Firmy: Nový formulár pre cudzincov čakajúcich na udelenie víz

NETKY.SK • 3 Jún 2024, 09:17 • 2 min
Firmy: Nový formulár pre cudzincov čakajúcich na udelenie víz

BRATISLAVA - Od začiatku júna je dostupný nový formulár pre firmy, ktoré podávajú žiadosti na udelenie národných víz pre pracovníkov z tretích krajín. Informovalo o tom Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVaR).

slovakia

left justify in out

Zmena má zjednodušiť spracovanie záznamov, ktoré doteraz posielali zamestnávatelia v starých formátoch.
 
Nové formuláre sú podľa ÚPSVaR zrozumiteľnejšie nielen pre zamestnávateľov, ale aj pre pracovníkov úradov práce.
 
Zamestnávatelia musia vyplniť údaje o firme, zoznam ľudí z tretích krajín, ktorých zamestnávajú, a tiež súhrnný prehľad o celkovom počte takýchto pracovníkov, ktorí žiadajú o národné víza. ÚPSVaR uviedlo, že zoznamy v starých formátoch už po 1. júni nebudú akceptované.
 
Formuláre sa týkajú všetkých skupín ľudí z tretích krajín, ktorí chcú získať národné víza. Do týchto skupín patria napríklad profesie v oblasti priemyslu, dopravy, poľnohospodárstva, potravinárstva či hotelierstva.
 
Národné víza platia jeden rok od ich udelenia. Výnimku podľa ÚPSVaR tvoria relokovaní zamestnanci, ktorí môžu dostať víza opakovane. Rovnako sa tento typ víz opakovane udeľuje na 90 dní aj na účel hľadania si zamestnania. Ústredie práce zdôraznilo, že po schválení víz nemôžu ľudia meniť zamestnávateľa.
 
Počas niekoľkých rokov boli v zákone o pobyte cudzincov urobené viaceré zmeny. Od mája 2024 začalo Slovensko udeľovať cudzincom národné víza aj pre prácu v agropotravinárskom sektore.
 
Národné víza sa cudzincom vydávajú aj na vybrané pracovné pozície, ktoré priamo súvisia s rozvojom agroturizmu na Slovensku a prevádzkou stravovacích a ubytovacích zariadení.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ingrid Vrabcová
Zdroj: ÚPSVaR, Ilustračné foto: Freepik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies