Florida sa pripravuje na najväčšiu evakuáciu za sedem rokov: Hurikán Milton zosilňuje a mieri k Tampe a Orlandu

NETKY.SK • 7 Október 2024, 10:37 • 2 min
Florida sa pripravuje na najväčšiu evakuáciu za sedem rokov: Hurikán Milton zosilňuje a mieri k Tampe a Orlandu

FLORIDA - Florida sa pripravuje na masívnu evakuáciu, keď hurikán Milton zosilnel na 1. kategóriu a mieri k hlavným mestám, vrátane Tampy a Orlanda. Guvernér Ron DeSantis vyhlásil stav ohrozenia pre 51 okresov, pričom očakáva, že búrka sa v pondelok stane veľkým hurikánom 4. alebo 5. kategórie. Vznikajú obavy z opakovania chaosu z evakuácie počas hurikánu Irma v roku 2017, kedy sa milióny ľudí snažili uniknúť pred nebezpečenstvom.

slovakia

left justify in out

Florida sa pripravuje na najväčšiu evakuáciu za posledných sedem rokov, pretože hurikán Milton zosilnel nad teplými vodami a smeruje k hlavným populačným centrám vrátane Tampy a Orlanda. Milton je teraz hurikánom 1. kategórie po tom, čo sa v sobotu sformoval ako tropická búrka v západnej časti Mexického zálivu a pokračuje v posilňovaní, keď sa blíži k pobrežiu Floridy.

Národné centrum pre hurikány uviedlo, že jeho lovci hurikánov zistili, že Milton "rýchlo zosilňuje" a že sa očakáva, že v pondelok sa v centrálnej časti Mexického zálivu stane veľkým hurikánom 4. alebo 5. kategórie.

V sobotu večer vyhlásil guvernér Ron DeSantis pred príchodom Miltonu na pevninu stav ohrozenia v 35 okresoch. Do bulletinu o stave núdze DeSantis zahrnul okresy Broward, Miami-Dade a Monroe. Tento počet sa teraz zvýšil na 51 okresov.

V roku 2017 bolo približne 7 miliónov ľudí vyzvaných, aby sa evakuovali z Floridy, keď sa na štát rútil hurikán Irma. Tento exodus zahltil diaľnice, viedol k hodinovým radom na čerpacích staniciach, ktoré ešte mali palivo, a evakuovaní boli frustrovaní a v niektorých prípadoch sľubovali, že sa už nikdy nebudú evakuovať.

Hurikán Milton sa v pondelok skoro ráno "nepravidelne pohyboval na východ južnou časťou Mexického zálivu" a pravdepodobne sa neskôr počas dňa stane veľkým hurikánom, informovalo Národné centrum pre hurikány.

Búrka sa nachádzala v strede asi 354 km severozápadne od mexického mesta Progreso a 1239 km juhozápadne od Tampy s maximálnou rýchlosťou vetra 144 km/h, pričom sa pohybovala na východ rýchlosťou 6 míľ za hodinu (9,6 km/h), uviedlo hurikánové centrum.

Hoci sa predpovedné modely značne líšia, najpravdepodobnejšia dráha naznačuje, že Milton by mohol v stredu dosiahnuť pevninu v oblasti Tampa Bay a zostať hurikánom, keď sa bude presúvať cez strednú Floridu do Atlantického oceánu. To by do značnej miery ušetrilo ostatné juhovýchodné štáty spustošené hurikánom Helene, ktorý spôsobil katastrofálne škody od Floridy až po Apalačské pohorie a počet obetí sa v nedeľu zvýšil na najmenej 230 ľudí.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: AP, CBS News, Foto: NBC News / The News-Press / USA Today Network / Andrew West
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies