Čína modernizuje vidiek v Kambodži. Projekt zmierni chudobu

NETKY.SK • 13 Máj 2024, 16:20 • 2 min
Čína modernizuje vidiek v Kambodži. Projekt zmierni chudobu

BATI - Z dediny Tanorn, ktorá bola kedysi chudobnou, izolovanou a pokojnou dedinou v odľahlej oblasti Kambodže, sa teraz stala moderná dedina s dobre zavedenou základnou fyzickou infraštruktúrou v rámci projektu na zmiernenie chudoby podporovaného Čínou.

slovakia

left justify in out

Dedina Tanorn, ktorá sa nachádza v okrese Bati v provincii Takeo, asi 60 km južne od hlavného mesta Phnom Penh, má celkovú rozlohu 72 hektárov a v súčasnosti je domovom 132 domácností s viac ako 600 ľuďmi. Malá dedina zažila obrovské zmeny od januára 2021, keď tu bol spustený projekt Kambodžsko-čínskeho priateľstva na zmiernenie chudoby.

Projekt realizovalo Fórum kambodžskej aliancie občianskej spoločnosti (CSAF) s finančnými prostriedkami od Čínskej nadácie pre mier a rozvoj (CFPD).

Predseda ČSAF Kemreat Viseth uviedol, že projekt je pilotným projektom, ktorý ukazuje veľkorysé srdcia Číňanov pri pomoci pri zmierňovaní chudoby vo vidieckych oblastiach Kambodže. "Príspevky od vlády a čínskeho ľudu k rozvoju Kambodže a zmierneniu chudoby sú obrovské," povedal agentúre Xinhua po slávnostnom otvorení viacúčelovej budovy kambodžsko-čínskeho priateľstva v nedeľu v dedine.

„Tento projekt výrazne prispel k zlepšeniu živobytia dedinčanov,“ dodal Viseth.

Táto letecká snímka urobená 14. septembra 2023 ukazuje budovu školy podporovanej Čínou na základnej škole Angkomnob v okrese Bati v provincii Takeo v Kambodži.
Táto letecká snímka urobená 14. septembra 2023 ukazuje budovu školy podporovanej Čínou na základnej škole Angkomnob v okrese Bati v provincii Takeo v Kambodži.
Zdroj: Xinhua / Van Pov

Viseth povedal, že v rámci projektu boli vyvinuté betónové cesty, systém čistej vody, solárna energia, odvodňovací systém na prevenciu povodní a základné verejné zariadenia"Celkovo tento projekt plne podporili miestni obyvatelia, pretože výrazne zmenil infraštruktúru v dedine a ľudia sa cítia veľmi pohodlne pri cestovaní do a von z dediny," povedal.

Starosta dediny Tanorn Pang Samedy povedal, že dedina predtým nemala spevnené cesty, dostatok čistej vody, elektriny a školy, no teraz ich má všetky. "Takže tento projekt veľmi prospel miestnym obyvateľom. Rád by som poďakoval ľudu a vláde Číny za pomoc pri rozvoji dediny Tanorn a dedinčania už aj v súčasnosti využívajú výhody tejto rozvojovej pomoci," povedal Samedy.

Por Sokhim, 49-ročná dedinčanka, povedala, že projekt premenil chudobnú dedinu na modernú s riadnou základnou fyzickou infraštruktúrou, ako sú okrem iného cesty, čistá voda a solárna energia. "Projekt priniesol do mojej dediny veľa zmien. Teraz máme betónové cesty, kanály a solárnu energiu, ktorá v noci krásne osvetľuje dedinu," povedala. 

Sokhim povedala, že v súčasnosti prevádzkuje obchod s potravinami, keďže jej manžel vlastní v ich dome na peknej betónovej ceste v dedine opravovňu motocyklov. "Všetci dedinčania a ja sme mali z tohto projektu veľa úžitku," povedala.

Táto letecká snímka urobená 14. septembra 2023 ukazuje dedinu Tanorn v okrese Bati v provincii Takeo v Kambodži.
Táto letecká snímka urobená 14. septembra 2023 ukazuje dedinu Tanorn v okrese Bati v provincii Takeo v Kambodži.
Zdroj: Xinhua / Van Pov

Khlok Chamroeun, ďalší 61-ročný dedinčan, pred spustením projektu povedal, že životné podmienky dedinčanov boli dosť ťažké, pretože neexistovali cesty, zavlažovací systém a elektrina. „Teraz však tento projekt na zmiernenie chudoby podporovaný Čínou pozoruhodne zmenil krajinu našej dediny, rozvinul cesty, systém čistej vody, solárnu energiu, kanály a viacúčelovú budovu,“ povedal Chamroeun."Naše súčasné životné podmienky sa zlepšili, keďže sme všetci žili slušne," dodal.

Chamroeun dodal, že dedinčania sú veľmi radi, že Čína pomohla vybudovať dedinu Tanorn ako model na zmiernenie chudoby v krajine juhovýchodnej Ázie.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Xinhua, Foto: Xinhua / Van Pov
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies