia a pociťujete veľa stresu? Skúste matchu, ktorá môže mať až trikrát vyššiu antioxidačnú silu ako bežný zelený čaj!

NETKY.SK • 29 September 2024, 13:11 • 2 min
Chýba vám energia a pociťujete veľa stresu? Skúste matchu, ktorá môže mať až trikrát vyššiu antioxidačnú silu ako bežný zelený čaj!

Matcha je bohatá na antioxidanty, najmä katechíny, ktoré pomáhajú bojovať proti voľným radikálom v tele. Takisto môže poskytnúť dočasnú podporu vášmu mozgu. V malej štúdii účastníci, ktorí buď jedli alebo pili matcha, preukázali lepšiu pozornosť, pamäť a čas odozvy

slovakia

left justify in out

Matcha, tradičný japonský zelený čaj, si získava popularitu po celom svete vďaka svojim výnimočným zdravotným prínosom a všestrannosti. Tento jemne mletý prášok z lístkov zeleného čaju sa používa nielen na prípravu čaju, ale aj v rôznych kulinárskych a kozmetických aplikáciách. Matcha je známa svojou intenzívnou zelenou farbou a bohatou chuťou, ktorá môže byť jemne horká, ale zároveň osviežujúca.

Jej príprava má hlboké korene v japonskej kultúre, kde sa používa pri tradičných čajových obradoch, ktoré sú symbolom pokoja a meditácie.

Matcha je druh zeleného čaju, vyrobený z práškových listov rastliny Camellia sinensis. Takzvaný čaj matcha, pôvodne podávaný na čajových obradoch v Japonsku, je dnes široko dostupný a využívaný v potravinárskom priemysle a pri varení. Aj keď pochádza z rovnakej rastliny ako zelený čaj, matcha sa pestuje inak a v dôsledku toho má jedinečný nutričný profil. Rastliny sú počas väčšiny vegetačného obdobia prikryté bambusovými rohožami, čím sa zvyšuje množstvo chlorofylu v listoch a výsledkom je charakteristická svetlozelená farba.

Matcha je všeliekom pre vaše zdravie

Matcha je bohatá na antioxidanty, najmä katechíny, ktoré pomáhajú bojovať proti voľným radikálom v tele. Pravidelná konzumácia matchy môže zlepšiť metabolizmus, podporiť chudnutie a zlepšiť celkovú energiu. Okrem toho obsahuje L-theanín, aminokyselinu, ktorá podporuje relaxáciu a zlepšuje koncentráciu.

Tiež obsahuje vitamíny A, C a E, ktoré prispievajú k zdraviu pokožky a imunitného systému. Vďaka vysokému obsahu chlorofylu má detoxikačné účinky, ktoré pomáhajú očistiť telo od toxínov a podporujú zdravie pečene. Čaj Matcha získal v priebehu rokov veľa zdravia a má na to dobrý dôvod – táto prášková odroda zeleného čaju je plná nutričných výhod. Keďže je vysoko koncentrovaný, môže mať trikrát vyššiu antioxidačnú silu ako bežný zelený čaj.

Má vysoký obsah antioxidantov bojujúcich proti rakovine , najmä katechín epigalokatechín galát (EGCG), obsahuje vlákninu, ktorá podporuje zdravé trávenie, takisto ako vitamín C, chróm, horčík, selén a zinok. Môže pomôcť znížiť hladinu cukru a cholesterolu v krvi, či dokonca zlepšiť náladu.

Takisto má inú chuť ako tradičný zelený čaj, pretože sa vyrába z čajových lístkov, ktoré sú pomleté ​​na jemný prášok. Tradičný zelený čaj sa vyrába z čajových lístkov, žiliek a stoniek. Vďaka vysokému obsahu chlorofylu a aminokyselín je matcha aromatická a má jedinečnú rastlinnú chuť a pretrvávajúcu sladkú dochuť.

 

Matcha je bohatá na antioxidanty, najmä katechíny, ktoré pomáhajú bojovať proti voľným radikálom v tele. Pravidelná konzumácia matchy môže zlepšiť metabolizmus, podporiť chudnutie a zlepšiť celkovú energiu.
Matcha je bohatá na antioxidanty, najmä katechíny, ktoré pomáhajú bojovať proti voľným radikálom v tele. Pravidelná konzumácia matchy môže zlepšiť metabolizmus, podporiť chudnutie a zlepšiť celkovú energiu.
Zdroj: foto: nasezdravie.sk

Zbohom stresu a zlému tráveniu

L-theanín v matchi má upokojujúce účinky, ktoré môžu pomôcť znížiť stres a úzkosť. Kombinácia kofeínu a L-theanínu poskytuje stabilnú atrvalú energiu bez nervozity, čo je ideálne pre tých, ktorí potrebujú sústredenie a jasnú myseľ počas dňa. Matcha môže tiež zlepšiť náladu a podporiť pocit pohody, čo je dôležité pre duševné zdravie.

Pravidelná konzumácia matchy môže pomôcť zlepšiť kvalitu spánku a podporiť celkovú psychickú rovnováhu, čo je kľúčové pre zvládanie každodenného stresu a náročných situácií.

Rastlinné zlúčeniny vrátane polyfenolov prechádzajú neabsorbované do hrubého čreva, kde ich rozkladajú črevné baktérie. Týmto spôsobom poskytujú zdroj paliva pre prospešné baktérie, ktoré sa nachádzajú v tejto časti čreva, čo im umožňuje prosperovať a diverzifikovať a pomáha zlepšovať funkciu čriev a modifikovať imunitný systém.

Matcha môže poskytnúť dočasnú podporu vášmu mozgu. V malej štúdii účastníci, ktorí buď jedli alebo pili matcha, preukázali lepšiu pozornosť, pamäť a čas odozvy

Matcha pre skvelú fyzičku

Matcha je skvelým doplnkom pre športovcov a aktívnych ľudí. Zvyšuje vytrvalosť a zlepšuje fyzickú výkonnosť. Antioxidanty v matchi tiež podporujú rýchlejšiu regeneráciu svalov po cvičení a znižujú zápal. Matcha môže tiež pomôcť zlepšiť kardiovaskulárne zdravie tým, že znižuje hladinu cholesterolu a podporuje zdravý krvný tlak.

Pravidelná konzumácia matchy môže tiež podporiť zdravie kostí a kĺbov, čo je dôležité pre udržanie aktívneho životného štýlu. Vďaka svojim detoxikačným účinkom môže matcha pomôcť očistiť telo od škodlivých látok, čo prispieva k celkovému zdraviu a vitalite. 

Niektoré štúdie naznačujú, že výberom čaju, najmä odrôd zeleného čaju, môžete posilniť svoje kosti a v dôsledku toho znížiť riziko zlomenín kostí. Zelený čaj, vrátane matcha, sa zdal byť prospešnejší pri zvyšovaní minerálnej hustoty kostí ako iné druhy čaju vďaka vyšším hladinám rastlinných zlúčenín, ktoré znižujú oxidáciu a zvyšujú antioxidačnú kapacitu. Rastlinné zlúčeniny a kofeín v odrodách zeleného čaju, ako je matcha, môžu podľa štúdií zvýšiť rýchlosť metabolizmu a urýchliť spaľovanie tukov u ľudí s vysokým podielom brušného tuku. 

Matcha je skvelým doplnkom pre športovcov a aktívnych ľudí. Zvyšuje vytrvalosť a zlepšuje fyzickú výkonnosť. Antioxidanty v matchi tiež podporujú rýchlejšiu regeneráciu svalov po cvičení a znižujú zápal.
Matcha je skvelým doplnkom pre športovcov a aktívnych ľudí. Zvyšuje vytrvalosť a zlepšuje fyzickú výkonnosť. Antioxidanty v matchi tiež podporujú rýchlejšiu regeneráciu svalov po cvičení a znižujú zápal.
Zdroj: foto: ketodiet.sk

Na toto pozor pri kúpe

Pri nákupe matcha skontrolujte, či má prášok žiarivú zelenú farbu, či má ultrajemnú hodvábnu textúru a či je zabalený tak, aby sa obmedzilo vystavenie vzduchu a svetlu. Mali by ste očakávať, že zaplatíte o niečo viac ako za iné zelené čaje kvôli špeciálnym podmienkam pestovania a výrobnému procesu. Vaša šálka matcha by mala byť aromatická so sviežou, ale trávnatou vôňou a nádychom sladkosti.

Je nepravdepodobné, že matcha používaná ako prísada do potravinárskych produktov bude prémiovou matchou a pravdepodobnejšie bude práškovým zeleným čajom, takže je nie je jasné, že bude prispievať rovnakými, ak vôbec nejakými, zdravotnými benefitmi. Vsaďte na kvalitu!

Niekoľko spôsobov, ako si vychutnať matchu

Tradičný matcha čaj: Pripravte si matchu tradičným spôsobom s bambusovou metličkou a horúcou vodou. Tento rituál môže byť upokojujúcim začiatkom dňa alebo relaxačným momentom počas popoludnia.

Matcha latte: Zmiešajte matchu s teplým mliekom alebo rastlinným nápojom pre krémový nápoj. Pridajte trochu medu alebo vanilkového extraktu pre sladšiu chuť.

Matcha smoothie: Pridajte matchu do svojho obľúbeného smoothie pre extra energiu. Kombinujte ju s banánom, špenátom a mandľovým mliekom pre výživný nápoj.

Matcha pečivo: Použite matchu v receptoch na koláče, sušienky alebo muffiny. Matcha dodá pečivu nielen krásnu zelenú farbu, ale aj jedinečnú chuť.

Matcha zmrzlina: Vychutnajte si osviežujúcu matcha zmrzlinu počas horúcich letných dní. Môžete si ju pripraviť doma alebo si ju kúpiť v špecializovaných obchodoch.

Pridajte matchu do svojho obľúbeného smoothie pre extra energiu. Kombinujte ju s banánom, špenátom a mandľovým mliekom pre výživný nápoj.
Pridajte matchu do svojho obľúbeného smoothie pre extra energiu. Kombinujte ju s banánom, špenátom a mandľovým mliekom pre výživný nápoj.
Zdroj: foto: fitstream.eu


twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lucie Balgová
text: piedmont.org, bbcgoodfood.com. titulná foto: darka-shop.sk
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies